1

В Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат обекти като гора, планина, езеро, пустиня, сграда, археологически обект или дори цял град. Програмата има за цел да каталогизира, именува и опазва обекти с изключително културно или природно значение за общото наследство на човечеството.

Под егидата на ЮНЕСКО има стотици обекти в целия свят. Италия е на първо място по брой на обекти в списъка – цели 54 на брой и изпреварва Китай точно с 1 обект.

Културата и историята на Италия са безкрайно интересни и не случайно в тази красива страна има толкова много обекти, които ЮНЕСКО „стопанисва“.

Спиращи дъха обекти в Италия, под егидата на ЮНЕСКО

Нейните 54 културни и природни забележителности представляват малко над 5% от световния списък на ЮНЕСКО и се увеличават всяка година. Ето една малка част от тях: античният римски град Помпей, крайбрежието на Амалфи, историческите центрове на Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Сан Джиминяно, Сиена и Верона, Площадът на чудесата в Пиза, вила „Д`Есте“ в Тиволи, раннохристиянските базилики в Равена, базиликата на св. Франциск в Асизи, улица „Гарибалди“ в Генуа, Долината на храмовете с археологическия комплекс в Агридженто, вулканът Етна, Матера, Палермо, Алберобело, Ното, Модика, Катания, Портовенере, Чинкуе Тере и други.

Всяко едно от тези кътчета от Италия заслужава своето място в списъка на ЮНЕСКО. Най-посещавани са разбира се Рим, Флоренция, Венеция, Верона, Пиза, Неапол. Не по-малко интересни са обаче и останалите места в списъка.

Ето една малка част от тях, които наистина горещо ви препоръчвам да посетите:

Матера

Метера
Метера Източник: iStock/Getty Images

Градът се намира в Южна Италия в район наречен „Базиликата“. Той е на 401 метра надморска височина и през 2019г. заедно с Пловдив беше европейска столица на културата. Матера е под егидата на ЮНЕСКО заради своите уникални къщи, както и фактът, че е един от най-старите постоянно населени градове в света. Сред основните забележителности на града са пещерите и скалните църкви. В тези църкви все още могат да се видят някои византийски фрески, макар и доста избелели. ЮНЕСКО прибавя историческия център на Матера към своя списък през 1993 г.

Ферара

Ферара
Ферара Източник: iStock/Getty Images

Градът се намира в Северна Италия в едноименната провинция. Ферара е красиво ренесансово градче, което до голяма степен се свързва с фамилията Есте. През 13-ти век те властвали в града и си изградили репутация на пазители и възродители на изкуството. След историческите места, които не бива да пропускате в града са голямата катедрала и двореца Есте, както и още няколко други дворци с прекрасна архитектура.

Алберобело

Алберобело
Алберобело Източник: iStock/Getty Images

Още едно прекрасно място в Италия, което заслужено е част от списъка на ЮНЕСКО. Намира се в Южна Италия, в красивата област Пулия. Известен е със своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Трулите представляват семпли, но солидни кръгли жилища с конусовиден покрив, изградени от камъни без хоросан. Строителство им е започнало в средата на XV век. Алберобело се разпростира на 2 хълма, които са разделени от речно корито. Стените на трулите са доста дебели, малко над метър, за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно през лятото. Покривът на една трула, в повечето случаи, е изграден от няколко конуса.

Агридженто

Агридженто
Агридженто Източник: iStock/Getty Images

Най-фотографираното място в града е „Темпио дела Конкордия“ или още „Храмът на хармонията“. Предполага се, че е изграден още през 430 г. пр.н.е. и е един от най-внушителните храмове на елинския свят. Освен това той е един от двата най-запазени подобни паметници на гърците. Изграден е от цели 34 изправени колони, които стоят непоклатимо и до днес. Мястото и храмът по нищо не отстъпват на великия акропол в Атина.

Друг интересен и дори още по-внушителен, със своите размери е Храмът на Зевс. Археолозите смятат, че е третият по големина гръцки храм изграждан някога и дори надминава базиликата „Свети Петър“ в Рим. За съжаление в наши дни са останали само няколко колони и разпръснати камъни от това величествено чудо на архитектурата.

Изключително интересен феномен, който се случва няколко пъти в годината в Агридженто е т.нар. „оранжево небе“. Това чудо на природата води своето начало от Сахара, тъй като остров Сицилия е доста на юг, а точно под него се намира континентът Африка. Силните пустинни ветрове стигат чак до бреговете на остров Сицилия, като освен, че цялото небе става оранжево, започва да вали и пясък.

Етна

Етна
Етна Източник: iStock/Getty Images

Етна е активен вулкан, изграден от базалти и издигащ се на 3323 метра надморска височина. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Едно от най-мощните изригвания на сицилианския гигант става на 11 март 1669 г. и трае близо 4 месеца. Щетите и загиналите са огромни. Лавови потоци са се стичали от най-големият кратер надолу по склона на планината директно в морето. В днешно време геолози и вулканолози сравнително точно могат да предвидят дали ще има изригване и от какви мащаби ще бъде то.

Някои райони на вулкана са достъпни за туристи, но при определени мерки за безопасност и условия. Това определено е изживяване, което не бива да пропускате, ако някога отидете в Таормина или Катания.

Доломитите

Доломитите
Доломитите Източник: iStock/Getty Images

Още една природна забележителност, която е под егидата на ЮНЕСКО и ако сте я виждали на живо, то вече знаете защо това е така. Въпросните Доломити са част от Алпите и пейзажът, който оформят безспорно е уникален. Името идва от минерала доломит, който съдържа магнезий, желязо или манган. Въз основа на този минерал същото име носи и вид седиментна скала, близка до варовика. И двете са кръстени така на френския геолог и минералог от ХVІІІ в. Деода дьо Доломю. Връзката между французина и Доломитите е по-пряка – именно с пътуването си из тях, той извършва повечето си важни открития. Доломитовите Алпи са сравнително голям масив. С размери 150 на 190 км. и площ почти 16 000 кв. км.

Урбино

Урбино
Урбино Източник: iStock/Getty Images

Урбино е родното място на Рафаело, който е един от най-известните художници в Италия и света. Градът не е много популярен, но е изключително интересен, с богато историческо и културно наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО. Университетът в Урбино е един от най-старите в Европа, на около 500 години. В града има добре запазени архитектурни сгради и паметници. Интересна за посещение е родната къща на Рафаело, където са съхранени произведения на твореца, както и картини на неговия баща Джовани Санти.

Урбино е един наистина много интересен град, разположен на висок хълм между долините на две реки – Фоля и Метауро. Точно поради факта, че градът е построен на хълм, улиците са стръмни, много романтични и едно истинско предизвикателство за всеки, който реши да се разходи из тях. Но не взимайте всичко наведнъж, почивайте си по-често и по този начин хем няма лесно да се изморите, хем ще се насладите максимално на град Урбино.

Още от автора:

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 3 минути

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 50 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 1 час

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 4 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 4 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението