0

Г ръцката митология е сред най-интересните митологии в световен мащаб. В нея е пълно с богове, полубожества, герои и толкова интересни митове, които приличат на приказки. Събрани в една книга, те наподобяват митологична летопис на древните гърци.

Това четиво определено заслужава поне един прочит и не случайно част от него се изучава в учлище (или поне така беше преди).

Кои обаче са най-известните и най-интригуващите митове в гръцката митология и колко от тях знаем?

Херкулес

Няма спор, че един от най-известните гръцки герои от митологията им е Херкулес. Другото име, с което е бил известен е Херакъл. Той е бил надарен с ненадминати сили от своя баща бог Зевс. Майка му е смъртна (Алкмена) и за това той е бил причисляван към героите и към полубоговете. Митът за Херкулес е разделен на 12 части, като във всяка една от тях той извършва различен подвиг. Нещо, което по-късно става известно като 12-те подвига на Херкулес. Той извършва всички тези подвизи по заръка на Евристей.

Но как се стига до тях? Синът на Персей Електрион сгодил дъщеря си Алкмена за Амфитрион, който веднага след годежа заминал на поход. През това време Зевс се преобразил в неговия образ и се вмъкнал в спалнята на Алкмена. След това тя забременяла с близнаци, като единият бил от истинския ѝ мъж, а другият (Херкулес) от Зевс. И тук гръмовержецът си послужил с измама. Ревнивата Хера, жената на Зевс, като научила за поредното му похождение и решила да убие Херкулес. Изпратила две змии в бебешката му люлка, но той ги удушил с голи ръце. Още тогава се разбрало, че Херкулес е надарен с невиждана сила. 

Херкулес извършва 12 подвига по заповед на Евристей, при когото бил пратен на служба от Хера. Той убива Немейския лъв, Лернейската хидра, улавя Каринейската кошута, улавя Аримантския глиган, изчиства Агиевите обори, избива стимфалийските птици, укротява Критския бик, побеждава тракийския цар Диомед и улавя неговите кобили, взема колана на Хиполита (царицата на амазонките), отвлича кравите на велика Герион, отнася златните ябълки от градината на Хесперидите и улавя и извежда от подземното царство Цербер.

Но защо прави всичко това? Херкулес имал жена и деца, които забравя, заради отмъщението на Хера. Объркан и непомнещ своето семейство, той ги убива. Злата Хера след това му връща паметта и когато видял какво е сторил, сърцето му се разбило от мъка. За да коригира действията си, той се съгласи да изпълни 12 задачи, поръчани след посещението на Оракула на Делфи като покаяние за действията си. 

Друга версия на мита казва, че отишъл за назидание да служи на царя на Микена, Евристей и той му заръчал всички тези подвизи, като не смятал, че Херкулес ще се справи с тях.

Определено това е сред най-известните и най-разказвани митове в гръцката митология.

Дедал и Икар

Това е не само мит, но и може да се разглежда дори като притча, която показва желанието ни да се издигаме все по-нависоко и по-нависоко, независимо от това какво може да ни донесе този наш полет. Тук обаче има и друга поука – никога нищо не остава ненаказано и понякога плащаме с най-милото си.

Дедал бил баща на Икар и много умел художник, скулптор и архитект. Оказало се обаче, че племенникът на Дедал бил много умел в същите занаяти и Дедал не искал никой да го засенчи. Тогава той бутнал своя племенник от една висока скала. Но богинята Атина, виждайки тази несправедливост спасява Тал. Дедал осъзнал своята грешка и знаел, че ще бъде съден жестоко, за това решил да замине със сина си Икар за остров Крит. Там цар Минос ги приел много радушно, защото царството му се нуждаело от такъв добър архитект и скулптор, който да помогне в изграждането на лабиринт за Минотавъра. След успешния проект, цар Минос дал пир в чест на Дедал, но искал да го притежава и му забранил да напуска острова. Дедал се ядосал и натъжил, защото много искал да се върне в родината си, макар, че там сигурно е щял да бъде съден.

Тогава на Дедал му хрумнало да изобрети крила, с които да полети. Трудел се неуморно и накрая успял. Той и сина му Икар решили да тестват новите изобретения, като Дедал предупредил сина си, да не лети много високо, защото слънцето можело да разтопи восъка, с който са хванати крилата. Икар първоначално приел заръките на баща си, но толкова му харесало, че искал да отиде още по-нависоко и по-нависоко. Накрая стигнал слънцето и восъкът на крилата му изгорял. Икар паднал в морето и се удавил, а Дедал никога не си простил неговия грях, за който платил с най-милото му – неговият син.

Хубавата Елена

Няма как да не се спомене една от най-противоречивите женски фигури в гръцката и световна история. За нея се носят всякакви митове и легенди. Обединяващото на всички е, че Елена е била причината за Троянската война. Тук има една тънкост обаче - Елена е била само поводът, защото Спарта отдавна искала да нападне Троя, но нямала основателна причина и тогава Парис открадва красивата Елена от Менелай, братът на Агамемнон цар на Микена. Жестокият Агамемнон само това чакал. Не се интересувал от това да връща Елена на брат си, а желаел да срази троянците и да превземе Троя, смятан за най-великия град по онова време.

Но коя всъщност е Елена?

Елена по известна като Хубавата Елена, е дъщеря на Зевс и Леда и съпруга на Меналай, царя на Спарта. Сестра е на Кастор и Полидевк, както и на Клитемнестра. Легендата разказва, че една нощ Зевс се превърнал в лебед и посетил Леда, в която тайно бил влюбен. Така след известно време се родила Елена. Често нейното име се сързва само с Троянската война и божествения ѝ произход някак остава назад. Друга легенда разказва, че Тиндарей, съпругът на Леда не знаел, че Елена е зачената от Зевс и я отгледал като своя собствена дъщеря. 

Образът на Хубавата Елена присъства на толкова много места – в литературата, в изкуството и дори като култ към нея на много места из цяла Гърция. Има гръцки мит, който споменава, че след Троянската война, Елена се връща при Менелай и те живеят в добри отношения до късни старини. Други казват, че тя никога не е могла да прежали Парис.

Каквато и версия да изберете едно е ясно, Хубавата Елена остава в историята (или по-точно в митологията) като ябълката на раздора, като поводът за една велика древна война. И все пак не е правилно, че за нея са се водили войни, по скоро тя е била катализаторът на войната, която заради териториални желания, рано или късно е била неизбежна. Но все пак по-романтично и драматично звучи, че двама смели мъже са се били с години за любовта на една красива жена, нали?

Още от автора:

Име, което не трябва да забравяме: Образованият вдъхновител и революционер

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 32 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове