9

Ш вейцария е една приказна страна, която спокойно може да се нарече земен рай. Всеки, който я е посетил не само, че на мига се е влюбил в нея, но и с голямо желание отново и отново би се връщал към тази швейцарска хармония. Това място е точно като извадено от картичка или картина от велик майстор художник. Всеки град, селце или местност са като от приказна страна, която не прилича на никоя друга.

Швейцария е толкова чиста и подредена страна, че там може да ви глобят само защото изнасяте боклука си не в позволеното време.

Швейцарска приказка – Разходка в Женева, Берн, Цюрих и Люцерн

Всеки един град в Швейцария е чаровен, уникален и може да предложи безброй интересни забележителности на своите посетители. Едни от най-красивите обаче са Женева, Берн, Цюрих и Люцерн.

Женева

Женева, грешно смятана за столица на Швейцария, е един приказен град. Женевското езеро е най-посещаваната забележителност в града. Това е една наистина чудесно място за разходки. Най-впечатляващото в него е фонтанът, който излиза от средата на самото езеро.

Женева е вторият по големина град в Швейцария след Цюрих. Седалище е на множество европейски и световни правителствени и неправителствени организации като Европейски център за ядрена изследвания, Международна организация на труда, Световна здравна организация, Световна търговска организация, Международен комитет на Червения кръст и други.

Женева
Женева Източник: Елена Исаева

В града се намира и един от най-престижните университети в света - Женевският университет, който е основан от Жан Калвин през 1559 година. Също така в Женева е и най-старото международно училище в света – Женевското международно училище, което е основано през 1924 година.

Женева е била част от Франция в периода от 1798 г. до 1813 г. През 1815 г. се присъединяват към Конфедерация Швейцария.

Най-красивите езера в Европа

В Женева има доста забележителности, които задължително всеки трябва да посети, когато е там. Това са ботаническата градина, дворецът на нациите, катедралата „Свети Петър“, Музеят по естествена история, стената на реформаторите, цветният часовник, фонтанът Же Д‘О.

  • Ботаническата градина е един от най-големите хербариуми в света. В ботаническата градина в Женева има над 16 000 растения. Градината е доста стара, на повече от 200 години. В едната си част има и зоологическа градина.
  • Дворецът на нациите – това е най-важното седалище на ООН извън Ню Йорк. Сградата е повече от внушителна, като разполага с 24 конферентни зали и 2800 офиса. Дворецът на нациите е изграден в парка Ариана.
  • Катедралата „Свети Петър“ – строежът на сегашната сграда на катедралата е започнал още през 1160 г., като продължава повече от век. От архитектурна гледна точка тя е смесица между няколко стила, като особен интерес представляват готическите елементи. От северната кула на катедралата се открива чудесна гледка към цяла Женева. До площадката се стига по криволичещо стълбище, което има 157 стъпала.
  • Музей по естествена история – музеят е на цели 5 етажа и има множество интересни експонати. Най-впечатляващ и странен от тях е двуглавата змия Янус, която е родена през 1997 г. В този музей може подробно да се запознаете с праисторията и геологията на Швейцария.
  • Стената на реформаторите – град Женева, а и цяла Швейцария, изключително много се гордее с този паметник. Той олицетворява всички, които са се борили за Реформацията. Стената е построена в периода 1909 – 1917 г.
  • Цветният часовник – това е една истинска цветна феерия и може би най-сниманото място в Женева. Намира се в близост до Женевското езеро. Създаден е през 1955 г. и се състои от около 6500 цветя, които се сменят в зависимост от сезона. Той е създаден в чест на добре известната в цял свят швейцарска часовникарска индустрия, която се смята за най-точната в света.
  • Фонтанът Же Д‘О – името на най-известната забележителност в Женева в превод означава водна струя. Той е разположен в Леманското езеро, което е най-голямото в Европа. Всяка секунда от него се изстрелват 500 литра вода на височина от 140 метра.

Берн

Град Берн е столицата на Швейцария, а не Женева, както доста хора си мислят. Предполага се, че градът е основан през 1191 г. от херцог Бертолд Пети. Името на града идва от немската дума за мечка и съответно това е и талисманът на града. Мечката присъства и на герба на още от 1224 г.

Берн
Берн Източник: Елена Исаева

Старият град е почти непроменен от XII век и това е причината да е под егидата на ЮНЕСКО.

Една от най-големите атракции в столицата на Швейцария е астрономическият часовник, който датира още от 1530 г. и показва времето, деня от седмицата, разположението на планетите и знаците на зодиака. Буквално няколко секунди преди настъпването на кръгъл час, от вътрешността на кулата се появяват много красиви механични фигурки – кукуригащ петел, няколко мечки, Хронос със своя пясъчен часовник и един танцуващ шут.

Сред останалите интересни места за посещение в Берн са готическата катедрала „Бернер Мюнстер“, която датира още от 1241 г. и сградата на кметството. Друго много интересни място в Берн е, разбира се, паркът с мечките или както още се нарича „Мечата дупка“.

Берн става столица на Швейцария през 1848 г. Старата част на града е построена на хълм. Интересен е фактът, че реално Швейцария няма официална столица, но Берн се счита за такава от 1848 г.

Друг любопитен факт за Берн е, че улиците в стария град са с различни цветове. Това е така, защото повечето от войниците на Наполеон били неграмотни и се ориентирали в кой квартал трябва да отидат по цвета на улицата.

В Берн се произвежда и любимият шоколад на хиляди хора – тоблерон. Той е създаден от Теодор Тоблер още през 1908 г.

Берн се разполага на средна надморска височина от 542 метра и това го прави третата най-високо разположена столица в Европа след Андора (1023 метра) и Мадрид (667 метра).

Цюрих

Цюрих е толкова красив, подреден и скъп град, че едва ли има друг такъв аналог в света. Много социологически проучвания сочат, че това е един от най-добрите градове за живеене. Определено има защо да държи едно от челните места в класациите. Градът наистина очарова и в същото време оставя усещането за подреденост, дисциплина и безупречна чистота.

Цюрих
Цюрих Източник: Елена Исаева

Цюрих е най-големият град в Швейцария, в който се намира и най-голямото летище в страната. Градът е разположен на северозападния бряг на Цюрихското езеро. Цюрих е определян за културна столица на Европа. В града има толкова много банки и това е едно от нещата, с които е известен в цял свят, освен с красотата си и много високия си стандарт на живот.

Най-голямата историческа забележителност в града е катедралата Гросмюнстер. Друга интересна постройка е църквата Фраумюнстер, построена през 874 г. Това е и най-старата църква в града.

Люцерн

Безспорно Люцерн е един от най-красивите градове не само в Швейцария, но и в целия свят. Градът е разположен в самото сърце на Швейцария, на брега на Езерото на четирите кантона. Градът е разположен на двата бряга на река Реус. Близо до връх Пилатус в Люцерн, се намира най-стръмната железница в света.

Люцерн
Люцерн Източник: Елена Исаева

Двете части на града са разделени от река. Свързва ги един от най-старите дървени мостове в света, който се казва Капелбрюке. Той е бил част от средновековните укрепления на града. Мостът е дълъг 170 метра, украсен с много цветя и картини от XVII век, които разказват историята на град Люцерн. Мостът прилича на изваден от приказките. Съвсем близо до него се намира и осмоъгълната водна кула на града, която е висока 43 метра.

Една от забележителностите на града, която не бива да се пропуска е църквата „Леодегар“. Тя датира от XVII век и има наистина интересна и доста впечатляваща архитектура.

Друго интересно място в града е Лъвският паметник. Той е символ на всички наемници, които са загинали по време на френската революция.

Още от автора:

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 24 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 31 минути

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 8 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 9 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 10 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 14 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 14 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района