11

С анкт Петербург трудно може да бъде описан с думи. Този град трябва да се изживее, да се почувства. Той е красива руска приказка, която ще искате да няма край.

Руското царско бижу е разположено в северозападната част на Русия, на река Нева, там където се влива в Балтийско море, до самия Фински залив.

Венеция на Севера – руското царско бижу Санкт Петербург

Историческият т. нар. център на Санкт Петербург е част от списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира и най-големият музей на изкуството в света – Ермитажът и още много други красоти, които си заслужава човек да види с очите си. Някои хора твърдят, че Санкт Петербург е по-величествен и красив дори от руската столица Москва.

Началото

Петър Велики основава Санкт Петербург през 1703 г. Градът на Петър е известен с много имена. В правителствени документи от периода на основаването му и след това са известни 14 различни варианта на името. Най-често се срещат Санкт-Питер-Бург, Питер-Бург, Петропол, Петрополис и други.

Още от „раждането си“, градът е в основата на много митове, легенди и мистерии. Лично император Петър Велики чертае плановете и схемите според своите виждания. Той искал да направи град, достоен за Европа, по нейните стандарти. Оказва се, че Петър прави много повече от това – той гради върху съвсем празно пространство, започвайки от нулата и както виждаме в наши дни, начинанието му е повече от успешно.

И така – за около 20 години градът започва лека-полека да расте. Темповете му на развитие впечатляват както аристократи, така и руските придворни. За да може този процес да е още по-интензивен, Петър налага принудително строителство.

Източник: Елена Исаева

Таблица за броя на недвижимите имоти от 1717 г. показва темповете на строене на къщи и други сгради за периода 1703 - 1717 г. Общият им брой е 4248, като се уточнява, че в тази статистика не влизат къщите от Василевския остров. Впечатляващо, нали?

По данни от тези документи най-много сгради в този период били построени през 1715 г. – 820 на брой, а най-малко през 1707 г. – 11 на брой. Наблюдава се един завиден скок на строежите след 1709 г. и това не е никак случайно – случва се точно след битката при Полтава.

Първоначално заселването на града е изцяло дело на Петър Велики. Бъдещите жители на Санкт Петербург се местят тук след издаването на множество царски укази. Владетелят бил решен да засели трайно града и за това всяка изминала година миграционният поток нараствал.

Мечтата на Петър I била да пренесе царския двор в Санкт Петербург. Той започва да прави това постепенно още през 1712 г., като през 1713 г. мести Сената, а след него и останалите министерства и звена.

Освен пренасянето на столицата от Москва в Петербург, Петър бленува и за напредък в корабостроенето. На 5 декември 1709 г. е построен първият голям военен кораб, наречен Полтава и въоръжен с 54 оръдия. В годините след това Санкт Петербург трайно се налага като главна корабостроителница в страната.

Петър Велики имал копнежите Санкт Петербург да се превърне във Венеция на Севера. Именно затова той е прокопал толкова много канали. Това наистина е придало на града един друг облик – красив, романтичен и много успокояващ.

Източник: Елена Исаева

Друго нещо, което прави впечатление в Санкт Петербург е разположението на повечето постройки. Петър наложил почти изцяло европейския модел на строене на къщи в една права, хоризонтално. Така е постигната завидна хармония и изтънченост. По този начин обликът на града постепенно придобива сегашния си вид – равни постройки (като изключим всички забележителности) и широки булеварди (проспекти). Строителството на първия проспект започва през 1712 г. и свързва Александро-Невския манастир с центъра на града. Това е именно известният бъдещ Невски проспект.

Столицата на императриците

Петър Велики направил нещо наистина невиждано – превърнал една пустота и тишина в разкошен царствен град.

След смъртта му на 28 януари 1725 г. обаче, сякаш над града надвиснала черна прокоба. Борбата за опразнения престол се водила между съпругата му императрица Екатерина и неговите внуци. Двете страни имали коренно различни възгледи за управлението на града.

След дългите спорове на трона се качва Екатерина. Ана и Елисавета са други две императрици, които сядат на руския престол, но през цялото това време се усеща липсата на желязната ръка на Петър I. Няма дисциплина и в императорския град се усеща обстановка на хаос.

Източник: Елена Исаева

Освен неподреденото управление и друг фактор оказва пагубно влияние върху града и най-вече върху неговото разрастване – пожарите. Три от тях са изключително опустошителни, изгарят цели квартали. Единият пожар е бил през 1736 г. , а другите два през 1737 г.

След смъртта на Петър I строителството на града забавя своите темпове, но въпреки това днес е един от най-величествените градове в цял свят.

Основни забележителности

Санкт Петербург е известен най-вече със следните две прозвища – градът на дворците и градът на площадите. Това е така, защото в него наистина има впечатляващи бивши дворци, както и невероятно красиви и просторни площади.

  • Храм „Спас на Крови“ Възкресение Христово“

Тази зашеметяваща православна църква се намира на известния канал Грибоедов, в близост до Михайловския дворец и парк. Построена е на мястото, на което е бил смъртоносно ранен император Александър II през 1881 г. – като именно оттам идва и името, което буквално означава „на нашия спасител върху пролятата му кръв“.

Църквата започва да се строи през 1883 г. по времето на Александър III и е завършена през 1907 г. по времето на Николай II. Църквата е уникална, както отвън, така и отвътре. Тя има над 7500 кв.м. мозайки, като според нейните реставратори, няма друга църква в света с толкова много. От юли 1970 г. църквата се използва като музей.

Архитектурата на тази величествена руска постройка е типична за средновековна Русия, въпреки, че по нейното време са се строили предимно сгради в барок и неокласицизъм.

По време на руската революция интериорът на църквата пострадал много сериозно. Правителството я затворило през 1932 г. По време на Втората световна война църквата временно била използвана като морга и претърпяла сериозни повреди. Днес тя е напълно реставрирана и може да предложи целия си блясък на своите посетители.

  • Казански събор

Казанският събор или още Казанската катедрала е православен руски храм, който служи като катедрала на Санктпетербургската епархия от 2000 г. Намира се на известния булевард Невски проспект, точно срещу книжната лафка Зингер. Тя е изградена по подобие на базиликата Свети Петър в Рим, по желание на император Павел I. Архитект на този величествен паметник на културата е Андрей Воронихин, който създава един уникален шедьовър.

Със своята колонада от 96 колони и огромен купол, наподобяващ този на „Свети Петър“, наистина е постигнал нещо велико. Куполът е първият по рода си направен от ковано желязо с диаметър 17.7 метра. Фасадата на храма е облицована с варовита туфа от района на селището Пудост в Ленинградска област.

Казанският събор е и паметник на руската войнска слава. Тук е погребан прахът на известният маршал Кутузов, който умира в похода срещу Наполеон в полския град Болеславец. В Казанската катедрала се намира и друга много важна реликва за всички руснаци – иконата на Казанската Света Богородица. Често пред нея се извиват опашки от хиляди вярващи, които искат да я докоснат за здраве и да си пожелаят нещо.

  • Исакиевски събор

Тази уникална православна църква се нарежда на четвърто място в света по големина на своя купол след „Свети Петър“ в Рим, „Свети Павел“ в Лондон и „Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция.

Исакиевският събор е с наистина внушителни размери и може да побере до 14 000 души. Негов архитект е французинът Огюст Монферан. Църквата се строи в продължение на цели 40 години, като архитектът ѝ имал силното желание да бъде погребан там, но това не се осъществило, тъй като той бил католик.

Пред храма има огромен площад в средата, на който има статуя на Николай I, която отново е дело на Монферан. Цялата фасада на църквата е изобразена с различни скулптури и колони от червен гранит, а вътре може да се насладите на един великолепен интериор от малахит и азурит, които придават съответно зеленият и синият цвят. Във вътрешността на главния олтар може да видите красив прозорец с уникален цветен стъклопис на „Възкресение Христово“.

Самият храм е посветен на Свети Исакий Далмацки, който бил високо почитан светец от император Петър I. През 1928 г. църквата е превърната изцяло в музей, като са преустановени и богослуженията. През 1991 г. те биват възстановени, въпреки че сградата си остава музей. Огромният позлатен купол е един от символите на императорския град. Исакиевският събор в висок 101,5 метра, като всеки турист може да се изкачи до основата на купола и да се наслади на приказна гледка към площада и града. За тази цел обаче трябва да пребори 300 стъпала, но това, което ще видите определено си заслужава усилията.

В катедралата има три олтара – един посветен на Свети Исакий Далмацки, един на Света Екатерина и един на добре познатия ни Свети Александър Невски. В украсата на храма са вложени около 410 кг злато, 16 тона малахит, 1000 тона бронз и други.

  • Ермитажът

Това място е абсолютно задължително за посещение, когато сте в Санкт Петербург. Ермитажът е един от символите на града, намира се на Дворцовия площад. Той е най-големият в цяла Русия, като за да разгледате всеки един експонат по 1 минута, за 8 часа на ден, ще ви трябват около 11 години, за да успеете да видите всичко.

Царственият Санкт Петербург
Царственият Санкт Петербург Източник: Елена Исаева

Някога Ермитажът бил зимен дворец на руските императори и императрици. Това било любимото място на Екатерина Велика, като тогава са допускани съвсем тесен кръг от хора. Интересното е, че откакто е музей, директори винаги са били мъже, а той е основан благодарение на жена – Екатерина Велика. Самата дума „ермитаж“ означава уединение. Музеят е и сред топ 10 на най-посещаваните в света.

Строежът му започва през 1764 г., като тогава е помещавал частната колекция на Екатерина II, но е открит за по-масови посещения чак през 1852 г. В Ермитажа се пазят над 2 700 000 творби на изкуството, което е наистина впечатляващо. Всяка година той се посещава от близо 4 млн. души. В музея има над 400 зали с обща дължина от 22 км.

Тук освен бижутата на Фаберже могат да се видят и хиляди други уникални картини, скулптори, императорски артефакти и други.

Интересен факт е, че сградата на музея осем пъти е сменяла цветовете на своята фасада и е достроявана няколко пъти.

В Ермитажа се намира и най-богатата колекция от френско изкуство извън Лувъра. Тук се намира и известната картина на Леонардо да Винчи – Мадона Лита. Ермитажът я купува от херцог Лита през 1864 г.

Друг известен и много интересен експонат в музея е пауновият часовник. Този луксозен механичен часовник, направен от английския бижутер Джеймс Кокс, е поръчан за Екатерина Велика от нейния придворен (и любим) княз Потьомкин. Доставен е в Русия през 1781 г. на отделни части и е бил сглобен и пуснат от известния механик Иван Кулибин.

В зала 302 на сградата на Генералния щаб ще откриете уникалното Яйце-часовник на Ротшилд от фирма Фаберже. Принадлежало е на барон Ротшилд и дълго не било излагано никъде. Подарено е на Ермитажа през 2014 г.

  • Други забележителности

Няма спор, че Санкт Петербург е толкова необятен и величествен град, че колкото и пъти да сте го посетили, винаги има какво още да видите в него. Освен по-горе изброените забележителности, които далеч не описват цялото величие на града на Петър, препоръчвам да посетите още Михайловския дворец и красивия парк към него, сградата на Адмиралтейството, Зайцевият остров с Петропавловската крепост и всички музеи в нея, както и монетният двор; статуята на Петър I; музея на шоколада, музея на Арктика и Антакртика, музея на Пушкин, малката книжарница Зингер, в която има читалня и сладкарница и много други.

Не пропускайте и да се разходите с лодка по река Нева привечер, за да се насладите на невероятната цветна феерия и вдигането на мостовете.

Отидете на балет в Александровския театър, за да се насладите на майсторството и красотата на руските балерини.

Всяко място в този красив руски град излъчва императорско величие, гордост и ще ви очарова за цял един живот.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Домашен арест за шофьора, блъснал 15-годишния Филип

Домашен арест за шофьора, блъснал 15-годишния Филип

България Преди 6 часа

Софийският градски съд е решил мярката му да бъде заменена

Славов: Божанов не е бил защитен свидетел

Славов: Божанов не е бил защитен свидетел

България Преди 6 часа

Той коментира случаите с Мартин Божанов - Нотариуса и "Осемте джуджета"

Борисов: ПП-ДБ са като дете, което се тъпче и тъпче

Борисов: ПП-ДБ са като дете, което се тъпче и тъпче

България Преди 9 часа

Борисов: Към момента на назначаването никога не бях виждал Калин Стоянов

Петков: Без нашите реформи, отиваме на избори 2 в 1

Петков: Без нашите реформи, отиваме на избори 2 в 1

България Преди 9 часа

ПП-ДБ са изработили меморандум като договор с ГЕРБ

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер

България Преди 10 часа

Денков: Имам доверие на Мария Габриел

Василев: Събрали сме с 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Василев: Събрали сме с 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

България Преди 10 часа

Сливят НАП и Агенция “Митници” в единна приходна агенция

Почина съпругата на Йосиф Сърчаджиев

Почина съпругата на Йосиф Сърчаджиев

България Преди 11 часа

Това съобщи съпругът ѝ Йосиф Сърчаджиев

Британска полиция

Труп е открит в река Темза след атаката с киселина в Лондон

Свят Преди 11 часа

Предполага се, че тялото е на заподозрения за атаката Абдул Езеди, който нападна жена и двете ѝ деца в началото на февруари

Братът на Навални е обявен за издирване от Русия

Братът на Навални е обявен за издирване от Русия

Свят Преди 11 часа

Олег е издирван по член от Наказателния кодекс, без обаче да се уточнява кой точно

ЕК очаква България в еврозоната "скоро"

ЕК очаква България в еврозоната "скоро"

България Преди 12 часа

Донахю: България извърши мащабни реформи, подкрепяме пътя й към въвеждането на общата валута

Гаранция от 3000 лв. за прокурорския син от Перник

Гаранция от 3000 лв. за прокурорския син от Перник

България Преди 12 часа

Срокът за изпълнение на мярката е 10 дни

Църквата в Мексико търси примирие с организираната престъпност

Църквата в Мексико търси примирие с организираната престъпност

Свят Преди 12 часа

Епископите на Гереро решиха да не стоят със скръстени ръце пред лицето на насилието

Илон Мъск е номиниран за Нобелова награда за мир

Илон Мъск е номиниран за Нобелова награда за мир

Свят Преди 12 часа

Норвежки депутат номинира Илон Мъск за работата му в подкрепа на свободата на словото

Отложиха делото срещу Калина Сакскобургготска

Отложиха делото срещу Калина Сакскобургготска

България Преди 12 часа

Тя е обвинена за управление на автомобил след употреба на алкохол

<p>Пациент управлява компютърна мишка с мисъл</p>

Нюралинк разкрива своя успех: Пациент управлява мишка с мисъл

Любопитно Преди 12 часа

Предприемачът каза още, че "Нюралинк" сега се опитва да получи от пациента възможно най-много кликвания с бутона на мишката

Принц Уилям призовава за "прекратяване на битките" в Близкия изток "възможно по-скоро"

Принц Уилям призовава за "прекратяване на битките" в Близкия изток "възможно по-скоро"

Любопитно Преди 13 часа

Той говори преди посещението си за хуманитарната подкрепа в Газа