3

К оледните празници обичайно са период, в което всички се събираме с близки и приятели, за да прекараме малко време с тях, имаме повече почивни дни и съответно свободни часове за забавления. Често празничните мигове между различните трапези са изпълнени с игри, разглеждане на снимки и разказване на семейни истории. Картите, асоциациите и някои настолни игри са често предпочитани от големите компании през декемврийските вечери.

Предците ни обаче също са имали своите тайни. Викторианците, например, обичали да събират цялото си семейството около огъня на Коледа и да се отдадат на приключенски игри.

В друга епоха пък са обичали толкова коледните игри, че дори сваляли перуките, които обичайно носели, за да се впуснат в интересни и разкрепостени развлечения. Коледните игри са били популярни и при Тюдорите и средновековните британци.

Някои от тях все още се играят, други са попроменени, а трети напълно забравени. Какви игри са предпочитали за коледните празници хората от близкото и далечното минало?

Нека видим няколко интересни попадения от тях:

1. Снапдракон

Една от популярните викториански коледни игри е била известна като Снайпдракон. И изобщо не е изненадващо защо е изчезнала - била е твърде опасна! Играта е проста. Домакинът използвал голяма, широка чиния и я пълнел с плодове, например сливи и стафиди. След това наливал ракия, така че плодовете изплували отгоре. Следващата стъпка била сместа да се запали, а играчите да се струпат около пламтящата купа и да се опитат бързо да извадят парчета плодове с голи ръце. Така често се стигало до ядене на все още горящи плодове.

2. Въпроси и заповеди

В продължение на векове популярна игра на Бъдни вечер била "Въпроси и заповеди" - разновидност на съвременната "Истина или предизвикателство". Тя била особено разпространена през периода на Тюдорите.

Играчите се редували да задават въпрос или да получават заповеди, като при неизпълнение на задачата или неудовлетворителен отговор на въпроса, участниците били принуждавани да дадат пари или да изцапат лицето си със сажди!

3. Защипване на нос

Една от старите коледни игри от Викторианската епоха била "Защипване на нос". При нея група хора се събирали в кръг, а другите оставали прави пред тях, като образували двойки от мъже и жени, доколкото е възможно.

Гостът от вътрешната страна на кръга защипвал носа на другия между палеца и показалеца си. Това се прави и до днес с малките деца от по-възрастните - точно по време на празниците. Целта е била да се разсмее човекът чрез различни въпроси. Само една усмивка от страна на участника със затиснат нос, водела до загубата му.

.
Източник: Getty images/ iStock

4. Лов на пантофка

Коледните занимания водят началото си още по-отдавна. Дори през Средновековието домакинствата се забавлявали с различни игри през коледната нощ. Популярно развлечение през Средновековието била играта "Лов на пантофка". Един от играчите бил избиран за Душата на пантофката. Неговата задача била да държи в ръцете си обувка и заставайки в средата на кръг от други играчи, да пее:

"Обущар, обущар,

поправи ми обувката!

Направи я като нова."

След това Душата на пантофката давала обувката на някой от седящите в кръга, затваряла очи. Седящите играчи си подавали обувката помежду си. Когато Душата на пантофката отварела очи, трябвало да познае къде се намира тя.

Ако участникът познаел, държателят ѝ ставал Душата на пантофката. Тази игра определено е вдъхновила много модерни наши игри.

5. Пожарогасител

Друга много добра, но забравена коледна игра била "Пожарогасител". При нея било необходимо да се разчисти стаята и да се подредят децата в двата ѝ края. След това в най-отдалечния край на вратата се запалвала свещ, а едно от децата стояло със завързани очи, като трябвало да намери пътя до свещта и да я духне.

На останалите било позволено да го насочват, като му викат "горещо" или "студено", но най-забавно било, когато процесът се случвал в пълна тишина и детето духало в съвсем погрешна посока. Може би тази игра не е толкова непозната в наши дни, нали?

12 факта за Коледа, които ще ви изненадат

6. Животно, растение или минерал

Тук се пригответе да почувствате носталгията. В края на миналия век тази игра все още бе жива и се наричаше "Момичета и момчета".

Преди няколкостотин години тя е използвана от професорите в Кеймбридж преди празниците. Тогава те давали на студентите си да познаят поне десет предмета, за да получат някакъв бонус. При двадесет познати той бил още по-голям. Отговорите трябвало да се ограничават до "да" и "не", но това едва ли е неизвестен факт за всеки практикувал тази игра. Можем да отчетем, че въпросното забавление определено се е запазило векове наред почти без изменения, като и до днес някои деца я играят. Можете да я използвате за коледните празници тази година, определено всички ще се зарадват на идеята ви.

7. Шарада

Шарада, както си личи по името ѝ, изисква да не се говори по никакъв повод. При нея участниците се разделят на два отбора и всеки си избира съотборници. Следващата стъпка е провеждането на ням спектакъл. Единият отбор е изпълнител, а другият заема ролята на публика. Целта на играта е, тези, които са част от публиката да познаят за какво е било представлението на другия отбор. Ако успеят, те на свой ред изпълняват номера си. Ако не успеят обаче остават в ролята на зрители.

Най-важната част била, че всичко се изпълнявало тихо и без никакво говорене. Не било позволено нищо повече от едно възклицание. Останалото включвало само пантонима.

.
Източник: Getty images/ iStock

8. Игра с мишени и ядки

Ето че дойде време за една сравнително нова игра. Тя била популярна в първите двадесет години на миналия век. При нея се изисквало оборудване под формата на тавичка, форма за кекс и ламаринена чаша, както и по 5 ядки за всеки участник.

Следващата стъпка била поставяне на чашата във формата, формата в тавата и тавата в центъра на пода. След това от определено разстояние всеки играч на свой ред изстрелвал ядките, които притежавал в "окото на бика", което всъщност била ламаринената чаша. Всеки, който уцелел чашата, получавал 5 точки, уцелилият кутията - 2, а чинията - 1.

Звучи като вдъхновение за доста модерни игри, не мислите ли?

10 идеи за красива коледна украса

9. Търг

Търгът е стара празнична игра, която децата преди определено са обичали. При нея подаръците се поставяли в кафяви хартиени пакети, завързани с конец по много официален начин, като са се стремели да не си личи по опаковката каква е играчката, която съдържа пакетът.

Така замаскираните подаръци предизвиквали изненада при разопаковане. За да започне търгът, децата в къщата си избирали аукцион и аукционер. Освен това аукционерът трябвало да бъде снабден с чукче, с което да "продава" подаръците на този, който предложи най-висока цена.

Преди откриването на търга всеки гост получава хартиени пари. Когато участниците приключвали с наддаването за определен подарък, водещият на търга почуквал три пъти с чукчето. При третото почукване той предавал пакета на участника, предложил най-високата цена, като в замяна вземал парите му. Така се наддава за определен период и се раздават подаръци докато свършат. Това всъщност е популярна американска коледна игра и до днес.

10. Открадни белия хляб

Популярна коледна игра по време на британския регентски период била "Открадни белия хляб". В тази игра един от участниците в партито бил избиран да заеме централно място. Заставайки с лице към останалите играчи, на пода зад него се поставял предмет, наречен "съкровище". Целта на играта била останалите играчи да се промъкнат зад него и да се опитат да отмъкнат съкровището. Ако централният играч се обърне и хване бъдещия крадец, промъкващият се гост заемал неговото място.

20 от най-красивите европейски коледни базари

Харесахте ли си някоя стара коледна игра? Може би тази година ще я изпробвате след семейната вечеря.

Още от автора:

Внимание, те могат да ви изядат! Зловещите помощници на Дядо Коледа

Истории от миналия век: Как едни пантофи разкриха Дядо Мраз?

Мъск не е първият: Известните личности, посетили България

От какво се страхува българският мъж?

Любов, страдание и подкрепа: Историите на четирима велики писатели

От бейби бумърите до Генерация Z: Думите срещу делата

5 филма, които да гледате, когато имате нужда от мотивация

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 6 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 52 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност