2

Н а 3 октомври 1849 г. емблематичният американски писател Едгар Алън По е намерен пред ирландска таверна в Балтимор, разрошен и бълнуващ, неспособен да обясни какво му се е случило. Едгар Алън По бил облечен в мръсни дрехи, които не се негови. Човекът, който го намира, кара По в болница, където той остава в полусъзнание четири дни до деня на смъртта си на 7 октомври. Какво се е случило с един от най-значимите писатели на 19 век? С чии дрехи бил облечен? Бит ли е? Дрогиран?

Източник: Getty Images

Ето някои от теориите на историците, с които се опитват да обяснят мистериозната смърт на Едгар Алан По:

Изчезване

Преди Джоузеф У. Уокър да го намери, никой не е виждал или чувал По в продължение на шест дни. На 27 септември 1849 г. По напуска Ричмънд, за да редактира стихосбирка на писател във Филаделфия. Но по всичко личи, той никога не е стигнал до Фили.
След командировката си до Филаделфия, По трябваше да се отбие в Ню Йорк, където е живял преди това, за да придружи леля си до Ричмънд, където По щеше да се ожени за Сара Елмира Ройстър Шелтън.

След като попада в болница, според неговия лекар, По многократно е викал „Рейнолдс” в нощта преди смъртта си, някой, чиято самоличност остава загадка до ден днешен.
Официална причина за смъртта му, от която е посочена е, че е починал от френит, възпаление на мозъка. Но обстоятелствата, довели до неговата заблуда и състояние на полусъзнание, накараха мнозина да спекулират относно обстоятелствата около смъртта му.

Мистериозната смърт на Едгар Алън По, която остава неразгадана и до днес

Първа теория: Побой

Биографът Е. Оукс Смит смята, че през 1867 г. жена е извикала „насилници“ да пребият По от злоба. Теорията на Смит твърди, че По е имал афера с друга жена преди годежа си с Шелтън, и тя не е доволна от новини за предстоящата сватба на любимия си. Писателят Юджийн Дидие по подобен начин смята, че По е бил пребит от „разбойници“. През 1872 г. той пише, че докато е в Балтимор, По се среща със стари приятели за по питие. Но тъй като имал проблем с алкохола, той обикновено се напивал само след няколко чашки. Дидие смята, че след като си тръгва от ирландската таверна, силно пияният По е бил ограбен и бит от споменатите „разбойници“.

Втора теория: Cooping

Други теории са, че По е станал жертва на практиката за измама на гласоподаватели, често срещана през 19-ти век, известна още като "cooping". Техниката, практикувана от бандите, се състои в отвличане на някого и след това принуждаване на нищо неподозиращата жертва да носи множество дегизировки, за да гласува за конкретен кандидат няколко пъти. Странното е, че По е открит в деня на изборите близо до Gunner's Hall, място, което е служело за изборно. Носел и дрехи, които не са негови. Заради съвпаденията тази теория става една от най-популярните по отношение на смъртта на По. Освен това е известно, че бандите дават алкохол на жертвите си като вид плащане. Ако те са накарали По да гласува няколко пъти, това означава, че е пил доста. Като се има предвид, че е известно, че По се е борил с алкохолната си зависимост, това може да обясни обърканото му състояние.

Източник: Getty Images

Трета теория: Алкохол

Много писатели вярват, че По е страдал от наследствено заболяване, което го е направило по-податлив на въздействието на алкохола. Съобщава се, че сестра му също е страдала от това. Малко преди смъртта си По се разболява тежко в Ричмънд, но се възстановява невероятно бързо. Неговият лекар му казва, че трябва да се въздържа от алкохол, за да предотврати по-нататъшни усложнения. Като човек, който страда от алкохолизъм, По вероятно не е успял да се въздържи, което е могло да доведе до здравословни усложнения и дори смърт. Биографът Сюзън Арчър Тали Вайс е тази, която вярва в тази теория. В „Последните дни на Едгар А. По“ тя пише, че По е казал на лекарите си, че „ако хората не го изкушат, той няма да падне“, което предполага, че предишното му заболяване е свързано с неговия алкохолизъм. Един от близките приятели на По, Дж. П. Кенеди също вярвал, че неговият скъп приятел се е напил до смърт. Той пише в личния си дневник, че По „се е сблъскал с някого, който го е подмамил към бутилката, за която се твърди, че е отказал преди време. Последствията били треска, делириум и лудост и след няколко дни тъжният му край в болницата. Горкият По! Ярка, но нестабилна светлина беше ужасно потушена.“

Поради борбите на По с алкохола, тази теория бързо става популярна след смъртта му. Но тя не обяснява шестдневното му отсъствие или защо е бил облечен в чужди дрехи в деня, в който е намерен.

Четвърта теория: Отравяне с въглероден оксид

Съвременните анализи на косата на По след смъртта му показват ниски нива на олово, което предполага, че той е бил трезвен, когато е починал. След това тестване се теоретизира още , че той е починал от отравяне с въглероден оксид от въглищен газ, който често се използва през 19 век за вътрешно осветление.

Но лабораторните тестове са неубедителни, което кара биографи и историци да отхвърлят до голяма степен тази теория. Въпреки че пробите от косите на По не разкриват количествата, съответстващи на отравяне с въглероден окис, те показват високи нива на живак. Известно е, че живакът може да предизвика заблуда, загуба на паметта и объркване, което би обяснило поведението на По. Въпреки това, нивата на живак, открити в пробите от косата му – макар и високи – все още са 30 пъти по-ниски от фаталните нива.

Източник: Getty Images

Пета теория: Бяс

През 1996 г. д-р Р. Майкъл Бенитес , кардиолог от Мериленд, предположи, че смъртта на По е следствие от бяс, който е бил доста често срещан през 19-ти век. Според наблюдаващия лекар на По, симптомите на автора включват делириум, халюцинации, големи вариации в пулса и бързо, повърхностно дишане - всичко съответства на бяс. Тази теория обаче има своите недостатъци. Известно е например, че засегнатите от бяс развиват страх от вода, а според съобщенията По е пиел доста вода в болницата до смъртта си.

Едно от интересните неща за диагнозата на Бенитес е, че той не е знаел, че разглежда случая на По, когато поставя диагнозата. Кардиологът е участвал в медицинска конференция и му е бил възложен случаят на По анонимно. Кураторът на къщата музей на По в Балтимор, Джеф Джеръм, казва, че е съгласен с диагнозата, тъй като Бенитес не е имал представа на кого поставя диагноза и не е бил повлиян от общоизвестното, че По е страдал от алкохолизъм.

Шеста теория: Мозъчен тумор

По-нова теория се върти около идеята, че авторът е страдал от рак на мозъка. Тялото на По беше ексхумирано 26 години след смъртта му, тъй като той бил безцеремонно погребан в немаркиран гроб. Един от мъжете, които преместват ковчега на По, забелязва нещо странно в черепа му. По това време вестниците съобщават, че масата, която работниците са открили в ковчега на По, е неговият мозък, което сега знаем, че е невъзможно, защото човешкият мозък е един от първите органи, които гният при смърт. Авторът Матю Пърл се свърза със съдебен патолог, за да обсъди проблема и специалистът съобщава, че това може да е калцифициран тумор. Туморът може да е повлиял на поведението на По, обяснявайки неговите заблуди и объркване. Нарастващият тумор може също да обясни защо По се напивал толкова бързо.

Източник: Getty Images

Седма теория: Грип

Някои смятат, че По може просто да е умрял от грип. По бил болен преди смъртта си и годеницата му съобщава, че е имал слаб пулс и треска, и му предложила да отложи пътуването до Филаделфия. Тъй като онзи ден в Балтимор валяло дъжд, По може да е развил пневмония и високата температура би обяснила халюцинациите му.

Осма теория: Убийство

Джон Евангелист предполага в книгата си от 2000 г. „Среднощно мрачно: Мистериозната смърт на Едгар Алън По“, че поетът е бил убит от тримата братя на годеницата му, които не одобрявали брака им. Неговата теория предполага, че По е стигнал до Филаделфия, където е бил нападнат от засада на братята. Уплашен, той използва маскировка, за да се скрие, което би обяснило странните му дрехи. По трябвало да се върне в Ричмънд през Балтимор, където бил пресрещнат от братята, които го набили и насила го напили с уиски. Пробите от косата му обаче показват, че вероятно е бил трезвен, когато е починал. Въпреки че не е невъзможна, теорията на Евангелиста не е спечелила голяма популярност сред историците и биографите.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 53 минути

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 1 час

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 4 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 7 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 7 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 8 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 8 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 9 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 9 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 10 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 12 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 12 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 13 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 14 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции