0

Ж ените правят всичко с финес, дори и бягството от затвора. Изключително изобретателни и хитри, мотивирани от любов, или омраза, те успяват да вкусят свободата след сурови присъди.

Някои от тях работят в екип за да избягат, други просто си тръгват в точния момент. Това са най-известните случаи на бягства на жени от затвора.

Щастлив край след 33 години

През 1974 година Дебора Гавин успява да избяга от поправителната институция за жени в Джорджия, окръг Болдуин. Гавин излежава присъда за въоръжен грабеж. До този момент тя опитва да се измъкне от пандиза няколко пъти, но без успех.

След като успява да избяга, тя се мести във Франкстън, Тексас. Сменя името си и нарича себе си Дебора Мърфи. Бегълката напълно променя престъпния си живот. Тя се омъжва, ражда две деца и дори работи като медицинска сестра. Властите я издирват цели 33 години, когато най-накрая я откриват и връщат отново в затвора. Щом попада отново зад решетките тя заявява, че е избягала преди три десетилетия, защото всички лишени от свобода били сексуално тормозени и изнасилвани от пазачите. През 90-те години избухва огромен секс скандал. Срещу затвора започват да се водят множество дела. Властите са принудени през 1993 г. да изведат от там всички жени, а мястото е трансформирано в мъжки затвор.

След като Гавин разкрива защо е избягала от затвора, много трогнати от съдбата ѝ хора пишат писмо до губернатора на Джорджия с искане да я остяват да изживее остатъка от живота си в Тексас. Организирана е и петиция с молба за помощ. Случаят е отразен в множество медии. В крайна сметка властите решават да се откажат от искането за екстрадиция и случаят е приключен, пише listvese.com.

Джуди Лин Хейман

Джуди Лин Хейман е заловена цели 37 години след като успява да избяга от затвора. Тя е едва на 23, когато е осъдена на 2 г. зад решетките заради опит да открадне дамски дрехи от магазин в Детройт. Джуди вече е излежала 16 месеца от присъдата си, когато решава да избяга през 1977 г. Полицията в Сан Диего залавя Хейман цели 37 години по-късно. Докато полицията я търси, тя успява да смени своята самоличност. Използва името Джейми Луис и започва съвсем нов живот. Случаят е с щастлив край, тъй като присъдата ѝ е обжалвана и тя повече никога не се връща в затвора.  

Рекордьорът в укриването

Ако си мислите, че 33 и 37 години покриване от властите е много, то следващата бегълка е рекордьор.  Маргарет Смит е заловена цели 41 години след като „духва“ от затвора. През 1974 г. тя е осъдена заради писане на фалшиви чекова за едва 200 долара. Строг съдия я изпраща за цели 4 години зад решетките на поправителната институция за жени в Роли, Северна Каролина. След това е преместена в затвора на окръг Робсън. Именно от там тя успява да избяга. Провокира я посещение на седемгодишната ѝ дъщеря, която ѝ съобщава тревожни новини. Маргарет решава да избяга, за да защити дъщеря си.

След бягството си тя за кратко се мести във Флорида, използвайки фалшивото име Маргарет Валеус, а по-късно се връща във Файетсвил, където се намира семейството ѝ.

През 2015 година офицер от специалната група на ФБР чука на вратата ѝ, за да я върне обратно в ареста. Залавянето ѝ е в резултат на съвместните усилия на ФБР и Министерството на обществената опасност на Северна Каролина за локализиране и връщане на бегълци от затвора от щата, хвалят се властите в местните медии.

Когато си влюбен в най-зловещия сериен убиец

Линет „Скуики” (Squeaky –Пискливата) Фром е член на семейния култ на серийния убиец Чарлз Менсън. Тя го боготвори и е негов предан последовател.

Менсън и „семейството” му са арестувани за множество убийства през 1969 година, но тогава Фром е пощадена, тъй като не присъства на престъпленията и се измъква от обвинения. По време на процеса срещу Менсън, тя лагерува пред сградата на съда. Той е осъден и през годините непрекъснато местен от затвор в затвор, а тя неотлъчно се мести с него, за да е близо до своя любим.

През 1975 година тя вади зареден пистолет срещу президента Джералд Форд в Сакраменто и опитва да го застреля. Осъдена е за опит за убийство. Посегателството е срещу президента на САЩ, затова престъплението е класифицирано като федерално и наказанието ѝ е изключително сурово. Осъдена е на доживотен затвор. През 1987 година тя успява да избяга от затвора в Западна Вирджиния в отчаян опит да се срещне с Чарлз Менсън, след като разбира, че е болен от рак.

Заловена е и изпратена в затвора Форту Уърт в Тексас. През 2009 година е условно освободена. Става медийна звезда. В свои интервюта тя заявява, че никога няма да спре да обича Менсън.

Ниантическата петорка

През 1984 година пет жени успяват да избягат от поправителната институция Ниантик в Кънектикът. Жените се промушват между стоманените решетки на прозорец в строго охранявана част на затвора. Загадка остава как жените са успели да се измъкнат през решетките на затвора, разположени само на 7,7 инча една от други, или 19,7 см. Охранителите не разбират за липсата на жените, докато не е направена проверка преди лягане. Радостта от бягството на петорката е краткотрайна. Две от жените са заловени само ден по-късно, а трета от групата - след още 48 часа. Четвъртата бегълка е хваната след седмица, а последната от ниантическата петорка се предава сама десет дни, след като напуска затвора, пише WticTv.

Саманта Лопес като в „Ромео и Жулиета“

Саманта Лопес излежава присъда от 50 години затвор за подготвяне и съучастие в банков обир в Джорджия. Тя е изпратена да излежи присъдата си в поправителната институция в Дъблин, Калифорния. Там се влюбва лудо в Роналд Макинтош. Той е бивш пилот на военен хеликоптер, изпратен зад решетките заради измама. Присъдата му изтича само след година, когато се запознава със Саманта. Те се срещат, докато работят в офиса на федералния затвор.

През 1986 година Макинтош успява да избяга, когато го местят в друг затвор в Калифорния. Влюбеният до уши пилот се връща в затвора при Саманта Лопес осем дни по-късно с откраднат хеликоптер. Той качва своята любима на борда и двамата отлитат в неизвестна посока. Въпреки професионалното бягство, те са заловени само десет дни по-късно. Хванати са, докато си купуват брачни халки. Макинтош прави фаталната грешка да напише чек от банкова сметка, която полицията наблюдава в този момент.

Залавянето им не може да спре любовта и двамата се венчават в съда. Ритуалът е извършен от бивш затворнически свещеник. Очевидно съдията не се трогва от сцената и младоженците са осъдени сурово за неуспешното бягство. Макинтош е признат за виновен и за откраднатия хеликоптер, с който организира бягството на Лопес и е изпратен за цели 25 години в затвора. Саманта също е призната за виновна и към 50-годишната ѝ присъда са добавени още 5 години зад решетките.

Щастлив край за Сюзън Льофевр

Мари Уолш е майка на три деца, омъжена за богаташ, живееща в къща за 800 000 хиляди долара и караща скъпа кола. Но тя не е тази, за която се представя. Това става ясно едва след като на вратата на дома ѝ се появяват полицаи и я питат дали тя е Сюзън Льофевр. Име, което жената не била ползвала, откакто избягала от затвора в Мичиган през 1976 година.

Оказва се, че Сюзън Льофевр е изпратена в затвора за 20 години с право да бъде предсрочно освободена след 10 след присъда за наркотици.  Тя прекарва малко повече от година зад решетките, когато успява да избяга. Прескача бодливата тел на поправителната институция и тичайки, стига до съседна улица, където я чакал дядо ѝ, за да я прибере. Седмица по-късно заминава в Калифорния и започва чисто нов живот. Тя живее щастливо цели 32 години, докато не е разкрита от детективите.

Пред полицаите тя признава, че е Съзън Льофевр и е върната да излежи остатъка от присъдата, заедно с допълнителни 5 години заради бягството. Тя разказва историята си пред медиите като твърди, че никога не е била дилър, а  наркотиците, които са открити у нея, ги ползвала за развлечение. Твърди, че по време на първото ѝ дело през 76-а година, адвокатът ѝ я съветва да се признае за виновна, мислейки, че съдията ще бъде снизходителен, тъй като е първото ѝ провинение. Вместо това тя е сурово наказана с дълъг  престой зад решетките.

Сюзън Льофевр  е изправена пред съда 32-години по-късно. Изненадващо съдията я наказва само на само 2 години пробация за бягството от затвора, а съдебното жури решава, че е невинна след като е обжалвана присъдата ѝ за дилърство. Заседателите мотивират решението си с факта, че след като Сюзън бяга от затвора, тя е направила точно това, което се очаква от нарушителите на закона, а именно да се поправят и да живеят без да извършват престъпления.

Женският „Чарлз Менсън” остава зад решетките

През 2000 година Сара Джо Пендър се запознава с осъдения дилър на наркотици Ричард Хъл на концерт на Phish. Двамата се влюбват лудо и много скоро заживяват заедно в къща в Индианаполис. Имат двама съквартиранти Андрю Каталди и Триша Нордман. Една сутрин Пендър купува пушка от местен хипермаркет и още същата вечер Хъл я използва за да убие Каталди и Нордман. Сара не е у дома по време на убийствата. Връща се едва по-късно в пълната с кръв къща. Вместо да се обади в полицията, тя предлага да помогне на Хъл, взима одеяла и заедно транспортират с неговия камион телата до кофа за боклук, където ги изхвърлят. Тя никога не съобщава за убийствата в полицията. Отива на работа на следващия ден, все едно нищо не се е случило. Обяснява поведението си с това, че се е страхувала да не се превърне в третата жертва на Хъл.

Хъл е арестуван няколко дни по-късно за двойното убийство, Пендър е закопчана малко след това. Година след арестите им, доказателствата разкриват нещо зловещо. Оказва се, че Сара Пендър е мозъкът на двойното убийство. Става ясно, че тя е манипулирала приятеля си да убие съквартирантите им. Прокурорът по делото я определя като женския „Чарлз Менсън”. За това тя е осъдена на 110 години затвор. През 2008 година Сара Пендър успява да избяга от поправителния дом „Роквил“ с помощта на служителя Скот Спитлър. Мъжът по-късно признава, че е бил манипулиран да помогне на Сара, извеждайки я от пандиза със затворническия микробус. Само година по-късно бегълката е разкрита, че живее и работи в Чикаго под чуждо име. Върната е в затвора, където се намира до днес.

Бягство с песен

Любопитна история за бягство пазят архивите на ирландския затвор Лимерик от 1830 година. Две жени успяват да изчезнат, а едната дори е с 11-месечно бебе на ръце. Бегълките използват пила, азотна киселина и къс железен прът. Помагат им двама мъже, които се покатерват по стълби, използващи се за ремонт на затвора по това време. Мъжете се вмъкват в женското отделение през нощта, точно когато в затвора има традиция обитателите му да пеят. Те се възползват от шума и разбиват ключалките. Един по един бегълците се спускат обратно по стълбите и успяват да избягат безследно.

Лелята на рапъра Тупак се спасява в Куба

Едно от най-известните бягства в затвора от жени несъмнено е това на Асата Шакур, известа още като Джоан Чезимард. Тя е чернокожа американска активистка, член на Черната освободителна армия и доведена леля на хип-хоп легендата Тупак Шакур.

Асата се замесва в престрелка на магистралата в Ню Джърси, при която е убит полицай. Четири години по-късно тя е осъдена за престъплението и за още седем провинения. Всички те ѝ носят доживотна присъда. Тя обаче не остава задълго зад решетките.

Членовете на Черната освободителна армия планират и провеждат бягството ѝ от затвора, малко след като е осъдена. Бандитите залавят двама пазачи и представяйки се за тях, отмъкват един от затворническите автобуси, с който бягат.

Малко след бягството превозното средство е сменено с друго и така успяват да заблудят полицаите, тръгнали по следите им. Асата Шакур е скрита на безопасно място.

След известно време Шакур успява да избяга в Куба, където получава политическо убежище. ФБР я класифицира като терорист и предлага 2 милиона долара за помощ при залавянето ѝ. През 2013 година тя е добавена в списъка с най-търсените терористи, което я прави първата жена, влязла в него. Асата Шакур е вече на почти 70-годишна възраст, тя остава беглец от САЩ, който се укрива в Куба, пише Historyhit.

Сара Чандлър

Осъдена за измама през 1814 година, след като се опитала да купи на децата си нови обувки с фалшиви банкноти. Призната е за виновна и осъдена на смърт за престъплението от особено суров съдия. По време на процеса тя твърди, че е бременна и отчаяно се опитва да спечели време за да може да обжалва наказанието.

Определена е дата за екзекуцията, а семейството ѝ решава, че единственият изход от ситуацията е да я измъкнат от затвора „Престейн” в Уелс. Близките ѝ използват дълга стълба и се качват по стените, преминават през отоплителната инсталация, водеща до килията на Сара и я измъкват. Вероятно подкупват или изнудват надзирател да се направи на разсеян, докато я измъкват.

Сара успява да избяга, но законът я застига само 2 години по-късно. Открита е в Бирмингам. В крайна сметка смъртната ѝ присъда е заменена с доживотен затвор.

Първата жена успяла да избяга от Аушвиц

Малка Зиметбаум, известна още като „Мала” Зиметбаум е белгийка от полски еврейски произход, родена на 26 януари 1918 г. Изпратена е в концентрационния лагер Аушвиц през 1942 г. Там тя прекарва почти две години като лагерист номер 19880. Поради валдеенето на холандски, френски, немски, италиански, английски и полски тя получава работа като преводач и куриер. Свободното си време посвещава в помощ на другите, осигурявайки храна, дрехи и основни медицински грижи на нуждаещите се.

Поляк на име Едуард „Едек” Галински решава да избяга заедно с Зиметбаум, използвайки униформа на охранител. Мъжът се представя за пазач, който придружава затворник през портите на периметъра. Едек и Мала успешно изпълняват плана си и никой не се усъмнява. След като излизат през вратите, двамата се преструват на пазач и неговата приятелка, които са излезли на романтична разходка. Двамата се измъкнат успешно, но патрул става подозрителен, когато Зиметбаум опитва да купи хляб, използвайки злато. Арестувана е. Галински се предава малко след това. Двамата са затворени в отделни килии и осъдени на смърт.

Галински е обесен, докато Зиметбаум сама прерязва вените си, преди да бъде екзекутирана. Затворниците в лагера знаят, че двамата са направили немислимото, да дръзнат да избягат извън Аушвиц. Към паметта им се отнасят с благоговение и уважение, двамата се превръщат в истински легенди.

Още от автора:

Влюбена до гроб в сериен убиец:  Невероятната история на Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 минути

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 25 минути

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 1 час

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 1 час

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 1 час

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 2 часа

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 2 часа

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 2 часа

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 2 часа

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

Любопитно Преди 2 часа

Разтърсващите истории може да прочетете в следващите редове

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 2 часа

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 3 часа

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността