0

„Музо, запей ми за този герой многоопитен, който странствува дълго, откакто порути свещената Троя, много поселища хорски видя и позна обичаи. Много страдания той по морето пустинно понесе...“

С тези редове започва епосът „Одисей“, творбата на Омир за един герой, пътешественик, мъдър човек и цар на остров Итака. Дали е съществувал или не, преценете сами, но е факт, че той е един от основните герои в гръцката митология, а на остров Итака, за който ще ви разкажа, е дълбоко почитан от местните, без значение дали е мит или реално съществуващ човек.

Освен това според епосите на Омир „Илиада“ и „Одисей“, той е едно от главните действащи лица при превземането на великия град Троя, както и за някои други интересни подвизи.

Родното място и царството на Одисей е бил красивият остров Итака. Той се намира в Йонийско море и има площ около 117 кв. км. В най-северната част на острова се е оформил един от многото носове на Итака - Мелиса. В най-южната част се намира нос Агияс Андреас – Свети Андрей.

Между тези две части на Итака са разположени заливът Фрикон, нос Мавронас, нос Агияс Илияс – Свети Илия, заливът Молос, нос Схинос и други носове. Общата дължина на бреговата линия е 101 километра. На острова няма високи планински масиви, но се издигат хълмовете Нирито Орос със своите 806 метра над морското ниво и Меровигли - 669 метра.

История на остров Итака

Множество данни и артефакти показват, че островът е бил населяван още по времето на Неолита. Една легенда разказва, че името му идва от първия жител на това място, който се е казвал Итака. В превод думата има две значения – „весел“ и „стръмен“.

Най–големият си възход островът достига по време на Микенската епоха, когато той самият става столица на Кефалонийската държава. Това е най–благоприятният период за местните на острова. След края на Микенската епоха постепенно властта му намалява и впоследствие бива управляван от остров Кефалония, който също се намира в Йонийско море близо до Итака.

Епосите на Омир „Илиада“ и „Одисей“ донякъде се смятат и за исторически, освен литературни творби и дават информация, макар и косвено, за състоянието на остров Итака по време на Бронзовата епоха. Макар че в тези творби има някои разминавания относно релефа на острова и учени и историци предполагат, че в Омировата Одисея по скоро е описан днешният остров Лефкада. Това, разбира се, е само една от теориите за точното местоположение на Итака от епоса.

През своята история остров Итака е бил под владението на много държави и народи – англичани, французи, османци, венецианци и руснаци. За съжаление, няма много останали сгради от тези периоди, защото през 1953 г. много мощно земетресение разрушава почти всичко на острова. След това сградите са построени наново според всички антисеизмични изисквания.

Туристически забележителности на острова:

  • Ставрос е едно прекрасно място, което не бива да пропускате. То е главното селище в северната част на Итака. Там може да посетите археологическия музей и да видите единствения бюст-паметник на Одисей на острова.;
  • Киони – това е може би най–красивото и живописно селище на острова. Намира се на брега на малко заливче и има население от едва около 200 души;
  • Вати – това е столицата на остров Итака. Селището се намира в един много защитен от вълните залив. В средата на този залив се намира малкият остров Лазарето с два красиви замъка, които са построени във венециански стил;
  • Манастир Катара – намира се в селището Аноги и се предполага, че е построен към края на XVII век. Тази манастирска обител е създадена в чест на Богородица от Катарон. Разположен е на връх, от който се разкрива прекрасна панорама към Кефалония и към част от останалите Йонийски острови. Това е и най–святото място на остров Итака;
  • Плажовете на Итака – не пропускайте да посетите плажовете на острова. Те се намират в красиви заливи, с фин пясък и кристално чисти води.

Кой е Одисей?

Това е въпрос, който вълнува историци, литератори, археолози и много други учени. Дали Одисей е реално съществуващ герой или митологичен образ, измислен от Омир? Разбира се, има доказателства, но не съвсем пълни и категорични в полза и на двете теории, но е факт, че всеки, който чуе за остров Итака веднага прави асоциация с името на Одисей.

Според гръцката митология Одисей е цар на остров Итака. Неговото име се свързва с Троянската и Пелопонеската война и най–вече с Троянския кон, който е бил негова идея и по този начин гърците са успели да надхитрят троянците и да превземат непревземаемия до тогава велик град Троя. За съжаление, те са го опустошили почти до основи или така поне се твърди в епоса на Омир „Илиада“.

Според митологията Одисей е син на на Лаерт и Антиклея, съпруг на Пенелопа и баща на Телемах. Одисей се е славел със своя остър ум, хитрост, съобразителност и ловкост.

В епоса на Омир подробно се описват неговите дълги странствания и подвизи, които са продължили много години. Там той освен като цар на Итака е представен и като герой, който е преборил множество препядствия и митологични създания, за да може един ден да се завърне на родния си остров.

Една легенда разказва как на Одисей му било предсказано, че ако участва в Троянската война, ще се завърне в Итака едва след 20 години. Затова той с хитрост решил да се измъкне. Престорил се на луд и започнал да сее сол на една нива. Паламед обаче разкрил неговата хитрост, като пред ралото поставил невръстният син на Одисей, Телемах. За това му разкритие по–късно Одисей отмъстил на Паламед като го обвинил в измяна, слагайки злато в палатката му и го набедил, че го е откраднал. Така Паламед намерил смъртта си. И така Одисей нямал избор и заминал за Троя, след което странствал още 10 години по селища и пристанища и преминал през множество препятствия, докато се прибере у дома.

Самият той бил кандидат за ръката на красивата Елена, която в крайна сметка се омъжила за спартанския принц Менелай, брат на царя на Микена – Агамемнон. Тогава Одисей предложил на всички кандидати, ако се стигне някога до война всички да помагат и да пазят честта на Менелай. Според митологията това е и една от основните причини гръцките народи да се обединят в Троянската война на страната на Спарта.

Дали е истина или мит, Одисей е много важна личност за гърците и за гръцката митология.

Още от автора:

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

Древната перла, разкриваща Кюстендил "като на длан"

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 59 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 5 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 6 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер