2

С офийският университет „Св. Климент Охридски“ е не само най-старото висше учебно заведение в България, но и най-голямото такова. Той определено е гордостта на академичната общност в нашата страна, да не говорим, че и сградата е истинско произведение на изкуството.

В Софийския университет има хиляди студенти, които се обучават в множество бакалавърски, магистърски и докторантски програми.

Тук преподават и са преподавали едни от най-големите светила в университетските среди в България и на Балканите.

История

Официалното създаване на Софийския университет е на 1 октомври 1888 г., като Висш педагогически курс. Както е добре известно, това нямало да се случи без щедрото дарение на Евлоги и Христо Георгиеви. Те даряват значителната сума от 6 милиона златни лева за построяването на висшето учебно заведение. В тяхна чест на главния вход, от двете страни на красивото стълбище на университета са поставени техни статуи, които да напомнят на всички поколения каква щедрост са проявили братя Георгиеви към българското образование.

.
Източник: Елена Исаева

Но как всъщност се стига до решението да се създаде висше учебно заведение в България? Това става 8 години назад, през 1880 г., когато Министерството на просвещението внася проект за закон за училищата. Тъй като още едва на няколко месеца, въпросният висш педагогически курс показва много добри резултати, Народното събрание взема решение да се превърне във висше училище и на 29 януари 1889 г. се избира първият ректор на Софийския университет – Александър Теодоров – Балан. След това през 1904 г. е преименуван от училище на университет.

През 1906 г. е обявен национален конкурс за сграда на университета, който е спечелен от френския архитект Жан Беасон, който има прекалено амбициозен проект. Той предвиждал цял комплекс от няколко сгради, които да се разполагат върху териториите на днешния Ректорат, Докторската градинка и околностите. В крайна сметка строителните планове не са завършени преди избухването на Първата световна война през 1914 г.

Шест години по-късно, през 1920 г., е възложено на архитект Йордан Миланов да преработи и подобри плановете за университетската сграда. Строителството започва на 30 юни 1924 г. и е завършено 10 години по-късно на 16 декември 1934 г. След това през 1940 г. започва строителството на северното и южното крило, чиито планове са дело на архитект Любен Константинов.

Източник: Елена Исаева

През 1930 г. започва и строежът на Университетската библиотека, която се намира в двора на Софийския университет. Нейното отваряне и освещаване става едновременно с това на Ректората – на 16 декември 1934 г.

Факултети

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се обучават над 22 000 студенти, в 3 департамента и 16 факултета (Исторически факултет, Юридически факултет, Факултет по славянски филологии, Философски факултет, Факултет по класически и нови филологии, Факултет по педагогика, Факултет по науки за образованието и изкуствата, Факултет по журналистика и масова комуникация, Богословски факултет, Стопански факултет, Факултет по математика и информатика, Физически факултет, Геолого-географски факултет, Биологически факултет, Факултет по химия и фармация и Медицински факултет).

Трите департамента в рамките на университета са: Департамент по спорт, Департамент за езиково обучение и Департамент за информация и усъвършенстване на учители.

Софийският университет не е концентриран само на едно място. Някои от факултетите му не се намират в сградата на Ректората, а са изнесени извън нея, в други сгради в София.

Източник: Елена Исаева

Освен всички факултети и департаменти, Софийският университет си има и собствено издателство – „Университетско издателство“. То издава предимно книги и учебници, свързани с различните специалности, в които се обучават студентите, с цел да ги улесни в търсенето на литература по дадената дисциплина.

Музеи

На територията на Софийския университет има три музея – музей на Софийския университет, музей по палеонтология и исторична геология и музей по минералогия, петрология и полезни изкопаеми.

В музея на Софийския университет подробно е представена историята му, както и историята на образованието по нашите земи. Има различни експонати – снимки, текстове, които показват славната история на най-старото висше учебно заведение в България. Музеят се намира в ротондата на северното крило на петия етаж и е отворен за посетители от вторник до четвъртък от 14 до 17 часа.

.
Източник: Елена Исаева

Музеят по палеонтология и исторична геология се намира в северното крило на петия етаж, в самото подкуполно пространство. Той е изключително популярен, както сред възрастните, така и сред децата.

Безспорно най-интересният експонат, който заема и централно място пред самия вход на музея, е скелетът на праисторическото животно от вида Дейнотериум. Това определено е гордостта на родните палеонтолози. Скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край село Езерово, Пловдивско. По зъбите се предполага, че е принадлежал на възрастен индивид със средна възраст от 40-45 г. Смята се, че видът дейнотериум е изчезнал преди около 10 милиона години. Копия на скелета са показвани на множество изложения, като на панаир във Виена е отличен със златен медал. В България, по-умалено копие на този дейнотериум има в музея по палеонтология в Асеновград.

В музея още могат да се видят животни и растения от различните геоложки епохи. Тук може да се запознаете с различни интересни научни факти. Музеят работи от понеделник до петък от 10 до 16 часа, с 1 часа почивка между 12 и 13 часа.

Източник: Елена Исаева

Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми се намира в южното крило на петия етаж. В него има над 16 000 образеца на минерали и скали, в различни форми и цветове. Тук, както и в музея по палеонтология, се обучават студенти в специалност геология. В музея по минералогия те се учат да разпознават различни минерали и скални късове по доста физични характеристики – цвят, твърдост, цепителност, блясък и много други. Работното време на музея е от понеделник до петък от 9 до 17 часа.

Софийският университет е уникален както със своята история, така и със своята архитектура. Сградата е абсолютно произведение на изкуството. Фасадата ѝ е украсена с различни скулптори, и е една от най-разпознаваемите в София. 

Източник: Елена Исаева

Тя е истински паметник на културното ни и историческо наследство. Вътре в сградата, стените и стълбищата са направени от органогенен варовик, като по стените, ако се вгледате може да откриете следи от малки миди и други черупки на различни животински видове.

Аулата

Най-красивото помещение обаче си остава аулата на университета. Това е залата, в която се извършват всякакви тържествени и академични празненства, включително и дипломирането на всички студенти. Самите стълби към залата са истинско произведение на изкуството. Преддверието и самата зала са украсени с прозорци с красиви стъклописи. Цялото това място е повече от внушително.

Студентският празник

8 декември е добре известна дата на всеки бивш, настоящ или бъдещ студент. Тя обаче води своето начало именно от Софийския университет. Още през 1897 г. се взима решение университетът да има свой празник и за това е избрана именно датата на патрона на висшето учебно заведение – Климент Охридски – 8 декември, по стар стил 25 ноември.

Празнуването на тази дата продължава до 1944 г., когато е заменена с 17 ноември. През 1962 г. се връща отново старата дата 8 декември, а от 1994 г. се взема решение този ден да е студентски празник на всички студенти в България. Самият патронен празник на университета се чества на 25 ноември – денят на Климент Охридски по Юлианския календар.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 1 час

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 8 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 8 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 8 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 9 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 9 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер