3

В зехте ли си коледна елха тази година? Приготвихте ли украсата и лампичките за нея? Вероятно сте го направили, както и хиляди хора по целия свят. Защото украсяването на коледното дърво е може би най-популярната традиция през декември. Но как тя става част от празничния сезон и каква е връзката ѝ с християнството и празника Рождество Христово?

Езически корени?

Редица публикации, свързани с историята на коледното дърво, ни пренасят в древността, за да ни разкажат как в миналото растенията и дърветата, които остават зелени през цялата година, са имали специално значение в езическите празненства на зимното слънцестоене. Дават се примери с древен Рим, където хората украсявали своите храмове с вечнозелени растения за празника Сатурналии. Подобно на древните египтяни, които използвали зелени палмови листа като част от поклонението си към бог Ра. 

Тези примери карат някои да смятат, че коледната елха, която също е вечнозелено дърво, вероятно има езически корени. Как обаче християнството се намесва в историята? 

Легендата за католическия светец Бонифаций  

Една от легендите за това как вечнозелената ела се превръща в символ на християнството, е свързана с католическия светец Бонифаций, известен с мисионерската си дейност в Германия през осми век.

"История гласи, че Бонифаций се натъкнал на местни германци, извършващи жертвоприношения пред огромен дъб – дъбовете били свещени за бог Тор. Бонифаций взел брадвата си и отсякъл дървото, за да спре езичниците да се покланят на фалшив идол. Езичниците чакали той да бъде ударен от мълния, но това не се случило. Така че Бонифаций се възползвал от възможността да ги приобщи към християнството", казва д-р Доминик Уилсън, цитирана от abc.net.au. Тогава според легендата от падналия дъб израснала ела. "Това се превръща в символ на Христос – тъй като е с триъгълна форма, символизира Светата троица – и оттам идва идеята, че дървото трябва да бъде символ на Христос и новия живот", казва д-р Уилсън.

Според history.co.uk в текст от осми век, посветен на живота на светеца, не се споменава нищо за ели. А историята за жертвоприношенията и легендарната ела всъщност идва от разказ, написан от американския автор Хенри ван Дайк. Неговото произведение, озаглавено "Първото коледно дърво", е придобило статут на съвременна народна приказка и е помогнало за утвърждаването на свети Бонифаций като баща на коледната елха, посочва изданието.

Коледното дърво е "райско дърво"?

Друга популярна теория за произхода на коледното дърво ни пренася в Средновековието. Тогава в Германия се появило "райското дърво", посочва britannica. То било основен реквизит на пиеса за Адам и Ева и представлявало ела, окичена с ябълки, която символизирала Райската градина. Тези вечнозелени дървета намирали място в домовете на хората на 24 декември, когато се отбелязвал религиозният празник на Адам и Ева (тъй като по това време на годината нямало ябълкови дръвчета). След като по-късно били добавени и други декорации, "райските дървета" се превърнали в коледни елхи.

Според тази теория първоначално вечнозеленото дърво, украсено с ябълка, не е използвано за разказване на историята на Рождество, а за тази на Адам, Ева и змията. С течение на времето от "райското дърво" се появява връзка към историята на Рождество - и следователно то може да се разглежда като архетип на коледната елха, по-късно украсена със златни орехи, бисквити и орнаменти, посочва NDR, цитирайки двама теолози. 

Как обаче са се появили светлините на коледното дърво? 

Бъдни вечер в Германия, Мартин Лутер и семейството му, илюстрация от 19 век
Бъдни вечер в Германия, Мартин Лутер и семейството му, илюстрация от 19 век Източник: Getty Images

Легендата за Мартин Лутер и нощното небе 

След легендата за свети Бонифаций, идва ред на друга популярна история. Според нея традицията за добавяне на свещи към клоните на коледното дърво започва от лидера на движението на протестантската Реформация Мартин Лутер през 16 в. 

Легендата разказва, че в нощта преди Рождество Лутер се разхождал из гората. Когато вдигнал очи, видял звезди, блестящи през клоните на дърветата. Той бил така поразен от гледката, че казал на децата си, че му напомня за Иисус и след това поставил коледно дърво в собствения си дом, пише time. Предполага се, че Лутер пожелал да пресъздаде сцената в дома си, използвайки светлина от свещи, според countryliving

Както има различни истории за произхода на коледното дърво, така има и спорове за това къде е била първата украсена коледна елха. 

Фрайбург, Талин, Рига или?

Украсено дърво се споменава за първи път през 1419 г. във връзка с гилдията на пекарите във Фрайбург, пише NDR. Не е ясно обаче дали това наистина е началото на коледните елхи.  Столицата на Латвия – Рига, например отбеляза през 2010 г. 500-годишния юбилей на коледната елха. Друга столица – тази на Естония, също претендира да е издигнала първата коледна елха. А според dw има писмени доказателства за издигането през 1539 г. на коледна елха в катедралата на Страсбург.

Въпреки че няма точен отговор за това къде първо е било украсено коледно дърво, то поне е ясно кога тази традиция се популяризира – през 19 век. 

Илюстрацията, която промени всичко в Англия

Тъй като германците емигрират в други части на света, традицията на коледното дърво също се разпространява.

Кралица Виктория, принц Алберт и техните деца
Кралица Виктория, принц Алберт и техните деца Източник: Getty Images

В края на 18 век родената в Германия съпруга на британския крал Джордж III - Шарлота, украсява дървета за празника в Англия. Но години по-късно принц Алберт (който също е роден в Германия) и съпругата му - кралица Виктория, са тези, които популяризират традицията сред британците. 

Това става през 1848 г., когато една илюстрация на кралското семейство е публикувана в Illustrated London News. Тя показва кралицата, принц Алберт и тяхното семейство, стоящи около пищно украсено коледно дърво. Това предизвиква широк обществен интерес към елхите и скоро те стават често срещани в английските домове. 

Коледата и елхата – забранени!

Германските заселници пренасят традицията на коледните елхи и в Америка. Там обаче първоначално са скептични и обичаят не е възприет. Много пуритани се противопоставят на празника, защото смятат, че има езически корени, а в колонията от Масачузетския залив забраняват празнуването на Коледа. Те толкова много не харесват празника, че дори затварят църквите си на 25 декември, пише britannica

Едва през 20-те години на 19 век Коледа започва да набира популярност в Америка. А коледната елха става "известна" през 1850 г., когато влиятелното списание Godey’s Lady’s Book публикува илюстрацията от 1848 г. на британските кралски особи, въпреки че изображението на семейството е променено, за да изглежда американско.

Коледни елхи в знак на благодарност 

Постепенно коледните дървета се разпространяват както в Европа, така и в целия свят. Интересно е да се отбележи, че те се появяват дори на фронта по време на Първата световна война (повече за това и за Коледното примирие може да прочетете тук). А от 1947 г. до днес е запазена една традиция, която показва коледното дърво като знак на благодарност. 

Двама полицаи разглеждат коледната елха, подарък от Норвегия, поставена на площад "Трафалгар" в Лондон, 1 декември 1948 г.
Двама полицаи разглеждат коледната елха, подарък от Норвегия, поставена на площад "Трафалгар" в Лондон, 1 декември 1948 г. Източник: Getty Images

Всяка година Норвегия подарява на Великобритания елхата, която се поставя на площад "Трафалгар" в Лондон. По този начин скандинавската страна благодари за подкрепата, оказана от Великобритания по време на Втората световна война. Британската столица обаче не е единствената, която получава подобно "благодарствено" дърво от Норвегия. От 1949 г. до днес Нюкасъл получава дърво от побратимения град Берген - отново в знак на признателност за проявеното съюзничество през мрачните дни на войната, пише history.co.uk.

Историята на коледното дърво е дълга и изпълнена с много въпросителни. Едно нещо обаче е сигурно - традицията за украсяване на елхата е следвана от милиони хора по света. Каквато и символика да влагат в нея - вероятно за повечето от тях празничният сезон няма да бъде същият без украсено, светещо коледно дърво.

Вижте още:

Да празнуваш с врага: Коледното примирие по време на Първата световна война

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче