24

Г рупа млади туристи загиват при мистериозни обстоятелства по време на преход през Уралските планини. Водач на групата е 23-годишният Игор Алексеевич Дятлов. Той трябва да отведе останалите девет опитни туристи към връх Отортен в планината Северен Урал на Съветска Русия.

Преди да се отправи към експедицията Дятлов се уговаря със своя спортен клуб, че ще изпрати телеграма веднага щом се завърне от пътуването. Това съобщение никога не е било изпратено. Ужасяваща смърт застига цялата група алпинисти.

Телата им са открити през следващите седмици. Те са полуголи, макар температурите по това време на годината да падат под -25 градуса. По труповете има странни и ужасяващи наранявания. На двама им липсвали очите, а на един от членовете на групата-езикът. Всички те имали травми, съответстващи на удар от катастрофа, станала с превишена скорост. Необяснимо е как тя би могла да се случи високо в планината. Загадката се заплита още повече от откритата радиация по дрехите на част от групата.

Началото на историята 

На поход в края на януари 1959 година тръгват осем мъже и две жени. Повечето студенти на Уралския политехнически институт. Целта на 14-дневната експедиция е да се достигне до връх Отортен на 1182 м. височина, на около 20 км северно от мястото на инцидента. Този маршрут през този сезон е оценен като III категория, което значи най-трудният и опасен.

Името експедицията си получава от ръководителя на групата Игор Дятлов. На поход освен него тръгват още Юрий Дорошенко, Людмила Дубинина,  Александър Колеватов, Зинаида Колмогорова, Юрий Кривонищенко, Рустем Слободин, Николай-Тибо Бриньол, Семьон Золотарьов и Юрий Юдин. Заради заболяване, последният се отказва от похода на 28 януари. Това е причината той да е единственият оцелял от групата.  

Деветимата млади, но опитни планинари, са в района на Урал, хребета Холатчахъл в северната част на Свердловска област, когато в ранната утрин на 1-ви срещу 2-ри февруари се случва нещо, което погубва живота им.

Стартът на пътуването

На 25 януари групата пристига с влак в Ивдел. Това е град в северната провинция на Свердловска област. Алпинистите се придвижват с камион до Вижай. Това е последното населено място на север. Алпинистите започват прехода си към Отортен на 27 януари. На следващия ден един от членовете на групата Юрий Юдин се разболява и е принуден да се върне. 

Дневници и камери, намерени около последния лагер на групата позволяват да се проследи маршрутът на младежите до последния ден преди инцидента. Според документираното походът започва на 1 февруари. Групата изминава само 4 километра този ден. Около 17,00 часа е създадена лагерна база на 16 километра от крайната дестинация. Алпинистите вечерят около 18-19,00 часа, след което един или двама от групата излизат навън, за да се облекчат. Това са Семьон Золотарьов и Николай-Тибо Бриньол. Тогава нещо се обърква катастрофално.

"Изтощени сме, но започваме да се подготвяме за нощта"

„Постепенно напускаме долината Ауспия, тя е нагоре през целия път, но върви доста гладко. Тънка брезова горичка се замества от ели. Краят на гората наближава. Вятърът е западен, топъл, пронизващ със скорост, близка до течението на самолет при излитане. Открити пространства... Почти 4 часа е, трябва да започна да търся къде да опъна палатката. Тръгваме на юг в долината Ауспия. Изглежда това място е с най-дълбок сняг. Вятърът е слаб, снегът е с дебелина 1,22 м. Изтощени сме, но започваме да се подготвяме за нощта. Дървата за огрев са оскъдни, предимно влажни ели. Изграждаме лагерния огън върху трупите. Твърде уморени сме, за да копаем огнище. Приятно и топло. Не мога да си представя такъв комфорт на билото с виещ вятър навън, на стотици километри от човешките селища”. Това са последните думи, написани в дневника на експедицията.

Водачът на групата има уговорка, че ще изпрати телеграма до спортния си клуб веднага, след като всички се върнат във Вижай. Очаквало се това да се случи не по-късно от 12 февруари. Дятлов все пак предупредил, че преходът може да се окаже и по-дълъг, затова няма незабавна реакция, след като групата не се връща в уговорената дата. Закъснения от няколко дни са често срещани при такива експедиции. На 20 февруари роднини на изчезналите настояват за спасителна операция. Тогава ръководителят на Уралския институт изпраща първите спасителни групи, състоящи се от студенти и преподаватели доброволци. По-късно в издирването се намесва армията и полицията. Включени са самолети и хеликоптери, които облитат предполагаемия район на изчезването.

Издирването дава резултат 

Едва на 26 февруари студентът Михаил Шаравин, част от спасителния отряд, открива палатката на планинарите. В нея са намерени зарязани топли дрехи, завивки, инструменти, храна и водa, пише abc.net.

„Палатката беше наполовина съборена и покрита със сняг. Вътре бяха оставени всички вещи и обувки на групата. Разследващите казаха, че палатката е била разрязана отвътре, а алпинистите били по чорапи или боси. Открити са следи от бягащи хора, отиващи към близката гора”, казва състудентът.

В началото на гората, под голям кедър, спасителите откриват останки от огън, а край него първите две тела на издирваните туристи. Това са Юрий Кривонищенко и Юрий Дорошенко. И двамата са боси и полуголи, само по бельо. Клоните на дървото, под което са телата, са счупени до пет метра височина. Позицията на останките показва, че и двамата са преместени след смъртта си.

На 27 февруари между кедъра и палатката спасителите откриват Игор Дятлов и Зинаида Коломогорова. Шест дни по-късно, на 5 март, е намерено и тялото на Рустем Слободин. Трупът му е открит на 480 метра от кедъра. И тримата изглежда, че са починали в пози, които предполагат, че са се опитвали да се върнат в палатката. Медицинският преглед не е открил наранявания, които да доведат до смъртта им. Заключенията на съдебния медик е, че те са издъхнали от хипотермия. Слободин има малка пукнатина в черепа, но тя не се смята за смъртоносна, сочи още докладът от аутопсията.

Издирването на останалите четирима туристи отнема повече от два месеца. Те са открити на 5 май, затрупани под четири метра сняг в дере, на около 50 метра навътре в гората от кедровото дърво. Последните четири трупа, за разлика от първите, са добре облечени. Разследващите имат хипотеза, че тези, които са умрели първи са били съблечени от останалите, за да се стоплят. Тибо-Бриньол е с кожено палто и шапка, принадлежали на Дубинина, а самата Дубинина с кафяв пуловер, собственост на Кривонищенко. Золотарьов пък с шапката на Доршенко, а Колеватов пък е с неговия гащеризон.

Новите открития променят теорията 

Огледът на четирите тела открити през май променя хода на цялото разследване. Трима от тях имат фатални наранявания. Тибо-Бриньол има тежка черепно-мозъчна травма, Дубинина и Золотарьов са с големи фрактури на гръдния кош. Според д-р Борис Возрожденни травмите са такива, каквито биха се получили при автомобилна катастрофа. Телата нямат външни наранявания, сякаш са осакатени от силен натиск.

Разследващите стигат до извода, че групата вероятно е осъзнавала заплахата за живота си е и е направила всичко възможно, за да се съхрани. Те са успели да изкопаят леговище в снега и са го постлали с клони, за да се стоплят. Нещата стават още по странни поради факта, че телата им са открити на метри от импровизираното им убежище.

Какво е накарало деветимата алпинисти да избягат в тъмното, оставяйки топлите си дрехи и вещи. Отговор трябвало да даде започналото разследване, но се оказва, че въпросите стават още повече, а логично обяснение все още нямало.

Един от най-странните факти по случая е, че на Дубинина ѝ липсвал езикът, а на други двама-очите.

Още по-притеснителен бил фактът, че по останките са открити следи от радиация. Тъй като стойностите били „леко завишени” те не довели до по-нататъшно изследване, сочат документите от разследването.

Няколко месеца след като са открити останките, Съветският съюз обявява, че туристите са били убити от „непреодолима природна сила”. Разследването е закрито и обявено за строго секретно, подобно на всички вътрешни дела по това време. Това обаче не пречи трагедията да се превърне в една от най-горещо обсъжданите мистерии.

Версиите за смъртта 

Българката Теодора Хаджийска, която в момента живее в Австрия, е създала един от най-големите англоезични сайтове, посветен на мистерията dyatlovpass.com. Тя си сътрудничи с ядрения физик Игор Павлов и двамата издават книга, озаглавена „1079”. Тя е посветена на мистериозната смърт на алпинистите. Според Теодора причината за деветимата мъртви планинари са взривове заради извършвани в прохода по това време геоложки работи. Заради тях върху палатката може да е паднало дърво и да е подплашила туристите. Тя твърди, че самата палатка е била поставена първоначално на друго място, но е преместена на самия проход заради инсценировка.

Двама учени в Швейцария Йохан Гауме и Александър Пурзин пък имат друга теория. Според тях трагедията е предизвикана от лавинна плоча, която е рядък вид смъртоносно свлачище, срещащо се при склонове с малък наклон. Те за първи път публикуват своята теория през 2021 г. Скептици яростно се борят срещу това твърдение. Затова двамата учени отиват на място, което към днешна дата е кръстено проход Дятлов, по името на загиналия водач на групата. Там учените опитват да докажат своята теория. Оцеляват при условия, подобни на тези през нощта на инцидента. Те успяват да направят и първото видео доказателство за наскоро паднала такава лавинна плоча, пише New York Times.

Въпреки убедителните доказателства, тази теория има доста скептици. Въпреки че лавините отдавна се обсъждат като причина за смъртта на групата, то се сочат наранявания по телата, които не отговарят на такива, които биха получили при лавинна травма, а плиткият склон, където са открити телата, липсват следи от снежни пързалки.

Среща с Йети и НЛО

Някои от по-странните идеи се базират на това, че групата е отвлечена от извънземни, или атакувани от митичния Йети. Други път твърдят, че колебания в гравитацията са довели до смъртта им.

Зловещият вид на труповете приписва смъртта им на паника, предизвикана от инфразвук, животни, местни племена, романтичен спор, тайни дейности на КГБ или ЦРУ, балистични ракети или тестове на ядрени оръжия.

Дори най-реалистичните теории просто не успяват да отговорят на наличните доказателства.

Руската разследваща журналистка Светлана Ос пише в книгата си  „Не отивайте там”, че според нея местни ловци са убили туристите, докато са били дрогирани.

Руски новинарски канал пък лансира теорията, че не всичко е било наред в групата. Може би един от алпинистите се е е обърнал срещу останалите в пристъп на ярост.

Съдебният лекар казва, обаче че никое човешко същество не би могло да притежава силата, за да нанесе щетите, които е открил върху телата им.

Надежда в новите технологии

Тези теории са изпълнили книги, документални филми телевизионни предавания, черпейки невероятни подробности от архивни документи и снимки за случилото се с Игор Дятлов и неговата група през 1959 г.

Разследването поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. 64 години след трагедията с девет трупа, все още не е успял да защити своята теория и да разгадае мистерията на „Мъртъвците от  прохода Дятлов”. В съвременния свят на високи технологии може би загадката предстои да бъде разрешена.

Още от автора: 

Там всичко е анонимно, кодирано и супер секретно​

Гениалност или пълно безумие? Проект „Син паун”: Ядрено оръжие с живи пилета

Тийнейджър инсценира отвличане, за да избяга от обвинение в убийство

Гората Хоя Бачу: Бермудският триъгълник на Трансилвания

Тамара Изкормвачката: „Дневник на убийствата” разкрива една от най-жестоките убийци в Русия

„Коремът  на дъщеря ми е експлодирал”: Най-ужасното престъпление

Като на филм: Майка разкри бруталното убийство на дъщеря си

Ужасяващи престъпления, окървавили святата нощ на Коледа

Смърт върху "Зъбите на дявола": Убийството на Жанет ДеПалма

„Шофиране“ с 2896 км в секунда, контрабанда...  Колко закона нарушава Дядо Коледа на Бъдни вечер

Мистериозен случай: Никой не търси безследно изчезнали сестри

Изповедта на една убийца: Намушках го, защото не хареса коледния си подарък

Къщата на ужасите: „Обладан от дявола“ мъж разстрелва цялото си семейство

"Полиция! Синът ми отвори подаръка си предварително": Най-щурите коледни престъпления

Ужасяващо: Да откриеш тялото на сестра си под елхата

100-годишен юбилей на мъртвец разкрива двойно убийство

Ще успеете ли да не заплачете? Вижте най-тъжните коледни песни в историята

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
- Не ти ли се иска да се върнеш към 50-те? - Еее, аз съм родена 80-те! Къде ме засили?! - За килограмите говоря...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кой друг е способен да ускори за под 2 секунди</p>

Това са трите модела, доближаващи се до ненормалното ускорение на SRT Demon 170

Технологии Преди 25 минути

Нито един от конкурентите не е с ДВГ и само две задвижващи колела, да не говорим, че два от тях струват 20 пъти повече от „Демона”

Windows 11

Microsoft подготвя големи промени за Windows 12

Технологии Преди 58 минути

Платформата ще има вграден изкуствен интелект и още подобрения

Затвор след антивоенна рисунка на дъщеря му в Русия

Затвор след антивоенна рисунка на дъщеря му в Русия

Свят Преди 11 часа

Маша, която отглеждал сам, е настанена в сиропиталище

СЗО промени препоръките за ваксините срещу COVID-19

СЗО промени препоръките за ваксините срещу COVID-19

Свят Преди 12 часа

СЗО определи здравите деца и младежи като група с "нисък приоритет"

Минск: Принудени сме да приемем руски ядрени оръжия

Минск: Принудени сме да приемем руски ядрени оръжия

Свят Преди 12 часа

Беларус отрече да нарушава Договора за неразпространение на ядреното оръжие

Разтърсващо писмо от майката на изчезналия Емил

Разтърсващо писмо от майката на изчезналия Емил

България Преди 12 часа

Иванка Стоянова: Аз продължавам да чакам детето си и да се моля, някой някъде да си свърши работата

.

Пирати атакуваха датски кораб

Любопитно Преди 13 часа

Собственикът допълни, че екипажът е потърсил убежище в цитаделата на танкера

Айфелова кула

Заради протестите: Айфеловата кула е затворена за посетители

Свят Преди 13 часа

Достъпът до притвора на кулата остава отворен и безплатен, се казва в съобщение на сайта на Айфеловата кула

СЗО: Рискът от вируса Марбург е "много висок" на фона на смъртоносната вълна в Африка

СЗО: Рискът от вируса Марбург е "много висок" на фона на смъртоносната вълна в Африка

Свят Преди 13 часа

Вирусът се разпространява чрез директен контакт с телесни течности на заразени хора, повърхности и материали

Пожар в мигрантски център в Мексико, десетки жертви

Пожар в мигрантски център в Мексико, десетки жертви

Свят Преди 13 часа

Сиудад Хуарес е главната пресечна точка за мигранти за влизане в САЩ

Задържаха полицай с 1,8 кг канабис

Задържаха полицай с 1,8 кг канабис

България Преди 14 часа

Предстои СГП да внесе в Софийски градски съд искане за вземане на мярка за неотклонение

Съдят мъж за зачеване на над 550 деца

Съдят мъж за зачеване на над 550 деца

Любопитно Преди 14 часа

Един човек може да дари сперма за не повече от 25 потомци или за 12 семейства, за да се предотвратят кръвосмесителни връзки

.

Нови изненадващи разкрития за произхода на Стоунхендж

Любопитно Преди 14 часа

Академично изследване на Политехническия университет в Милано "развенча" теория от 2022 г. за мистериозен паметник от неолита

Имате ли тъмни кръгове под очите? Ето как да се избавите от тях

Имате ли тъмни кръгове под очите? Ето как да се избавите от тях

Любопитно Преди 14 часа

Вижте и за какви състояния свидетелстват неприятните тъмни кръгове под очите

Сърбия иска газ от Гърция през България

Сърбия иска газ от Гърция през България

Свят Преди 15 часа

Досега Русия беше единственият доставчик на газ за Сърбия

Конкурс за светлинна творба, преобразяваща фасадата на НДК

Конкурс за светлинна творба, преобразяваща фасадата на НДК

Технологии Преди 15 часа

Произведенията на победителите ще са част от статичен 3D мапинг в рамките на Фестивала на светлините LUNAR