15

К орените на един народ можем да търсим в неговата история. Там именно ще открием отговорите на много въпроси и може би дори ще си зададем нови такива. Историята на една нация е от огромно значение за нейното самосъзнание, както и за това на всеки отделен индивид в нея. Ето защо смятам, че всеки трябва да познава поне някаква част от историята на своя народ, на своята държава и по този начин ще запази жива паметта на героите, които са формирали тази история.

Красотата на България: 10 вълшебни места, които всеки трябва да види

Нека направя едно уточнение в скоба, както се казва – няма как да спомена всички значими дати в историята на България, за това съм се спряла на класация от 20 такива. Може би ще има хора, които ще кажат, че липсват важни според тях, но все пак както казах не може такава наситена със събития история да бъде предадена в една статия, за това се спрях на числото 20 като начало.

Източник: iStock/Getty Images
  1. Нека започнем с 681 г. – създаването на България. Тогава е подписан мирният договор между Аспарух и Византия. Има много спорове кога е създадена държавата ни, все пак тази година остава, защото през нея е сключен мирният договор с Византия и тогава други сили признават България за държава, за обединен народ. Иначе българите от доста време преди това обитават тези земи, но не и обединени в държава.
  2. 855 г. – създаване на славянската писменост. На 24 май честваме деня на славянската писменост и култура. В продължение на 3 години Константин-Кирил Философ и Методий замислят славянската азбука. Двамата братя създават глаголицата в манастира Полихрон в Олимп, където Методий е бил игумен. Името „глаголица“ идва от думата глаголь, което означава „дума“. „Глаголати“ пък означава „говоря“ и оттам съвсем поетично глаголицата е наричана „знаците, които говорят“.
  3. 864 г. – Княз Борис I приема християнската вяра. Не е съвсем ясно защо оставя вярата на предците си и приема християнството. Има множество теории за този акт, но нито една доказана напълно. Това е дълъг процес на приемане и утвърждаване на християнската религия като официална в държавата. Това важно историческо събитие се случва под управлението на Княз Борис I, който приема името Михаил.
  4. През 870 г. българската църква е обявена за самостоятелна.
  5. 886 г. – Учениците на Кирил и Методий – Сава, Климент, Наум, Горазд и Ангеларий идват в България. Кирилицата става официалната българска азбука.
  6. 893 г. – Начело на България застава Цар Симеон – Велики. Започва т.нар. „Златен век“ на българската наука, култура и книжнина.
  7. 27 май 927 г. – умира цар Симеон I, един от най-добрите владетели, които България е имала. По негово време българската държава се е разпростирала на три морета. Новината за кончината му носи облекчение на Византия и император Роман Лакапин, тъй като той се е страхувал от българския владетел и е смятал, че в основата на победите на българите е стояла някаква древна магия.
  8. 1018 г. – Цяла България пада под византийска власт.
  9. 26 октомври 1185 г. – началото на въстанието на Асен и Петър. Северна България е освободена. Слага се началото на възстановяването на българската държава. Тогава се слага началото на Второто българско царство.
  10. 14 април 1205 г. – цар Калоян нанася разгромява кръстоносците при Одрин. Император Балдуин е пленен и отведен в Търново.
  11. 17 юни 1393 г. – столицата на Второто българско царство Търново е завладяна от османците. Градът е подложен на тримесечна обсада и скоро след това османците убиват 110 от най-видните боляри. Османската власт ликвидира всички български институции, с тях и самата българска власт.
  12. 1396 г. – османците завладяват Видин и отвеждат в плен цар Иван Срацимир – последният български цар преди България да падне под жестокото пет вековно османско робство.
  13. 1762 г. – „История славянобългарска“. През 1762 г. Паисий Хилендарски завършва „История славянобългарска“ в Зографския манастир „Свети Георги“. Книгата се състои от 10 части, поместени в 85 страници. Известни са около 60 преписа на Паисиевата история, като първият е направен от Софроний Врачански през 1765г.
  14. 1824 г. – „Рибен буквар“. Първоначално сборникът се е казвал „Буквар с различни поучения“. Негов създател е българският учен и енциклопедист Петър Берон. Рибният буквар става първият български учебник. Той съдържа 141 страници и 3 таблици с изображения на животни. За по-кратко е наречен „Рибен буквар“ заради рисунките на кит и делфин на последната му страница.
  15. 1835 г. – Създадено първото светско училище - Априловската гимназия в Габрово.
  16. 20 април 1876 г. – Априлското въстание. На 20 април 1876 г. Георги Тиханек изстрелва първия куршум на Калъчевия мост в Копривщица, по-късно наречен „Мостът на първата пушка“. Той убива турският управител на града, като с неговата кръв Тодор Каблешков подписва т.нар. „Кърваво писмо“, което изпраща до апостолите в Панагюрище. Там, в къщата на Иван Тутев, е обявено Априлското въстание.
  17. 3 март 1878 г. – Освобождението на България. На 3 март 1878 г. Русия и Османската империя подписват мирен договор в Сан Стефано, чрез който България става свободна. Според този договор се създава автономно българско княжество с християнско правителство и народна милиция, обхващащо Мизия, Тракия и Македония. Начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде избран от народа и одобрен от Великите сили. Така Санстефанският договор дава началото на Княжество България. Същата година на Берлинския конгрес обаче, Великите сили редуцират територията на българската държава и то значително.
  18. 6 септември 1885 г. – Съединението. Съединението на Княжество България и Източна Румелиясе осъществява чрез манифест от княз Александър Батенберг. Веднага след обявяването на Съединението е съставено Временно правителство. Това паметно събитие за България предизвиква остра реакция от някои съседни държави и Русия. Всъщност руснаците не са против самото Съединение, а против по-нататъшното управление на княз Александър Батенберг. Сърбия обаче е твърдо срещу Съединението, защото според тях така се нарушава равновесието на Балканите. Сърбия напада България, но с военната си победа българите утвърждават завинаги акта на Съединението.
  19. 1 октомври 1888 г. – у нас отваря врати първото висше училище. Това е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Първоначално университетът е бил Висш педагогически курс. Придобива университетски статут през 1904 г., когато учебното заведение е преименувано на Български университет „Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово“ в знак на благодарност за дарената от Евлоги Георгиев крупна сума за построяването на красивата сграда на университета.
  20. 22 септември 1908 г. – Денят на Независимостта. Българската независимост е извършена от правителството на Александър Малинов. На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България. Тогава княз Фердинанд I става цар.

Най-великите мореплаватели в историята: Христофор Колумб и Фернандо Магелан

Човек или божество: Кой е Александър Македонски?

"Идеалният град" и още 6 изумителни изобретения на Леонардо да Винчи

Кой разкри тайните на подземието на Цербер и други древногръцки легенди

Име, което не трябва да забравяме: Образованият вдъхновител и революционер

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Знаете ли тези 30 факта за най-известните ни писатели?

Мистичният сфинкс в Египет: Каква е скритата му тайна?

Малинче – свободната испанка, която помогна за завладяването на ацтеките

Да опознаем планетата си: 30 изумителни факта за Земята

Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

"Място, където могат да се чуят гласовете на боговете": Обвитите в мистерия градове на маите

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 2 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 6 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 7 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 7 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 7 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 7 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 8 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 8 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 8 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 8 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 8 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 8 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 9 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав