0

П редставите ни за живота в далечното минало невинаги отговарят на истината. Някои открития, направени през последните години, разкриват изненадващи подробности за нашата история и понякога доказват, че твърдения, считани за безспорни факти, всъщност нямат почти нищо общо с действителността.

Ето и един пример – много хора споделят мнението, че древните римляни имали безупречна хигиена. Доказателства за това са канализационните системи, баните и акведуктите, построени преди около 2000 години на територията на империята, смятат поддръжниците на въпросната идея. Истината, обаче, е друга. Жителите на Древен Рим често страдали от заразни болести като холера, тиф и дизентерия, но също така и от въшки, бълхи и вътрешни паразити. Причината за всичко това, подчертават археолозите, е ясна – лошата им хигиена. Баните, обществените тоалетни, а и домовете на повечето римляни били потресаващо мръсни. Показателен е фактът, че много от тях използвали урина като основно средство за почистване – включително и като своеобразна паста за зъби.

  • Динозаври с пера

Една от най-популярните заблуди, свързана с изчезналите преди около 65 млн. години динозаври, е свързана с техния външен вид. Повечето хора смятат, че те изглеждали като гигантски влечуги, чиято кожа била покрита с люспи. Една от основните причини за това е култовият филм на режисьора Стивън Спилбърг „Джурасик парк“, в който тези животни са представени по точно такъв начин. Трябва да се отбележи, че неговата премиера се състояла през 1993 г., когато редица учени подкрепяли тази теория. Съвременните палеонтолози, обаче, не са съгласни с нея. През последните години бяха направени голям брой открития, които доказват по неоспорим начин, че динозаврите приличали в по-голяма степен на птици, отколкото на влечуги. Много от тях, включително емблематичният Тиранозавър рекс, дори имали пера. Това, всъщност, не е особено изненадващо – вече знаем, че динозаврите всъщност не са изчезнали напълно, тъй като някои от тях еволюирали и се превърнали в птици.

  • Истинската палео диета

През последните години все повече хора, стремящи се да водят здравословен начин на живот, спазват т. нар. палео диета. Тя включва единствено храни, които са консумирали нашите далечни предци – месо, риба, зеленчуци, плодове и ядки. В действителност, обаче, тази диета няма почти нищо общо с хранителния режим на прадедите ни, живели през Палеолита (най-ранният и дълъг период от човешката история. Завършва около 8000 г. пр. Хр. и се характеризира с изработването на първите каменни сечива. Хората тогава водели номадски начин на живот, като се занимавали с лов и събиране на ядливи растения). На първо място, тя съдържа твърде много месо и риба – храни, набавянето на които представлявало изключително сложна задача. Освен това, в модерната палео диета липсват редица растения. Съществуват доказателства, че предците ни редовно консумирали водни лилии и магарешки бодли. Истината е, че колкото и да се стараете, няма как да се храните като прадедите ни. Причината е, че през хилядолетията растителният свят се е променил значително и съвременните плодове и зеленчуци са много по-различни от тези през Палеолита. А и не бива да забравяме, че нашите предци не са разполагали с кухненските уреди, които днес са неделима част от ежедневието ни.

  • Цветът на пирамидите

Във всеки един филм, действието в който се развива в Древен Египет, цветът на пирамидите е жълт – подобно на пясъка, който ги заобикаля. Тези внушителни монументи, представляващи гробници на фараони, може и да изглеждат по този начин днес, но това невинаги е било така. В интерес на истината, след построяването им, те първоначално били снежнобели. За изграждането им били използвани внимателно полирани блокове от бял варовик. Тъй като отразявали слънчевите лъчи, пирамидите буквално заслепявали всеки, който ги погледнел. Това било свързано с представата, че фараонът не е обикновен човек, а е земно въплъщение на Хор и осъществява връзката между боговете и хората. С течение на времето, повърхността на блоковете започнала да става все по-неравна и те постепенно били покрити от пясък. Именно по този начин пирамидите се сдобили с вида, в който ги познаваме днес.

  • Високи или ниски?

Някои хора, които са склонни да идеализират миналото, смятат, че нашите предци, живели преди хиляди години, били истински гиганти, надарени с невероятна физическа сила. Други пък са убедени, че хората в древността всъщност били значително по-ниски от нас. Каква е истината? Според резултатите от редица археологически изследвания, извършени през последните години, ръстът на прадедите ни на практика не се различавал съществено от този на съвременните хора. Данните, с които учените разполагат, показват, че височината зависи от условията на живот. Обяснено по друг начин – фактори като здравословната храна, чистия въздух и физическата активност водят до увеличаване на ръста. През последните 150 години средната височина на хората, живеещи в Западна Европа, се е увеличила с приблизително 10 см. Преди това, тя отбелязала осезаем спад – от 173,4 см. в началото на Средновековието до 167 см. в периода XVII – XVIII в.

  • Животът на гладиаторите

Когато чуете думите „гладиаторска битка“, в съзнанието ви най-вероятно изниква картина на ожесточен сблъсък между безстрашни бойци, готови да се сражават до последната си капка кръв. Според историците, обаче, тези битки сравнително рядко завършвали със смъртта на някой от участниците в тях. Професорът по гръцка и римска история Майкъл Картър отбелязва, че „ако някой гладиатор загинел на арената, това водело до огромни загуби на инвестиции“. Битките били финансирани от спонсори, най-често от политици, търсещи популярност. Колкото по-известни и опитни бойци участвали в тях, толкова повече зрители привличали въпросните събития. Освен това, подготовката и прехраната им не били никак евтини. Според някои учени, на всеки десет битки, само една завършвала със смъртта на гладиатор.

Още от автора:

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

Непозната и шокираща – какво знаем за историята на стоматологията​

Адренохром – истина или измислица е конспиративната теория за „дрогата на елита“

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 26 минути

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 43 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 2 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 3 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 4 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 5 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 5 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 5 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена