8

О казва се, България е пълна с мистериозни места, а интересът към тях не стихва, след като все повече хора дръзват да проверят сами истина ли са страшните истории за призрачните къщи и какво ще видят, щом мракът обгърне малкото българско село.

Лични блогове, YouTube канали и снимки в социалните мрежи бълват гледки и истории, на които са се натъкнали пътешественици, осмелили се да посетят най-мистериозните и обвити в страх места.

Вярвате или не в истории за духове, не е лошо да знаете къде не бихте искали да попадате сами, дори по светло.

„Прокълнатото“ село Шишенци

Северозападното село Шишенци е най-известното, все още населено с хора село в България, което се „слави“ с различни паранормални явления. Разказите на местните хора за срещи със самодиви, песни на духове и свидетелства за странни явления карат все повече любители и ловци на духове да посетят видинското село с надеждата, че ще се натъкнат на някое от описаните явления.

Сред най-разказваните истории е тази за Кървавата сватба, според която преди много години татари избиват сватбари тръгнали от съседното село на път за сватбеното тържество. Духовете на избитите хора бродят из селото, а гласовете и тъпаните все още се чували, щом паднел мрак. С годините обаче поради засиления интерес към свръхестественото явление, местните чуват странните звуци все по-рядко. Въпреки това все още има ентусиасти, които пътуват стотици километри до затънтеното село, за да си пробват късмета.

Селото, в което търсачите на мистерии заварват изоставените домове подредени, сякаш все още в тях живеят хора

През последните години старите обезлюдени села станаха обект на засилен медиен интерес, показвайки картини на рушащите се кирпичени къщи, в които някога са били дом на семейства от по няколко поколения. С такава печална слава се сдобиха села като Сив кладенец, Дядовци, Жерка, Бумалча и много други, които станаха популярни със стряскащи гледки на изоставените домове, които освен страх изпълват сърцето и с много тъга.

Такава е съдбата на село Сив кладенец, от което животът си е отивал два пъти – веднъж, когато турците избиват цялото мъжко население на селото и втори път, когато то напълно обезлюдява. Останките от местния магазин и някогашна църква са погълнати от природата и смразяват погледите на минувачите, ако изобщо има такива.

Подобна е и гледката в село Бумалча, област Трявна - празни къщи, които все още се държат на своите основи, но кой знае още колко ще устоят на времето и забравата. За разлика от Сив кладенец, за Бумалча се разказват и страшни истории, според които макар и необитаеми от години, търсачите на мистерии заварват изоставените домове подредени, сякаш все още в тях живеят хора.

Къщата на смъртта в село Цонево

В село Цонево, близо до Варна, се намира една от най-известните къщи, за която се твърди, че е прокълната и обитавана от призраци. Легендите разказват, че парцелът, на който е вдигната къщата, първоначално е бил определен за построяването на селската църква. Вместо храм обаче, на мястото се вдига къща на младо семейство. След време мъжът и жената загиват трагично, след като колата им е блъсната от влак на жп прелез. След тях друго семейство заживяло в дома, но отново ги застига неочаквана смърт, след като лятна буря взима живота им, докато се трудили на полето.

За село Цонево могат да се открият и други сведения за странни случки и инциденти, свързани не само с къщата на смъртта, но и с духове, които се разхождат из селото или нещастни инциденти с неговите жители.

Къщата за 1 лев в село Мусачево

Дълго време класациите за най-страшни места в България оглавяваше къщата на духовете в село Мусачево. Известна в интернет като „най-евтината къща в България“, с обявена продажна цена от 1 лев, къщата дълго време пустеела без никой да иска да я купи.

На 30 минути от София: Къщата, обитавана от духове и демони, която никой не иска

Твърдеше се, че къщата е изградена върху старо турско гробище или че на мястото има прокълнато съкровище. Семействата, които обитавали къщата, умирали бързо след кратко боледуване, а дори се среща и историята, че група студенти също били открити мъртви след посещение на зловещото място.

Тогавашният собственик отрича всичко казано и дори намира купувачи на порутената сграда, с което предполагаме, че къщата вече се е отървала от лошата си слава.

Рушащите се сгради от соца

Urbаn ехрlоrаtіоn или Urbех набира все повече популярност сред любителите на приключенския туризъм, търсещи тръпката от посещението на изоставени къщи, фабрики, болници, училища и др. Всичко, в което вече няма живот, не кипи труд и не се ползва, а напротив - тъне в прах и разруха, привлича търсещите тръпката от зловещото посрещане на изоставените сгради и забулените в тях тайни, които да бъдат разкрият.

България става все популярна дестинация за Urbех любителите благодарение и на завещаното архитектурно наследство от социализма. Повечето соц постройки вече не се ползват нито от държавата, нито от хора, имащи интерес от стопанисване и инвестиране в порутените имоти. И все пак в тях има какво да се види...

Старите детски (пионерски) лагери от миналото, посещавани преди години от стотици деца по време на ваканциите, днес са типичен пример за място, на което можете да изпитат страх и тревожност дори през деня.

На планина или море, базите, разположени на площ от по 20 и повече декара, предлагали на младежите различни занимания от сутрин до вечер – спане в бунгала, спортни игрища, театрални сцени за изява на младите таланти, разказване на страшни истории около лагерния огън.

В момента обаче повечето от тези някога приказни места стряскат с разрухата, която ги е обхванала. Обрасли в бурени до гърдите, паднали заграждения, ръждясали табели със соц лозунги, рушащите се сгради и стени, изписани с имената на летуващите някога деца, тези места биха могли да бъдат достоен декор за филм на ужасите.

Зловещата тайна на Паметника на българо-съветската дружба във Варна

Друга архитектурна гордост на социализма - Паметникът на българо-съветската дружба във Варна, също крие нещо зловещо, точно под себе си.

Монументът е най-големият в региона, а изграждането му започва през 70-те години на миналия век на могилата Турна тепе над Варна. При строежа на паметника успоредно текло изграждането на таен бункер с капацитет над 1000 души. Не е ясно каква е точната площ, нито на колко нива е, но се твърди, че под основното има поне още две.

Твърди се също, че бомбоубежището е планирано с основна функция на подземна болница. За мястото се счита още, че е било оборудвано със съвременна медицинска техника, изолатор, санитарни помещения и дори морга. Варненци казват, че днес входът е блокиран от бетонни блокове, но през тях могат да се проврат гъвкави или дребни хора, за предпочитане такива, които не се страхуват от тъмното.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 30 минути

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 7 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 9 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 9 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 11 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 12 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 13 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 14 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя