1

В сърцето на Източните Родопи, само на 15 километра от Момчилград се намира един скално–култов комплекс, който е не по-малко интересен от Перперикон и също толкова мистериозен и величествен.

Това е Татул, който е разположен съвсем близо до едноименното село. Това мистично място набира все по–голяма популярност и всяка година се посещава от все повече туристи.

Около Татул има множество легенди и митове, като например, че това е гробът на Орфей, че е култ към бога Слънце, че е бил светилище за тракийци, готи и римляни и много други.

Осем изумителни факта за "светилището на боговете" Татул

Къде точно е истината и дали Орфей наистина е съществувал или е само митичен герой няма как да сме сигурни, но едно е ясно – мястото е красиво, мистично и забулено в тайни, които може и никога да не разкрием докрай.

Какво точно представлява комплексът и кога е открит?

Скалното светилище „Татул“ е споменато и описано за първи път през 1933 г. от Никола Иванов. След това, няколко години по–късно, през 1940 г. Васил Миков дава предположение, че този хълм крие древнотракийско светилище, което се оказва точно така.

Комплексът представлява скален масив, който включва два саркофага, главен олтар, триметров кладенец и множество други изсичания в скалите, за които все още не е ясно за какво точно за служели.

Според археологическите разкопки датировката на скалното светилище от около пето-четвърто хилядолетие пр. Хр.

През 1980 г. има предположение от археолози, че светилището край село Татул е било на Орфей, но на този етап е само хипотеза, тъй като все още няма доказателства в нейна подкрепа.

Интересното при Татул е, че това светилище има съвсем различно разпределение от всички други подобни места, които са открити по нашите земи.

Самата пирамида на върха е издялана от един монолит, както изглежда от човешка ръка, което е наистина много голям труд, който изисква доста време. Въпросната пирамида е висока около 4.50 метра и широка при основата си 6 метра, а в горната част на пирамидата е издялана площадка. В средата на тази издигната част има издълбан един гроб с неправилна форма, който има размери 49 cм на 25 см. Самият гроб е дълъг 1.87 метра.

Източник: iStock/Getty Images

Между III и I в. пр.Хр. около светилището е била изградена доста масивна подпорна стена, която е била направена от суха зидария без никаква замазка. Тя укрепва и защитава религиозния комплекс като затваря северната и западната страна.

През Римската епоха са били изградени допълнителни зали и съоръжения и по този начин комплексът се е разраснал още.

В Татул са намерени различни артефакти от траки, римляни и готи, което показва, че комплексът е бил обитаван от доста народи и през много епохи. Това е и безспорен факт за това колко е било важно светилището щом толкова много народи са го обитавали и разширявали. За съжаление готите са опожарили почти целия комплекс и с това са погубени доста артефакти, които щяха да дадат отговори на много въпроси, които имат археолозите за това светилище.

Християнската религия променя Татул из основи, като го превръща в светска сграда. В комплекса са намерени 12 печата на севаст Георги Палеолог, който е бил военачалник на император Алексей I Комнин и родоначалник на известната династия на Палеолозите.

През XII век светилището е окончателно изоставено, докато не са направени първите археологически разкопки и проучвания на мястото.

Археологически проучвания

Археологическите разкопки и проучвания на скално-култовия комплекс започват още през 1960 г. Първоначално е била разкрита най–високата част на комплекса, където са се появили типичните изсичания за култовите комплекси, но и някои нови, които не били познати до този момент по нашите земи.

В началото на 1970-те години всичко проучено до този момент е било описано от Иван Венедиков и Николай Виходцевски, които предполагат, че Татул е мавзолей на богато семейство от тракийското племе на одрисите.

След 2000 година масови и подробни проучвания без прекъсване са направени от екипа на Николай Овчаров.

При разкопките се откриват множество интересни и ценни артефакти, сред които керамика, която имала произход от Микена и Мала Азия, което показва, че в това светилище са идвали поклонници от различни краища на света.

Някои любопитни факти за Татул:

  • Част от тракийската керамика, която е открита в комплекса, е подобна на останките, намерени около Троя. Това доказва, че траките, живели при Троя, и тези, които са населявали Източните Родопи, са част от една и съща култура;
  • Някои историци са на мнение, че саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера изобразяват погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е бил цар на царство в южната част на Родопите и е взел участие в Троянската война. Има и една легенда за Резос, който казва, че докато той е воювал в Троянската война, успял да обязди мистични коне, които били бързи като вятъра и бели като снега. Тези коне имали силата сами да победят троянците, стига да пиели вода от река Скамандър, намираща се в днешна Турция;
  • Според Еврипид, Орфей бил разкъсан от меандрите на Дионис и след това бил погребан от своята майка точно тук, а тя казала следните думи: “Ти, сине, няма да влезеш в черната земя, а ще бъдеш антроподемон и прорицател на Дионис и след смъртта си”;
  • Някои твърдят, че тук е гробът на Орфей, а други, че той е митологичен образ;
  • Има хипотези, че Татул е било светилище на бога Слънце;
  • Мястото е известно и под името „Гробът“ или „Светилището на Орфей“;
  • Предполага се, че племената и народите, които са използвали Татул и Перперикон, са ходили пеша от едното до другото място. Разстоянието е около 50 километра;
  • На Татул са проведени и археоастрономически, физични и метеорологични проучвания през 1982 и 1983 г., които показват, че има деперсия на геомагнитното поле. Направени са и измервания на температурата, както на въздуха, така и на самата скала, и те са показали, че непосредствено преди изгрева на слънцето температурата рязко спада, а след това се наблюдава постепенно покачване. Всичко това може да се обясни с вероятна аномалия в структурата или в състава на скалния масив. Подробно геофизично изследване на тези аномалии обаче все още не е направено. Предполага се, че тези аномалии са били фактор за древните при избора на мястото на светилището, което означава, че по някакъв начин и те самите са можели да направят подобни изследвания.

Определено „Татул“ е едно от местата в България, които възбуждат любопитството, както на археолозите и историци, така и на посетителите. Определено е място, което заслужава да се посети, независимо от това дали някога напълно ще разкрие своите тайни.

Още от автора:

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 4 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 8 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 9 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 9 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 9 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 10 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 10 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 10 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 11 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 11 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 12 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 12 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 12 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените