17

Д жон е на 14 години. В един горещ летен ден, той седи в кухнята, докато майка му прави палачинки.

На входната врата се звъни и след малко там влизат двама полицаи, които го арестуват по обвинение в убийство.

Джон ще прекара следващите 27 години в затвора.

Как се стига до трагедията?

Предишната нощ в квартала са убити двама души, единият от които – полицай.

Единият убиец е заловен и е посочил за свой съучастник… Джон.

Въпреки че двамата са съседи и не дори не са от един и същ приятелски кръг.

Вероятно, за да не предаде приятеля си от бандата, момчето назовава първото име, което му хрумва. И за съжаление, то е Джон Бън.

Как обаче се стига до там, че след като е арестуван по обвинение в убийство, което не е извършил, Джон ще бъде съден и още по-лошо: признат за виновен?

Причината е, че макар и на 14, Джон не може да чете.

Именно така, притиснат от детектив Скарсела, той слага подпис под лъжливи самопризнания.

Следва отвеждането на Джон в един от най-мрачните и известни с жестокостта си затвори за непълнолетни престъпници в Щатите.

„Беше като училище за гладиатори. Налагаше се да се бия по четири пъти на ден“,  разказва Бън.

Докато е там, той е признат за виновен за убийството на полицай и получава ефективна присъда от 20 години.

Първоначално, Джон е изпратен в затвор за лица, ненавършили пълнолетие.

Именно там той разкрива голямата си тайна: не може нито да чете, нито да пише. Започва да посещава училището, което е към затвора. В началото чете детски книжки, в които картинките са повече от текста 

На 17-годишна възраст, Джон пише сам първото писмо до майка си. 

"Тогава се почувствах свободен за първи път. Разбрах, че тялото ти може да е в затвора, но никой не може да заключи ума ти."

Следващите години са тежки за Джон. След навършването на пълнолетие той е преместен в затвор за възрастни, който се отразява изключително зле на психиката му. Започва да страда от депресия и единственият начин за "бягство" от затвора, са книгите. 

Една случка променя всичко за него. Джон става свидетел на сексуално посегателство в затвора и с риск за живота и здравето си предотвратява изключително жестоко изнасилване. 

Заради постъпката му, той е освободен, като на определена дата той трябва да се яви пред надзорник от затвора. 

Джон получава шанса да излезе от затвора, но не успява да се адаптира към живота навън - не излиза от стаята си и така пропуска да се яви пред длъжностното лице и присъдата му отново става ефективна. 

Всичко това обаче се променя, когато една правозащитна организация е започнала разследване за случаите на един изключително брутален детектив. Името му е Скарсела. Да, това е човекът, който на практика вкарва Джон в затвора. 

Оказва се, че той е използвал непозволени методи по време на разпит и нарушава човешките права на задържаните. Близо 10 негови случая са върнати за преразглеждане.

Така от организацията се свързват с Джон и искат да се запознаят по-подробно с обвинението и присъдата му. 

Истината закъснява, но идва: детектив Скарсела се е възползвал от факта, че  14-годишното момче е неграмотно и му дава да подпише самопризнания, които на практика Джон не може да прочете. 

Вижте трогателното видео, в което Джон окончателно е оневинен, а съдията по делото държи ръцете му, докато той благодари и казва, че е невинен:

С какво се занимава Джон днес?

Мъжът, който е прекарал 27 години, като признат за виновен за убийство, което не е извършил осъзнава, че именно липсата на образование е една от основните причини животът му да поеме в тази драматична посока.

И решава да не допусне нито едно дете да се окаже в неговата ситуация. 

Той прави менторска програма и влиза в едно от най-проблемните училища в Ню Йорк, а паралелно с това - той събира над 80 000 книги, като основната му цел е да направи библиотеки, както в затворите за непълнолетни, така и към училищата.

"Няма по-велико усещане от това, да чувстваш, че си се появил тук с някаква цел.", казва Джон и завършва с думите: "В най-лошия ми кошмар аз открих мечтата си".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@