15

В последната, четвърта част от поредицата за „Забравените българи“ ще ви представя Георги Лозанов – създателят на сугестопедията, Димитър Пасков – откривателят на нивалина, Христина Хранова – първата българска акушерка, и Иван Денкоглу – активен благодетел на българската просвета.

Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 1)

"И ние сме дали нещо на света": Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 2)

 
  • Георги Лозанов

През 1926 г. в София се ражда Георги Лозанов – създателят на сугестопедията. Той е роден в семейство, което цени високо образованието и науката – баща му е преподавател по история, а майка му е юрист. За съжаление малкият Георги остава без майка на крехката възраст от 2 годинки. Баща му решава да се преместят в Лом, като там се жени повторно.

Георги е бил много умно и будно момче. От малък чете много и се е интересувал от различни неща, най – вече история, психология и медицина. Не е случаен и фактът, че завършва гимназия с отличен успех. За съвсем кратко е в затвора по политически причини, но това не пречи на Георги да преследва упорито и с полагане на голям труд своята мечта – да учи в Медицинския университет в София. Мечтата му се сбъдва и през 1952 г. се дипломира успешно и веднага записва специализация в направленията неврология и психотерапия. През следващите 5 години прави редица изследвания и работи в двете най – големи психиатрични болници в страната – в село Курило и в село Бяла. Следва и второ висше образование, което отново завършва с отличен успех – това е специалността педагогика.

Красотата на България: 10 вълшебни места, които всеки трябва да види

Георги Лозанов е пример за тези хора, които постоянно искат да научават нещо ново и да се развиват в своята сфера, а защо не и в други.

Години наред той се занимава с изучаване на човешкия мозък и така открива метода на сугестопедията – учене чрез внушаване. Оказва се, че този метод дава наистина невероятни резултати, особено при ученето на чужди езици.

Интересът отвън не закъснява. Множество престижни европейски училища и университети канят Георги Лозанов да покаже своя метод на живо и започват да го използват. За нещастие в България внезапно е забранен, а Георги Лозанов е арестуван, като му се забранява да пътува извън страната и е под домашен арест повече от девет години. През всичкото това време методът жъне големи успехи в цяла Европа. Не е ясно защо нещата се развиват по този начин за Георги в собствената му родина, но след като забраните за пътуване отпадат, той продължава да изнася лекции за своя метод в чужбина.

  • Димитър Пасков

Димитър Пасков е бил виден фармаколог и откривател на нивалина. Той се ражда през 1914 г. в с. Горно Броди в Гърция, в бедно, но много трудолюбиво семейство. Майка му отглежда тютюн, а баща му е майстор-зидар.

Тези български думи идват от арабски

Още от малък Димитър е будно момче, което се интересува от анатомия, растения и всичко свързано с човека и природата. След като успешно завършва гимназия, той записва вътрешни болести в Медицинския университет в София. След като и там успешно се дипломира, Пасков заминава да работи в няколко болници близо до Пловдив. Още като студент той е имал много силен интерес към народната медицина и винаги, когато е имало възможност я е използвал. Специализирал е в Санкт Петербург (тогава Ленинград) и след това се завръща в България където става доцент по фармакология в Медицинския университет.

Откритието на нивалина, който е лекарство за борба с детския паралич, става съвсем случайно и то в момент на епидемия в цяла Европа от коварната детска болест. Пасков забелязва, че едно малко момиче, което е болно от детски паралич, пило от вода, в която имало натопени блатни кокичета и започнало да се подобрява. Димитър, както и останалите медици, били озадачени и за това той прави множество изследвания и анализи и накрая разбира, че съставката галантамин в листата на блатното кокиче са помогнали на момичето. Съставката, която е била изолирана в най–чист вид получава името „нивалин“.

Ето как една случайност е довела до едно от най–големите българския, а дори и световни открития във фармацията.

  • Христина Хранова

Не е ясно точно в кой град и кога е родена първата българска акушерка и водна спасителка, но има данни, че това е станало около 50-те години на XIX век, в семейство в което тя е била 18-ото дете. Христина Хранова и роднините ѝ бягат от турските набези често, а когато до тях достига новината за обесването на Васил Левски, младото момиче е съкрушено. Този момент сякаш е повратен в нейния живот, защото след него тя се заклева до сетния си дъх да служи на българския народ.

Уникален природен феномен не само в България, но и в света: Белоградчишките скали

Смелата Христина често се дегизирала като мъж, за да може да участва в различни сражения и битки от Освободителната война. Тя дори е взела участие в боевете на Шипка. Въпреки, че е жена, тя по нищо не отстъпвала на мъжете в боя.

След Освобождението тя заминава за Киев, където учи за акушерка и връщайки се в България, става първата такава. По неофициални данни е изродила над 3400 години. Освен това е била воден спасител и отново е участвала в сражения през 1885 г. в Сръбско-българската война. Бойните ѝ подвизи обаче не спират дотук. Тя е участвала в Балканската и Междусъюзническата война.

И тук се прокрадва несправедливостта – тя остава без пенсия, защото държавата ѝ казва, че „има прекъсвания в трудовия стаж“, явно никой не се вълнува, че те са били по времето, в което тя се е сражавала за България. До последните си дни е живяла в бедност и дори мизерия. Писала е писма до държавните служби за отпускане на пенсия, но разбира се те са останали просто така, в небитието. И все пак в последните ѝ няколко години живот държавата ѝ отпуска някаква минимална пенсия, с която може само да се храни.

През 1922 г. Христина Хранова умира, без мъж, без деца, погребана от няколко от оцелелите ѝ бойни другари. За съжаление подобна съдба имат много видни българи, които са дали живота си за страната, но държавата, както винаги, е била мащеха за тях.

В наши дни нито се знае къде е нейният гроб, нито има издигнат паметник, което е жалко, а дори бих казала – срамно.

  • Иван Денкоглу

Когато чуете името Иван Денкоглу какво веднага ви изниква в съзнанието? Улица, пряка на Витошка, нали? А всъщност знаете ли, че той е бил един от най–големите дарители и благодетели на българската просвета?

През 1781 г. в село Балша се ражда малкият Иван. От малък има труден живот, рано губи баща си и се налага да работи като разносвач, ратай и общ работник, за да може да се издържа. След смъртта на баща му е пратен при негов чичо, калугер, но въпреки този факт, той не получава друго образование освен начално.

Заминавайки за чужбина, Иван се учи на търговия от видни търговци и се оказва, че има нюх за това. Постепенно и с много труд, той забогатява и отваря „вечен фонд“ за българскиоте училища. Стипендиите на този фонд са помогнали на много деца. Благодарение на него се отваря и първото девическо училище в София, което днес носи неговото име. Това е 127-о СОУ „Иван Денкоглу“.

През целия си живот той се е посветил на това да дарява пари за българското образование, да купува книги и помагала за училища и читалища, и може би всичко това е следствие от факта, че той самият някога, като дете не е имал тази възможност.

В българската история са много българите, които са направили направо чудеса за нас и няколко статии не стигат за да бъдат споменати и описани. За съжаление никой не преподава за тях в училищата и университетите, или ако е така то се споменават едва шепа от всички заслужили. Това е наистина много жалко, защото те са част от нашата история и са ни формирали като личности, без дори да подозират това. Дано някой ден, някъде, някой даде гласност и разкаже за всички тях. Тези хора са гордост за България и не бива да бъдат забравени.

Още от автора:

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Семеен скандал... - Теб нещо друго освен пари интересува ли те? - Да! - Какво? - Къде са?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка катастрофа край София, има три жертви

Тежка катастрофа край София, има три жертви

България Преди 1 минута

Пътят между софийските села Световрачене и Локорско е затворен

Журналист: Много факти сочат, че Брендо е бил информатор на службите у нас

Журналист: Много факти сочат, че Брендо е бил информатор на службите у нас

България Преди 32 минути

В понеделник сутрин Евелин Банев, известен с прякора си Брендо, се озова преда Софийския затвор и доброволно се предаде

<p>Ще се засилят ли връзките между Русия и Иран?&nbsp;</p>

В "много близко бъдеще": Москва се надява да подпише споразумение за сътрудничество с Иран

Свят Преди 1 час

Двете страни постигнаха съгласие през 2020 г. да работят за ново споразумение, което да замести стария документ

<p>&quot;Уикилийкс&quot;: Джулиан Асандж е свободен&nbsp;</p>

"Уикилийкс": Джулиан Асандж е свободен от британския затвор

Свят Преди 2 часа

През 2019 г. той бе изведен от посолството и вкаран в затвора

Внимание, опасни горещини! Обявен е жълт код за 7 области

Внимание, опасни горещини! Обявен е жълт код за 7 области

България Преди 2 часа

Максималните температури ще достигнат 36°

Видеорегистраторът: Глътка спокойствие и средство за борба с джигитите на пътя

Видеорегистраторът: Глътка спокойствие и средство за борба с джигитите на пътя

Технологии Преди 2 часа

Може и да не се приема като съдебно доказателство, но видеорагистраторът може да ви защити пред застраховател

АзГ иска нова група с „Възраждане“  в ЕП

АзГ иска нова група с „Възраждане“ в ЕП

Свят Преди 10 часа

АзГ беше изключена от "Идентичност и демокрация"

Ограничиха движението в района на пожара в Сакар

Ограничиха движението в района на пожара в Сакар

България Преди 10 часа

От АПИ предлагат 2 обходни маршрута

Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна

Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна

Свят Преди 10 часа

Зеленски обяви новината във вечерното си видеообръщение

Ново украинско оръжие заплашва света

Ново украинско оръжие заплашва света

Свят Преди 11 часа

Как Украйна постигна този невероятен подвиг и какви ще са последствията за света?

Ще вкарат ли Брендо в затвора, къде е бил досега?

Ще вкарат ли Брендо в затвора, къде е бил досега?

България Преди 13 часа

По информация на NOVA част от времето си в последните години е прекарал и в Турция

Огромен пожар бушува край Москва

Огромен пожар бушува край Москва

Свят Преди 13 часа

По предварителни данни са загинали осем души

Арести за изнудване на семейството на Шумахер

Арести за изнудване на семейството на Шумахер

Свят Преди 14 часа

Властите претърсили осем имота

Пуснаха без обвинения охранителите на болницата, където почина чужденец

Пуснаха без обвинения охранителите на болницата, където почина чужденец

България Преди 15 часа

Бил пиян, приели го втори път за изчистване на организма

Ще се сбъдне ли мечтата на Путин за крах на долара

Ще се сбъдне ли мечтата на Путин за крах на долара

Свят Преди 16 часа

Президентските избори в САЩ ще определят дали страната ще продължи да подкрепя НАТО и Украйна

<p>Снайперисти ли пазят Бойко Борисов</p>

Снайперисти ли пазят Бойко Борисов: ПП-ДБ ще иска изслушване на премиера и на вътрешния министър

България Преди 17 часа

Атанасов попита президента Румен Радев за снимки със снайперисти