1

Б езспорно Винсент ван Гог е един от най-известните и талантливи художници в цялото европейско изкуство, а дори може да се каже и в световното.

Геният на нидерландския художник се вижда във всяка една от неговите картини.

Макар и меланхоличен, често гневен и затворен в себе си, той оставя едни от най-големите шедьоври в изобразителното изкуство.

Детство и ранни години

Винсент ван Гог е роден в известна фамилия. Той е син на пастор Теодор и Ана Корнелия от Хага. Майката на Ван Гог е с три години по-голяма от баща му и доста по-различна като характер и мислене. Тя е леко меланхолична, болнава и понякога проявява агресия – неща, които в една или друга степен се наследяват от Ван Гог.

Малко след брака между Ана Корнелия и пастор Теодор, тя забременява, като решават, че ако е момче ще бъде кръстено на бащата на пастора – Винсент. Същото име е носел и чичо на известния художник.

На 30 март 1852 г. Ана Корнелия ражда момченце, но то е мъртвородено. Въпреки това родителите му дават името Винсент. Нейната скръб е толкова неизмерима и болезнена, че тя става още по-тъжна и затворена в себе си. Въпреки това съдбата е отредила за Ана Корнелия да стане майка – точно една година след смъртта на първородния си син на 30 март 1853 г., тя отново ражда момченце, което кръщават Винсент Вилем в памет на мъртвороденото му братче.

Скритите послания в едни от най-известните картини

След Винсент на бял свят идват още деца, неговите братя и сестри, но той се привързва най-силно към брат си Тео (Теодор), с който по-късно водят доста дълга кореспонденция чрез писма. Той става неговия най-близък и най-доверен човек в целия свят.

Като дете Винсент е много затворен, саможив и винаги е извън игрите на своите братя и сестри. Той обича да остава сам със собствените си мисли и занимания – много обичал да събира различни насекоми и да ги слага в кутийки. Обичал е много да чете и дори е знаел имената на доста от тези насекоми на латински език.

Често е посещавал гроба на мъртвородения си брат, за когото родителите му разказвали.

Младият Ван Гог посещава общинско училище, в което също показва вироглавия си и инатлив нрав. Той е доста заядлив, отмъстителен, но под повърхността се крие една нежна душа – той много обичал да рисува цветя и въпреки че понякога се държал лошо със своите другари, той им подарявал тези картини.

Винсент бил меланхоличен и се натъжавал от всичко. Той бил чувствителна душа и често изпадал в тъжни и депресивни състояния.

Когато младият творец навършва единайсет години и половина, неговият баща решава да го изпрати в пансиона на господин Провили в Зевенберген. Въпреки че не блести с отлични успехи, той обожавал да чете книги на всякакви теми – философия, теология и дори романи, но за сметка на това нямал никакъв интерес към предметите, които се преподавали в училище.

Източник: Getty Images

Неговото юношество минава в разходки сред природата, която той много обичал и истински ѝ се наслаждавал, но си оставал все така мрачен и затворен в себе си. В тези си години той често се кара със своите родители, а освен това го мъчат и различни болки – главоболие и чувствителен стомах, които допълнително допринасят за неговата меланхолия.

На вид той не бил нищо особено, но дълбоко в душата му се криели копнежи и мечти, въпреки, че самият той нямал представа какъв точно иска да стане и с каква професия да се захване.

След шестнайстата му година семейството му взима решение той да стане търговец на картини при чичо си Сент (Винсент). Тази работа определено е в негов стил и му се отдава. Той е много съвестен и старателен, без проблем запаметява всички картини, репродукции и гравюри. Вижда се, че го очаква светло бъдеще в света на търговията с картини. Въпреки че се занимава с изкуство, дотогава Винсент не е виждал нито една картина. За да навакса, в свободното си време посещава различни музеи и общува с майстори, за да обогати общата си култура що се отнася до изобразителното изкуство.

Лондон и любовта на Ван Гог към героите на Дикенс

Младият Винсент работи за известната къща „Гупил“, където не след дълго започва работа и брат му Тео. Семейството им се нуждае от пари и за това се налага и двамата да работят още от юноши. От „Гупил“ са толкова доволни от работата му, че го повишават и го изпращат в своя клон в Лондон. Градът много му допада, може би защото отразява неговата същност – мрачен и меланхоличен през повечето време. Едно от първите неща, които си купува, е цилиндър, защото както той самият казва - “Човек не може без цилиндър, ако иска да върти търговия в Лондон“.

Точно там Винсент се запознава дълбоко с творчеството на Дикенс, като се възхищава от проницателността, с която писателят описва своите герои. Може би Дикенс докосва сърцето на Ван Гог, защото в неговите книги и персонажи, той открива онези черти на характера, които баща му цял живот е проповядвал.

Любовта се настанява в сърцето на Ван Гог

Оказва се обаче, че цената на пансиона, в който Винсент живее, е много висока и не е съвсем по джоба му и за това той решава да се премести, като се настанява в дома на вдовицата на един пастор – г-жа Лойер. Тя има дъщеря на име Урсула, в която Винсент веднага се влюбва така, както се обича веднъж в живота – пламенно, без граници и понякога до болка. В началото той я обича тайно, защото е много плах и срамежлив и няма представа как да покаже любовта си към нея. Въпреки неговите недодялани методи на ухажване, Урсула отвръща на неговата любов, а това прави Винсент безкрайно щастлив, нещо, което веднага споделя с брат си Тео в едно от писмата му до него.

Въпреки че много я обича, той дълго време не смее да ѝ го признае, да каже така мечтаните думички от всяка жена - „Обичам те“. Точно когато се решава на тази стъпка и поисква ръката ѝ, тя му се смее грубо в лицето и му казва, че вече е сгодена за друг. Това хвърля Ван Гог в един свят на мрак и тъга, от който той така и не излиза, и може би никога не забравя своята любима. След тази случка младият художник започва да се съмнява в себе си и в своите способности, и да смята, че е недостоен за любовта на Урсула.

Отрязва ли наистина ухото си?

Ван Гог и Гоген са били близки приятели. В Арл дори Ван Гог кани Гоген на гости за няколко месеца. Но тъй като имали прекалено различни възгледи относно изкуството, след два месеца заедно, изпълнени с доста спорове и напрегнати дискусии, една вечер те имат наистина сериозен скандал, в който се твърди, че Гоген е заплашил Ван Гог с бръснач, което не е съвсем доказано. В изблик на ярост Винсент ван Гог реже малко парче от ухото си. В литературния свят обаче остава схващането, че той реже цялата си ушна мида, което е малко вероятно, тъй като този орган е богато снабден с кръвоносни съдове и той е щял бързо да умре от кръвозагуба.

Творчество

Безспорен е геният на Винсент ван Гог, така че каквито и хвалебствия да се напишат или изрекат за неговите картини, ще са недостатъчни, за да отразят неговото величие и майсторство.

Той има много световноизвестни картини, които са участвали в множество изложби на много места по света. Най–популярните сред тях са: „Житно поле с кипариси“, „Цъфнали бадеми“, „Спалня от Арл“, „Автопортрет с превързано ухо“, „Ириси“, „Звездна нощ“, „Портрет на доктор Гаше“ и разбира се „Слънчогледите“, която всеки добре познава.

Още от автора:

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 8 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 14 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"