1

В Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат обекти като гора, планина, езеро, пустиня, сграда, археологически обект или дори цял град. Програмата има за цел да каталогизира, именува и опазва обекти с изключително културно или природно значение за общото наследство на човечеството.

Под егидата на ЮНЕСКО има стотици обекти в целия свят. Италия е на първо място по брой на обекти в списъка – цели 54 на брой и изпреварва Китай точно с 1 обект.

Културата и историята на Италия са безкрайно интересни и не случайно в тази красива страна има толкова много обекти, които ЮНЕСКО „стопанисва“.

Спиращи дъха обекти в Италия, под егидата на ЮНЕСКО

Нейните 54 културни и природни забележителности представляват малко над 5% от световния списък на ЮНЕСКО и се увеличават всяка година. Ето една малка част от тях: античният римски град Помпей, крайбрежието на Амалфи, историческите центрове на Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Сан Джиминяно, Сиена и Верона, Площадът на чудесата в Пиза, вила „Д`Есте“ в Тиволи, раннохристиянските базилики в Равена, базиликата на св. Франциск в Асизи, улица „Гарибалди“ в Генуа, Долината на храмовете с археологическия комплекс в Агридженто, вулканът Етна, Матера, Палермо, Алберобело, Ното, Модика, Катания, Портовенере, Чинкуе Тере и други.

Всяко едно от тези кътчета от Италия заслужава своето място в списъка на ЮНЕСКО. Най-посещавани са разбира се Рим, Флоренция, Венеция, Верона, Пиза, Неапол. Не по-малко интересни са обаче и останалите места в списъка.

Ето една малка част от тях, които наистина горещо ви препоръчвам да посетите:

Матера

Метера
Метера Източник: iStock/Getty Images

Градът се намира в Южна Италия в район наречен „Базиликата“. Той е на 401 метра надморска височина и през 2019г. заедно с Пловдив беше европейска столица на културата. Матера е под егидата на ЮНЕСКО заради своите уникални къщи, както и фактът, че е един от най-старите постоянно населени градове в света. Сред основните забележителности на града са пещерите и скалните църкви. В тези църкви все още могат да се видят някои византийски фрески, макар и доста избелели. ЮНЕСКО прибавя историческия център на Матера към своя списък през 1993 г.

Ферара

Ферара
Ферара Източник: iStock/Getty Images

Градът се намира в Северна Италия в едноименната провинция. Ферара е красиво ренесансово градче, което до голяма степен се свързва с фамилията Есте. През 13-ти век те властвали в града и си изградили репутация на пазители и възродители на изкуството. След историческите места, които не бива да пропускате в града са голямата катедрала и двореца Есте, както и още няколко други дворци с прекрасна архитектура.

Алберобело

Алберобело
Алберобело Източник: iStock/Getty Images

Още едно прекрасно място в Италия, което заслужено е част от списъка на ЮНЕСКО. Намира се в Южна Италия, в красивата област Пулия. Известен е със своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Трулите представляват семпли, но солидни кръгли жилища с конусовиден покрив, изградени от камъни без хоросан. Строителство им е започнало в средата на XV век. Алберобело се разпростира на 2 хълма, които са разделени от речно корито. Стените на трулите са доста дебели, малко над метър, за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно през лятото. Покривът на една трула, в повечето случаи, е изграден от няколко конуса.

Агридженто

Агридженто
Агридженто Източник: iStock/Getty Images

Най-фотографираното място в града е „Темпио дела Конкордия“ или още „Храмът на хармонията“. Предполага се, че е изграден още през 430 г. пр.н.е. и е един от най-внушителните храмове на елинския свят. Освен това той е един от двата най-запазени подобни паметници на гърците. Изграден е от цели 34 изправени колони, които стоят непоклатимо и до днес. Мястото и храмът по нищо не отстъпват на великия акропол в Атина.

Друг интересен и дори още по-внушителен, със своите размери е Храмът на Зевс. Археолозите смятат, че е третият по големина гръцки храм изграждан някога и дори надминава базиликата „Свети Петър“ в Рим. За съжаление в наши дни са останали само няколко колони и разпръснати камъни от това величествено чудо на архитектурата.

Изключително интересен феномен, който се случва няколко пъти в годината в Агридженто е т.нар. „оранжево небе“. Това чудо на природата води своето начало от Сахара, тъй като остров Сицилия е доста на юг, а точно под него се намира континентът Африка. Силните пустинни ветрове стигат чак до бреговете на остров Сицилия, като освен, че цялото небе става оранжево, започва да вали и пясък.

Етна

Етна
Етна Източник: iStock/Getty Images

Етна е активен вулкан, изграден от базалти и издигащ се на 3323 метра надморска височина. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Едно от най-мощните изригвания на сицилианския гигант става на 11 март 1669 г. и трае близо 4 месеца. Щетите и загиналите са огромни. Лавови потоци са се стичали от най-големият кратер надолу по склона на планината директно в морето. В днешно време геолози и вулканолози сравнително точно могат да предвидят дали ще има изригване и от какви мащаби ще бъде то.

Някои райони на вулкана са достъпни за туристи, но при определени мерки за безопасност и условия. Това определено е изживяване, което не бива да пропускате, ако някога отидете в Таормина или Катания.

Доломитите

Доломитите
Доломитите Източник: iStock/Getty Images

Още една природна забележителност, която е под егидата на ЮНЕСКО и ако сте я виждали на живо, то вече знаете защо това е така. Въпросните Доломити са част от Алпите и пейзажът, който оформят безспорно е уникален. Името идва от минерала доломит, който съдържа магнезий, желязо или манган. Въз основа на този минерал същото име носи и вид седиментна скала, близка до варовика. И двете са кръстени така на френския геолог и минералог от ХVІІІ в. Деода дьо Доломю. Връзката между французина и Доломитите е по-пряка – именно с пътуването си из тях, той извършва повечето си важни открития. Доломитовите Алпи са сравнително голям масив. С размери 150 на 190 км. и площ почти 16 000 кв. км.

Урбино

Урбино
Урбино Източник: iStock/Getty Images

Урбино е родното място на Рафаело, който е един от най-известните художници в Италия и света. Градът не е много популярен, но е изключително интересен, с богато историческо и културно наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО. Университетът в Урбино е един от най-старите в Европа, на около 500 години. В града има добре запазени архитектурни сгради и паметници. Интересна за посещение е родната къща на Рафаело, където са съхранени произведения на твореца, както и картини на неговия баща Джовани Санти.

Урбино е един наистина много интересен град, разположен на висок хълм между долините на две реки – Фоля и Метауро. Точно поради факта, че градът е построен на хълм, улиците са стръмни, много романтични и едно истинско предизвикателство за всеки, който реши да се разходи из тях. Но не взимайте всичко наведнъж, почивайте си по-често и по този начин хем няма лесно да се изморите, хем ще се насладите максимално на град Урбино.

Още от автора:

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Die Zeit: Части на "Вагнер" вече са в центъра на Бахмут

Die Zeit: Части на "Вагнер" вече са в центъра на Бахмут

Свят Преди 27 минути

Битката за града обаче е свързана с големи загуби за руските войски, твърдят от Институа за изследване на войната

Демонстрация на машинно гласуване

Какви са най-куриозните проблеми с машините в изборния ден

България Преди 34 минути

До момента 45 машини са дали проблем

Две леки земетресения бяха регистрирани у нас

Две леки земетресения бяха регистрирани у нас

България Преди 52 минути

Те са станали в събота вечер, трус е имало и в Гърция, близо до границата с България

Авария евакуира повече от 200 миньори в Русия

Авария евакуира повече от 200 миньори в Русия

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал на дълбочина от 190 метра в мината "Обуховская"

Председател на СИК в Пловдив беше хванат, че не може да чете и пише

Председател на СИК в Пловдив беше хванат, че не може да чете и пише

България Преди 1 час

Куриозният случай е бил в една от комисиите в кв. в "Столипиново"

Вандали изпочупиха пейки и пътни знаци в Берковица

Вандали изпочупиха пейки и пътни знаци в Берковица

България Преди 1 час

От администрацията на общината уточниха, че повредените неща ще бъдат ремонтирани

Заради заснемане с телефон: Анулираха вота в една от секциите в Брюксел

Заради заснемане с телефон: Анулираха вота в една от секциите в Брюксел

Свят Преди 1 час

Застъпник без отличителен знак на една от политическите партии "координирал" хора в попълването на декларации и гласуване

МВР с последна информация за изборната обстановка в страната

МВР с последна информация за изборната обстановка в страната

България Преди 2 часа

Има ли данни за сериозни нарушения?

.

Приключи гласуването в секциите в Нова Зеландия

България Преди 2 часа

Зад граница българските граждани ще гласуват в 737 секции в 61 държави

Заради проблем с машината: Асен Василев успя да гласува от третия път

Заради проблем с машината: Асен Василев успя да гласува от третия път

България Преди 2 часа

На тези избори има доста повече проблеми с машините в сравнение с миналите, отбеляза той

торнадо

Смъртоносни бури и торнада преминават през САЩ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

В окръг Кроуфорд, в южната част на Илинойс, трима души загинаха при срутване на къща, вероятно от удара на торнадо

Италия ще санкционира употребата на английски думи

Италия ще санкционира употребата на английски думи

Свят Преди 2 часа

Неспазването им може да доведе до налагане на глоби в размер от 5 000 евро до 100 000 евро

Не допуснаха избирател да гласува в Благоевград заради счупена лична карта

Не допуснаха избирател да гласува в Благоевград заради счупена лична карта

България Преди 2 часа

Три машини в общините Гърмен, Благоевград и Сандански са спрели работа

Ще се продължи ли застудяването

Времето в началото на април: Ще продължи ли застудяването

България Преди 2 часа

Какво време ни очаква на старта на новия месец

Проверяват сигнали за купуване на гласове в Монтанско

Проверяват сигнали за купуване на гласове в Монтанско

България Преди 3 часа

По време на предизборната кампания в областта бяха образувани 11 досъдебни производства