2

С офийският университет „Св. Климент Охридски“ е не само най-старото висше учебно заведение в България, но и най-голямото такова. Той определено е гордостта на академичната общност в нашата страна, да не говорим, че и сградата е истинско произведение на изкуството.

В Софийския университет има хиляди студенти, които се обучават в множество бакалавърски, магистърски и докторантски програми.

Тук преподават и са преподавали едни от най-големите светила в университетските среди в България и на Балканите.

История

Официалното създаване на Софийския университет е на 1 октомври 1888 г., като Висш педагогически курс. Както е добре известно, това нямало да се случи без щедрото дарение на Евлоги и Христо Георгиеви. Те даряват значителната сума от 6 милиона златни лева за построяването на висшето учебно заведение. В тяхна чест на главния вход, от двете страни на красивото стълбище на университета са поставени техни статуи, които да напомнят на всички поколения каква щедрост са проявили братя Георгиеви към българското образование.

.
Източник: Елена Исаева

Но как всъщност се стига до решението да се създаде висше учебно заведение в България? Това става 8 години назад, през 1880 г., когато Министерството на просвещението внася проект за закон за училищата. Тъй като още едва на няколко месеца, въпросният висш педагогически курс показва много добри резултати, Народното събрание взема решение да се превърне във висше училище и на 29 януари 1889 г. се избира първият ректор на Софийския университет – Александър Теодоров – Балан. След това през 1904 г. е преименуван от училище на университет.

През 1906 г. е обявен национален конкурс за сграда на университета, който е спечелен от френския архитект Жан Беасон, който има прекалено амбициозен проект. Той предвиждал цял комплекс от няколко сгради, които да се разполагат върху териториите на днешния Ректорат, Докторската градинка и околностите. В крайна сметка строителните планове не са завършени преди избухването на Първата световна война през 1914 г.

Шест години по-късно, през 1920 г., е възложено на архитект Йордан Миланов да преработи и подобри плановете за университетската сграда. Строителството започва на 30 юни 1924 г. и е завършено 10 години по-късно на 16 декември 1934 г. След това през 1940 г. започва строителството на северното и южното крило, чиито планове са дело на архитект Любен Константинов.

Източник: Елена Исаева

През 1930 г. започва и строежът на Университетската библиотека, която се намира в двора на Софийския университет. Нейното отваряне и освещаване става едновременно с това на Ректората – на 16 декември 1934 г.

Факултети

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се обучават над 22 000 студенти, в 3 департамента и 16 факултета (Исторически факултет, Юридически факултет, Факултет по славянски филологии, Философски факултет, Факултет по класически и нови филологии, Факултет по педагогика, Факултет по науки за образованието и изкуствата, Факултет по журналистика и масова комуникация, Богословски факултет, Стопански факултет, Факултет по математика и информатика, Физически факултет, Геолого-географски факултет, Биологически факултет, Факултет по химия и фармация и Медицински факултет).

Трите департамента в рамките на университета са: Департамент по спорт, Департамент за езиково обучение и Департамент за информация и усъвършенстване на учители.

Софийският университет не е концентриран само на едно място. Някои от факултетите му не се намират в сградата на Ректората, а са изнесени извън нея, в други сгради в София.

Източник: Елена Исаева

Освен всички факултети и департаменти, Софийският университет си има и собствено издателство – „Университетско издателство“. То издава предимно книги и учебници, свързани с различните специалности, в които се обучават студентите, с цел да ги улесни в търсенето на литература по дадената дисциплина.

Музеи

На територията на Софийския университет има три музея – музей на Софийския университет, музей по палеонтология и исторична геология и музей по минералогия, петрология и полезни изкопаеми.

В музея на Софийския университет подробно е представена историята му, както и историята на образованието по нашите земи. Има различни експонати – снимки, текстове, които показват славната история на най-старото висше учебно заведение в България. Музеят се намира в ротондата на северното крило на петия етаж и е отворен за посетители от вторник до четвъртък от 14 до 17 часа.

.
Източник: Елена Исаева

Музеят по палеонтология и исторична геология се намира в северното крило на петия етаж, в самото подкуполно пространство. Той е изключително популярен, както сред възрастните, така и сред децата.

Безспорно най-интересният експонат, който заема и централно място пред самия вход на музея, е скелетът на праисторическото животно от вида Дейнотериум. Това определено е гордостта на родните палеонтолози. Скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край село Езерово, Пловдивско. По зъбите се предполага, че е принадлежал на възрастен индивид със средна възраст от 40-45 г. Смята се, че видът дейнотериум е изчезнал преди около 10 милиона години. Копия на скелета са показвани на множество изложения, като на панаир във Виена е отличен със златен медал. В България, по-умалено копие на този дейнотериум има в музея по палеонтология в Асеновград.

В музея още могат да се видят животни и растения от различните геоложки епохи. Тук може да се запознаете с различни интересни научни факти. Музеят работи от понеделник до петък от 10 до 16 часа, с 1 часа почивка между 12 и 13 часа.

Източник: Елена Исаева

Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми се намира в южното крило на петия етаж. В него има над 16 000 образеца на минерали и скали, в различни форми и цветове. Тук, както и в музея по палеонтология, се обучават студенти в специалност геология. В музея по минералогия те се учат да разпознават различни минерали и скални късове по доста физични характеристики – цвят, твърдост, цепителност, блясък и много други. Работното време на музея е от понеделник до петък от 9 до 17 часа.

Софийският университет е уникален както със своята история, така и със своята архитектура. Сградата е абсолютно произведение на изкуството. Фасадата ѝ е украсена с различни скулптори, и е една от най-разпознаваемите в София. 

Източник: Елена Исаева

Тя е истински паметник на културното ни и историческо наследство. Вътре в сградата, стените и стълбищата са направени от органогенен варовик, като по стените, ако се вгледате може да откриете следи от малки миди и други черупки на различни животински видове.

Аулата

Най-красивото помещение обаче си остава аулата на университета. Това е залата, в която се извършват всякакви тържествени и академични празненства, включително и дипломирането на всички студенти. Самите стълби към залата са истинско произведение на изкуството. Преддверието и самата зала са украсени с прозорци с красиви стъклописи. Цялото това място е повече от внушително.

Студентският празник

8 декември е добре известна дата на всеки бивш, настоящ или бъдещ студент. Тя обаче води своето начало именно от Софийския университет. Още през 1897 г. се взима решение университетът да има свой празник и за това е избрана именно датата на патрона на висшето учебно заведение – Климент Охридски – 8 декември, по стар стил 25 ноември.

Празнуването на тази дата продължава до 1944 г., когато е заменена с 17 ноември. През 1962 г. се връща отново старата дата 8 декември, а от 1994 г. се взема решение този ден да е студентски празник на всички студенти в България. Самият патронен празник на университета се чества на 25 ноември – денят на Климент Охридски по Юлианския календар.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 12 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

<p>Срина се системата на градския транспорт в София</p>

Внимание! Временно е спряно зареждането на превозни документи за столичния транспорт

България Преди 14 часа

От ЦГМ информират, че работят за отстраняването на проблема

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 14 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

България Преди 15 часа

Два екипа на БЧК са се отзовали на терен след избухването на първия взрив в складовете за фойерверки

<p>Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница, ето защо (СНИМКА)&nbsp;</p>

Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница

Свят Преди 15 часа

Това съобщиха от EuroAirport Basel-Mulhouse

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

Свят Преди 15 часа

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на банката

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Свят Преди 15 часа

Повече подробности може да прочетете в следващите редове