0

А нтичността е период от историята, обхващащ приблизително времето между VIII в. пр. Хр. и VI в. сл. Хр. Именно тогава са положени основите на редица аспекти на нашето съвременно ежедневие – като строителството, архитектурата, търговията и занаятите. Част от събитията, случили се през Античността, пък продължават да са обект на разпалени дебати и до днес, а освен това са свързани с някои крайно противоречиви теории.

Смъртта на Юлий Цезар

Гай Юлий Цезар е една от най-влиятелните личности в световната история. Всеизвестен факт е, че той бил убит в Сената от свои опоненти, които се опасявали, че цялата власт е в негови ръце и по този начин ще превърне Републиката в диктатура. Някои изследователи смятат, че Цезар предварително знаел за планираното покушение, но не направил нищо, за да го предотврати. Сред тях е историкът Ричард Гърлинг. Според него, Цезар страдал от депресия, тъй като здравословното му състояние се влошавало и започнал да получава епилептични припадъци. Ето какво написал Гърлинг през 2003 г.: „В търсене на истината, трябва да вземем предвид както неговата възраст (по това време Цезар бил на 56 години), така и влошеното му здраве. Съществуват редица сведения, че по това време той действително страдал от епилепсия“. 

Ако това твърдение се окаже вярно, то би обяснило някои наглед ирационални решения, които Цезар взел малко преди смъртта си. Предполага се, че до него достигнали слухове за заговора, но се примирил със съдбата си. Той посочил Октавиан Август за свой наследник, а освен това наредил на преторианската гвардия, която отговаряла за охраната му, да не го придружава в Сената в деня, в който бил убит. По този начин, Цезар си гарантирал, че ще бъде запомнен като велик лидер, талантлив пълководец и политик, успял да постигне всички свои цели, но станал жертва на жестоко предателство. 

Платон и Новият световен ред

Смятан от мнозина за най-влиятелния философ, раждал се някога, Платон стои в основата на редица конспиративни теории. Някои вярват, че той бил повлиян от източните традиции и положил основите на Кабала – окултно и езотерично течение в юдаизма, появило се през XII в. Други пък спекулират, че тайни организации – като илюминатите и масоните, положили големи усилия, за да утвърдят образа на Платон като велик философ. Каква била тяхната цел? Да използват утопичното общество, описано в творбата му „Държавата“, като модел за планирания от тях Нов световен ред (въпросната конспиративна теория се радва на голяма популярност и гласи, че всички събития, случващи се по света, се контролират от малка група хора, които искат да създадат глобално правителство и да го управляват). 

Привържениците на това твърдение цитират еврейския философ от II в. пр. Хр. Аристобул Александрийски, който написал следното: „Очевидно е, че Платон подражава на нашето законодателство и е изследвал внимателно всеки един елемент от него…също както и Питагор, той заимствал елементи от нашите доктрини и ги добавил към собствените си идеи“. Според въпросната теория, Платон създал основата на плановете за бъдещо световно правителство, предлагайки идеи като премахването на брака и семейството и налагането на задължително образование. 

Истинските откриватели на Америка

През IV в. пр. Хр. Картагенската империя била доминиращата сила в района на Централното и Западното Средиземноморие. Тя създала обширна търговска мрежа, която достигала до Западна Азия, Западна Африка и Северна Европа. За да защити интересите си, империята развила мощен военноморски флот. Съществува теория, според която картагенски мореплаватели открили Америка близо две хилядолетия преди Христофор Колумб да достигне бреговете на Новия свят. За пръв път подобно предположение направил американският учител, теолог и писател Езра Стайлс през 1783 г. Той изследвал скалните надписи в Дайтън Рок, Масачузетс и заявил, че техни автори най-вероятно са пътешественици, дошли от Картаген. Професорът по геология Марк Макманамън е на същото мнение. Според него, на територията на САЩ са открити картагенски монети, а освен това съществуват карти, създадени от жители на древната империя, на които са изобразени бреговете на Северна и Южна Америка. 

Някои изследователи предполагат, че след като римляните превзели Картаген, част от местното население избягало, използвайки таен търговски път, водещ към пристанищен град в района на Мексиканския залив. Именно те били предците на толтеките – индианска цивилизация, която през VIII в. създала държава, обхващаща централните и западните райони на Мексико. Други пък допускат, че народът Чачапоя (те обитавали територията на днешно Перу) всъщност произхожда от картагенци и келти, които създали свой град в Южна Америка и търгували с околните племена. Повечето историци все пак отбелязват, че до момента не е открито нито едно категорично доказателство в подкрепа на някоя от споменатите теории. 

Мао Дзедун срещу Конфуций

Едва ли има човек, който да не е чувал за Конфуций – китайски мислител, считан за една от най-влиятелните личности в световната история. Приживе е наричан „учител на 10 000 поколения“, като в основата на неговата философия стои идеята, че държавата представлява голямо и сплотено семейство, а хората трябва да проявяват преданост, уважение и доверие едни към други. Историците отбелязват, че основателят на Китайската народна република Мао Дзедун включил част от тези възгледи в своята ранна политическа идеология. Това, обаче, се променило по време на т. нар. Културна революция –кампания в периода 1966 – 1976 г., насочена срещу партийни дейци и интелектуалци, обвинени, че са предали идеалите на комунизма и са се превърнали в проводници на капитализма. Държавните медии в Китай започнали да разпространяват следното послание: „Въпреки че Конфуций е мъртъв, вонята от неговия труп се усеща и до днес. Неговата отрова е опасна, а влиянието му - голямо“. 

Така започнал процес по подмяната на историческите факти от живота на мислителя с разкази, съобразени с идеалите на комунизма и одобрени от самия Мао. Създадена била своеобразна конспиративна теория, описваща Конфуций като наследник на богати робовладелци, готов на всичко, за да защити интересите на аристокрацията. Твърдяло се, че той бил твърд противник на революционерите, борещи се за свобода и равенство и дори създал училище, в което преподавал какви са ползите от робството. Въпреки всичко това, малко преди да почине, Конфуций променил своите послания и успял да заблуди хората, изграждайки си различен образ, с който да бъде запомнен от идните поколения. Кампанията по злепоставянето на великия философ била прекратена с приключването на Културната революция през 1976 г.   

Още от автора:

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 37 минути

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 1 час

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 4 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 5 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия