0

И сторията пази велики личности и техните открития, които по един или друг начин са променили нашия живот и са оставили трайна следа в света. Техните имена се помнят и до днес, но се оказва, че за голяма част от тях не знаем почти нищо.

Александър Бел е личност, която определено е оставила своя подпис в световната история, с какво и кой е той, разберете от следващите редове.

Кой е Александър Бел?

Александър Греъм Бел (1847-1922) е роден в Шотландия. Той е бил изобретател, учен и инженер, който е най-известен с изобретяването на телефона. Той също има значителен принос в други области, включително и в оптичните телекомуникации.

Той е вторият син на Александър Мелвил Бел, професор по красноречие, и съпругата му Елиза Грейс Саймъндс Бел. Майката на Бел е била глуха и това оказа значително влияние върху живота и кариерата му.

Като дете Бел се интересува от наука и експерименти. Той е обучаван в домашни условия от баща си, който го научи на ораторство и механика на речта. Бащата на Бел също насърчава интереса му към науката и до 12-годишна възраст Бел конструира устройство, което може да почиства пшеницата.

Бел посещава университета в Единбург и Лондонския университет, където учи анатомия и физиология. Той също така посещава лекции за електричеството и естеството на звука, които по-късно ще информират работата му по телефона.

Детството на Бел е белязано от голяма семейна трагедия. Двамата му братя, Мелвил и Едуард, умират от туберкулоза, а по-малкият му брат Тед също е бил засегнат от болестта. Това вдъхновява интереса на Бел към намирането на лек за туберкулоза и други заболявания.

Като цяло детството на Бел е оформено от интереса на семейството му към науката и комуникацията, както и от глухотата на майка му, което по-късно ще повлияе на работата му по разработването на устройства за подпомагане на глухите. Може да се каже, че това му е подействало като основен катализатор поне за повечето му научни разработки.

Интересът на Бел към комуникационните технологии е частично вдъхновен от работата му с общността на глухите, тъй като майка му и съпругата му са били глухи. Той също така е бил виден защитник на използването на езика на знаците и орализма като методи за обучение на глухи хора.

В допълнение към работата си по телефона, Бел има значителен принос за развитието на авиацията, включително дизайна на ранните версии на самолета и развитието на елерона, решаващ компонент на съвременните самолети. Той също така е работил върху т .нар. „подводни криле“, които представляват подобни на крила структури и са се използвали, за да повдигнат корпуса от водата, намалявайки съпротивлението и увеличавайки скоростта.

Бел е бил наистина гениален изобретател и е притежавал повече от 18 патента към момента на смъртта си. Той също така е основател на National Geographic Society и получава множество отличия и награди през целия си живот, включително Ордена на френския почетен легион и медала за изключителна служба на ВМС на САЩ.

Кои са най-интересните изобретения на Бел?

Александър Греъм Бел е най-известен с изобретяването на телефона, който революционизира комуникацията и проправи пътя за съвременните телекомуникации. Той обаче има значителен принос и в други области, включително авиацията, подводните криле и оптичните телекомуникации. Ето някои от най-известните му изобретения:

  • Телефон: Най-известното изобретение на Бел, телефонът, е патентовано през 1876 г. Той разработва устройството като начин за предаване на звук чрез електрически сигнали и то бързо се превръща в основен инструмент за комуникация;
  • Фотофон: През 1880 г. Бел разработва фотофона, устройство, което предава звук върху лъч светлина. Фотофонът използва огледало, което вибрира в отговор на звукови вълни, отразявайки светлината върху приемника, за да възпроизведе звука;
  • Метален детектор: По време на работата си по разработването на медицинска технология, Бел също изобретява ранна версия на метален детектор през 1881 г. Той се е надявал, че устройството ще бъде полезно при локализиране на куршуми в телата на пациенти;
  • Въздушно превозно средство: Бел е бил запленен от идеята за летене и за това проектира няколко летателни апарата, включително тетраедричното хвърчило, тетраедричният самолет и Silver Dart, биплан, който направи първия полет с двигател в Канада през 1909 г.;
  • Подводни криле: Бел също разработи „подводни криле“, лодка, която използва подобни на крила структури, за да повдигне корпуса от водата, намалявайки съпротивлението и увеличавайки скоростта. Той тества дизайна си на подводни криле на езерото Bras d'Or в Нова Скотия, Канада, в началото на 20 век.

Ето някои по-малко известни факти за Александър Греъм Бел:

  • Бел е бил учител на глухите: майката и съпругата на Бел са били глухи, а баща му и дядо му са били учители по красноречие. Самият Бел преподава в училище за глухи в Бостън и по-късно става частен учител на глухи ученици.
  • Той смята работата си по телефона за свое хоби: Бел се интересува повече от изучаването на звука и комуникацията, отколкото да печели пари от изобретенията си. Веднъж той казал: „Никога не съм се смятал за особено умен човек, а по-скоро като човек, който просто е бил научен от опита на живота.“
  • Бел изобретява металотърсача, за да спаси живота на президента Джеймс А. Гарфийлд: През 1881 г. президентът Гарфийлд е прострелян и Бел се опитва да използва своя металотърсач, за да открие куршума. За съжаление, металните пружини на леглото, на което Гарфийлд лежи, пречат на точността на детектора и Гарфийлд умира 80 дни след като е прострелян.
  • Той е член-основател на National Geographic Society: През 1888 г. Бел помага за основаването на National Geographic Society, организация, посветена на изучаването и изследването на света.
  • Александър Бел е бил вегетарианец: Бел силно е вярвал в ползите за здравето от вегетарианската диета и за това е бил вегетарианец през целия си живот.
  • Той експериментира с хвърчила, за да изследва атмосферата: Бел се е вълнувал много силно от разбирането на атмосферата и използва хвърчила, за да я изследва. Той дори проектира тетраедрично хвърчило, което може да повдигне човек.
  • Компанията на Бел става AT&T: Компанията, която Бел основава за популяризиране и развитие на телефона, Bell Telephone Company, в крайна сметка се превръща в AT&T, една от най-големите телекомуникационни компании в света.

Още от автора:

Знаехте ли това за Исак Нютон? Изненадващи факти за изобретателя

Най-красивите фонтани в Европа: 12 от най-величествените

Въпрос на оцеляване: Как водата ни поддържа живи и здрави

Колко е важно да се четат книги

Легенда и традиция: Тайнственият ритуал на нестинарството

Нос Калиакра – история и легенди

История на кафето, любопитни факти и традиции от различни краища по света

„Осъдени души“: По-велика ли е любовта, ако е обречена

10 истини за климатичните промени

Какво знаем за Св. Климент Охридски – патронът на най-старото висше учебно заведение у нас?

Интересни факти за 7-те чудеса на Древния свят

Айфеловата кула отблизо – малко известни факти за „Желязната лейди“ на Париж

Как се променя животът на една двойка след появата на децата?

Детски спомен: Какво ни дадоха книгите на братя Мормареви?

Български велики личности: Хаджи Димитър

Тайните на ДНК веригата 

Първенците на България – кои са най-високите върхове у нас и какво знаем за тях?

История и интересни факти за Несебър

Първият и последен полет на един смел пилот: Димитър Списаревски–един истински герой

Малко известни факти за живота на Айнщайн

Наистина ли подсъзнанието ни може всичко?

20 от най-важните дати в българската история

Най-великите мореплаватели в историята: Христофор Колумб и Фернандо Магелан

Човек или божество: Кой е Александър Македонски?

"Идеалният град" и още 6 изумителни изобретения на Леонардо да Винчи

Кой разкри тайните на подземието на Цербер и други древногръцки легенди

Име, което не трябва да забравяме: Образованият вдъхновител и революционер

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Знаете ли тези 30 факта за най-известните ни писатели?

Мистичният сфинкс в Египет: Каква е скритата му тайна?

Малинче – свободната испанка, която помогна за завладяването на ацтеките

Да опознаем планетата си: 30 изумителни факта за Земята

Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

"Място, където могат да се чуят гласовете на боговете": Обвитите в мистерия градове на маите

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 14 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 45 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 2 часа

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини