1

В България има толкова много места с изключително богата история, интересна и уникална архитектура и повече от прекрасна природа. Всяко едно кътче от нашата страна е място, което заслужава да влезе в списъка ви за мечтани пътешествия и екскурзии.

В Средновековието наричан „Велбъжд“, а в Античността – „Паутилия“, българският град Кюстендил се намира в Югозападна България, в подножието на граничната планина Осогово със своя първенец връх Руен. 

Кюстендил е и дом на най–голямата колекция на творби на Владимир Димитров–Майстора, които се помещават в художествената галерия, която носи неговото име и са подредени в постоянна експозиция. Да не забравяме, че от тук идват и така любимите и вкусни кюстендилски череши, които имат наистина уникален вкус. 

Крепостта "Хисарлъка" - Древната перла на Кюстендил

Освен това тук може да видите древни римски терми и известната Пиргова кула, която се намира в центъра на Кюстендил. Нейното име и два от гръцката дума за „кула“ – „пиргос“. Тя има приземие и три етажа, и почти квадратна основа. Била е единична бойна кула, която най–вероятно е принадлежала на местен феодал. Кулата обаче съвсем не е основното място, което туристите посещават, когато идват в Кюстендил.

Най–интересното място в района се намира на няколко километра извън града и е кацнало точно над него, сякаш го пази. Това е късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“. Тя е една от най–добре запазените крепости от това време по нашите земи. Освен това е част от 100-те национални обекта на България. Крепостта „Хисарлъка“ е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Когато се качите до нея, пред вас ще се разкрие Кюстендил като на длан. 

Крепост Хисарлъка разполага с открита сцена с доста места, на която се провеждат различни културни мероприятия, за които може да следите на сайта на крепостта или в информационния център на град Кюстендил.

История на крепостта

Късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка е една от найдобре запазените крепости от това време по нашите земи. Освен това е част от 100-те национални обекта на България.
Късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“ е една от най–добре запазените крепости от това време по нашите земи. Освен това е част от 100-те национални обекта на България. Източник: Елена Исаева

Крепостта се намира на хълм, който носи същото име като нея, точно над град Кюстендил. Предполага се, че е построена още през IV век и е достроявана и преправяна някъде около VI век. Крепостта е толкова стабилна, че е успяла да устои на всякакви обстоятелства и условия, както по време на Първата Българска държава, така и по време на Втората. През XV век за съжаление е била съборена и частично разрушена от османците. Въпреки това, благодарение на качествена реставрация, днес може да се видят доста неща от нея и да се придобие представа за някогашното величие на този исторически български паметник на културата.

На мястото на Кюстендил се е намирал римският град Улпия Пауталия. Различни исторически източници сочат, че този град е имал много важно религиозно и стратегическо значение за Римската империя. 

Предполага се, че крепостта Хисарлъка е била издигната над укрепения град Пауталия и е била седалище на местния феодал. 

Архитектура и строителство

Крепостта Хисарлъка е наистина уникална по своята същност, защото тя е смесица от няколко архитектурни стила и строителни техники и точно това я прави една от най–значимите крепости на нашата територия.

По време на археологическите разкопки е установено, че крепостта има няколко етапа на строене. Първите и най–значими промени по нея са направени около VI век под управлението на Юстиниан I, за което са оставени и писмени сведения от античния писател Прокопий Кесарийски. 

Разкопките и проучванията на крепостта показват, че тя се е използвала доста активно по време на Античността и Средновековието. 
Крепостта е строена с много мисъл и внимание особено към релефа, на който се намира, тя сякаш го следва. 

Близо до главния път, на източната стена се намира най–главната и най–широка порта на крепостта. Първоначално тя е била проектирана като двукрила врата, впоследствие е била преправена на спускаща се врата и накрая е била зазидана окончателно. 
Крепостта има формата на неправилен многоъгълник с размери 230 на 120 метра. На територията на цялата крепост има общо 14 кули, които имат различни форми – кръгли, триъгълни и правоъгълни. Крепостта има две порти и пет потерни, които са разположени в близост до самите кули с цел по–добра отбрана на мястото.

На различните места крепостната стена на Хисарлъка има различна дебелина от 1.60 метра до 3 метра. Археолозите предполагат по косвени данни, че крепостната стена е била висока около 10 метра, а кулите са достигали до вичосина от около 12 метра. 
Строителната техника, която е използвана за строеж на крепостта, е често срещана за това време и се нарича „опус микстум“.

Тя представлява смесена зидария от редуващи се каменни и тухлени пояси или редове, от по четири или пет реда тухли. Около самите камъни хоросанът е бил оформян с мазилка.

Реставрация

Крепостта Хисарлъка е с национално значение и е паметник на културата, което е и причината преди няколко години да приключи един мащабен проект по реставрация и възстановяване на крепостта.

До нея самата има изграден асфалтов път от град Кюстендил, а освен това от него има и няколко пешеходни маршрута до мястото, които минават през добре поддържан лесопарк и са подходящи дори за малки деца. Крепостта е много добре осветена и това прави възможно посещение и по тъмно.

Късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка е една от найдобре запазените крепости от това време по нашите земи. Освен това е част от 100-те национални обекта на България.
Късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“ е една от най–добре запазените крепости от това време по нашите земи. Освен това е част от 100-те национални обекта на България. Източник: Елена Исаева

Фестивали и мероприятия

През месец юли 2022 г. за втори пореден път се проведе един доста интересен и забавен фестивал „Хисарлъка Експириънс“. Това е празник за малки и големи, който се провежда в района на самата крепост. Забавления не липсват и то за всички възрасти. Има въжен лабиринт, отборни игри, стрелба с лък, музикална програма от различни изпълнители – ТриГайда, Оратница, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ и още много други атракциони и забавления. 

Още от автора:

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 10 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 20 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 44 минути

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 51 минути

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 2 часа

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 2 часа

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 2 часа

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 2 часа

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца