2

Ш естгодишната ДжонБенет Патриша Рамзи е божествено красиво момиче с руса коса и сини очи, носителка на титлата „Детска кралица на красотата“.

В ранните сутрешни часове на 26 декември 1996 г. родителите ѝ Джон и Патси Рамзи се събуждат и откриват, че дъщеря им я няма в леглото ѝ в дома им в Боулдър, Колорадо.

Патси и Джон се събуждат рано, за да се подготвят за пътуване за Коледните празници. Майката открива бележка за откуп на стълбите, която съобщава, че семейството трябва да плати 118 000 долара, за да бъде върната жива дъщеря им.

Въпреки предупреждението в бележката да не се намесва полицията, Патси веднага се обажда. Тя звъни и на своите приятели и роднини с надеждата, че ще помогнат в издирването на дъщеря ѝ. 

Полицията пристига в дома на Рамзи в 5:55 сутринта. Криминалистите правят оглед на къщата, но не откриват признаци за влизане с взлом. Претърсени са стаите, но полицаите така и не слизат в мазето.

Грешките в разследването

Още в първите часове на разследването са допуснати множество грешки. Само стаята на ДжонБенет е отцепена, а приятелите и семейството свободно обикалят останалата част от къщата, събирайки неща и унищожавайки доказателства.

В 13:00 часа детективите инструктират г-н Рамзи и приятел на семейството да обиколят къщата още веднъж, за да видят дали ще открият нещо подозрително. Първото място, което двамата мъже посещават, е мазето. Именно там те се натъкват на ужасяващата гледка на трупа на 6-годишната ДжонБенет. Устата на детето е залепена с тиксо, а китките ѝ са увити с бяла връв. Тялото ѝ е покрито с одеяло. Бащата вдига тялото на дъщеря си на ръце и я носи на горния етаж, унищожавайки малкото налични улики, пише Сrimemuseum.

„Веднага разбрах какво открих. Намерих дъщеря си“, казва в свое интервю Джон Рамзи пред Барбара Уолтърс от ABC News.

“Тя лежеше върху бяло одеяло. То беше увито около нея. Ръцете ѝ бяха вързани над главата. Имаше лента на устата си. Веднага коленичих над нея, опипах бузата ѝ, свалих тиксото от устата ѝ. Опитах да развържа връвта, която беше около ръцете ѝ, но не можах да развържа възела“, споделя бащата.

Направена е аутопсия, която разкрива причината за смъртта на малката ДжонБенет. Патологът е категоричен, детето е издъхнало поради задушаване, допълнено с черепно-мозъчна травма. По тялото ѝ не са открити следи от сперма, но има данни, че е извършено сексуално престъпление с нея. Тя също има синини и ожулвания по раменете, краката и стъпалата, твърди Associated Press.

Любопитен факт е, че в стомаха на ДжонБенет са открити следи от ананас. Родителите на момичето твърдят пред разследващите, че не си спомнят да са ѝ давали от плода в нощта на убийството ѝ. Въпреки това в кухнята на семейството полицаите откриват купа с ананас, по която има отпечатъци на 9-годишния брат на убитото момиче - Бърк.

Версиите за смъртта на ДжонБенет

Две са основните теории за убийството на малкото момиченце. Първоначално разследващите се фокусират върху семейството на ДжонБенет като основни заподозрени за смъртта ѝ. Полицаите смятат, че бележката за откуп е инсценирана, тъй като е необичайно дълга, написана с химикал и хартия от къщата на Рамзи. Исканата сума за откуп също будела подозрения. Сумата била точно толкова, колкото Джо получил като коледен бонус.

Освен това първоначално семейство Рамзи отказват да сътрудничат на полицията, оправдавайки се, че се страхуват, че полицията няма да проведе пълно разследване и ще ги посочи като най-лесните заподозрени. Те отказват разпит, но дават няколко телевизионни интервюта по това време.

В крайна сметка, на по-късен етап, и тримата членове на семейство Рамзи са разпитани пред следователи и предоставят проби от почерка си за да бъде сравнен с този в писмото за откуп. И Джон и Бърк са освободени от всякакви подозрения, че са писали бележката. Поразителна е приликата между почерка в писмото и този на майката Патси, но това се оказва недостатъчна причина тя да бъде обвинена в убийството на дъщеря си.

Въпреки по-големия набор от заподозрени, медиите концентрират своето внимание върху родителите на ДжонБенет като виновни за смъртта ѝ. Семейство Рамзи прекарват години наред под прожекторите на обществения съд.

Прокурорът отказва да обвини родителите

През 1999 г. журито на съда в Колорадо гласува да бъде повдигнато обвинение срещу Рамзи за застрашаване на дете и възпрепятстване на разследване на убийство, но прокурорът смята, че доказателствата не отговарят на стандарта за „отвъд разумно съмнение“ и отказва да ги обвини. Родителите на ДжонБенет никога не са били официално посочени като заподозрени в случая.

Втората теория за смъртта на ДжонБенет е, че външен човек е влязъл в дома на Рамзи и е убил момиченцето. В подкрепа на тази версия има много повече доказателства. Открит е отпечатък от ботуш, точно до мястото, където е лежал трупът на ДжонБенет. Нито един член на семейството нямал такава обувка. Освен това е открит и счупен прозорец в мазето, смята се, че именно от там престъпникът се е вмъкнал в дома на Рамзи в нощта на убийството.

По бельото на момичето са открити капки кръв от неизвестен мъж.

Фалшивото самопризнание

През 2006 година е арестуван мъж на име Джон Кар. Той прави самопризнание, че е убил по невнимание ДжонБенет, след като я упоява и я напада сексуално. Това самопризнание обаче се оказва фалшиво. В организма на момичето не са открити следи от наркотици, а неговата ДНК не съвпада с капките кръв, открити на местопрестъплението, затова той е освободен.

Джон Кар
Джон Кар Източник: Getty Images

Най-голяма надежда за разкриване на случая дава именно ДНК профилът, взет от бельото на ДжонБенет. Той е въведен в националната ДНК баа с данни през 2003 година, но не са открити съвпадения, пише сайтът Denver7.

През 2006 г. окръжният прокурор на Боулдър Мери Лейси поема случая. Тя твърди, че възможността външен човек да е убиецът на момиченцето, е много по-голяма, отколкото теорията, че ДжонБенет е станала жертва на собствените си родители. През 2008 г. Лейси публикува изявление, в което подробно описва ДНК доказателствата и напълно оневинява семейство Рамзи:

„Окръжната прокуратура в Боулдър не счита нито един член на семейство Рамзи, включително Джон, Патси или Бърк Рамзи, за заподозрени в този случай. Правим това съобщение сега, защото наскоро получихме това ново научно доказателство, което добавя допълнителна стойност на оневиняващите предишни научни доказателства“, казва прокурор Лейси.

„Местната, националната и дори международна публичност, се фокусира върху убийството на ДжонБенет Рамзи. Много хора вярват, че един или повече членове на семейство Рамзи, включително майка ѝ, баща ѝ или дори брат ѝ, са отговорни за това брутално убийство. Тези подозрения не се основават на доказателства, които да са били тествани в съда; по-скоро те се основават на доказателства, докладвани от медиите“, категоричен е прокурорът.

През 2010 г. случаят е официално възобновен с нов фокус върху намерената ДНК. Проведени са допълнителни тестове и сега експертите смятат, че пробата всъщност е от двама индивида, а не от един. През 2016 г. е обявено, че ДНК-то ще бъде изпратено до Бюрото за разследване на Колорадо, за да бъде тествано с по-модерни методи и властите се надяват да разработят още по-силен ДНК профил на убиеца.

Брат ѝ осъжда телевизионен канал за клевета

През 2016 г. телевизионният канал CBS излъчва епизод, наречен The Case of JonBenét Ramsey (“Случят на ДжонБенет Рамзи“- в буквален превод). В предаването се намеква, че нейният тогава деветгодишен брат Бърк е убиецът на момичето, въпреки факта, че той е бил освободен подозрение от ДНК доказателства, които доказват присъствието на външен човек в къщата. Бърк завежда дело за 750 милиона долара срещу CBS за клевета. Делото е уредено през 2019 г. и въпреки че условията на споразумението не са оповестени, адвокатът на Бърк съобщава, че случаят е „разрешен по приятелски начин за удовлетворение на всички страни“.

Случаят ДжонБенет Рамзи все още е отворен и остава неразрешен.

Още от автора:

Ужасяващо: Да откриеш тялото на сестра си под елхата

100-годишен юбилей на мъртвец разкрива двойно убийство

Ще успеете ли да не заплачете? Вижте най-тъжните коледни песни в историята

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 3 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 31 минути

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 50 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи