0

П рез последните години темата за изкуствения интелект стана обект на голям брой анализи и разгорещени дебати. Според някои, с негова помощ могат да бъдат намерени решения на редица проблеми, с които се сблъскваме ежедневно, докато други се опасяват, че прекалената ни зависимост от ИИ крие твърде много рискове. Една от сферите, в които новите технологии навлизат с все по-голяма скорост, е медицината. Какво трябва да знаем за този процес и дали ще се сбъднат прогнозите, че изкуственият интелект ще улесни значително работата на лекарите? 

Бързи и точни диагнози

Представете си, че сте получили обрив и не сте сигурни каква е причината за него. Вместо да отидете до някоя болница и да чакате на опашка пред лекарския кабинет, може да направите нещо друго – да снимате обрива и да качите изображението в приложение, работещо с изкуствен интелект. Само за секунди ще получите както точна диагноза, така и предложение за лечение. Всичко това звучи като сценарий на научнофантастичен филм, но всъщност подобни методи вече се използват от експерти по цял свят. ИИ обработва огромно количество данни и насочва вниманието на лекарите към модели и връзки, които могат да останат незабелязани дори и от най-опитните специалисти. Важна подробност е, че той помага при ранното откриване на ракови и сърдечни заболявания. 

Ролята на изкуствения интелект не се ограничава до поставянето на диагнози. Той представлява своеобразен учебник по медицина, който непрекъснато се усъвършенства, актуализирайки своята база данни както с резултатите от най-новите изследвания, така и с историите на отделните пациенти. Обяснено най-просто – ИИ допринася за цялостното подобряване на качеството на здравеопазването. Въпреки това, той няма как да замени лекарите, тъй като тяхната роля продължава да е от първостепенно значение, когато става въпрос за грижите за пациентите. 

Анализ на изображения

Една от най-важните задачи, с която лекарите се сблъскват всеки ден, е т. нар. образна диагностика – съвкупността от различни видове неинвазивни изследвания, с помощта на които се изобразяват вътрешните органи на човешкото тяло. Изкуственият интелект може да бъде изключително полезен в това отношение. С негова помощ се забелязват наглед незначителни детайли, които впоследствие могат да се окажат от ключово значение за установяването на най-подходящото лечение. Обяснено по друг начин, анализирането на изображения може да бъде сравнено с популярната игра „Къде е Уолдо“. ИИ представлява нещо като свръхмощна лупа, с която експертите не просто откриват Уолдо безпроблемно, но и моментално забелязват, че едната му обувка липсва, а шапката му не е правилно поставена. 

Поглед в бъдещето

Мечтали ли сте си да имате кристална топка, с помощта на която да предсказвате бъдещето? За съжаление, подобни магически предмети не съществуват, но се оказва, че изкуственият интелект може да изпълнява сходни функции. Той е способен да предвиди траекторията на здравословното ви състояние. Представете си нещо като прогноза за времето, но с една съществена разлика – вместо да разберете дали предстои дъжд или не, от нея ще научите какво ще се случи с вашето тяло. Използвайки огромно количество медицински данни, истории на пациенти, изследвания и тенденции, ИИ може да „надникне в бъдещето“ и да предскаже с какви потенциални рискове за здравето предстои да се сблъскате. За някои това може да звучи стряскащо, но всъщност ползите от подобни прогнози са безбройни. Замислете се – ако успеем да предвидим някой здравословен проблем, преди той да ни засегне, ще предприемем стъпки, за да го предотвратим или поне да ограничим въздействието му. Това би представлявало огромна крачка напред в медицината, която със сигурност ще увеличи продължителността на нашия живот. 

Разработване на нови лекарства

Процесът по създаването на нови лекарства не е никак лесен. Много експерти го сравняват с това да търсиш игла в купа сено. Изкуственият интелект може да ускори значително този процес, проучвайки голям брой химически съединения и оптимизирайки дизайна на очакващите одобрение лекарства. В същото време, той е изправен и пред някои сериозни предизвикателства – като огромния мащаб на данните, които трябва да бъдат използвани (много често съществена част от тях се оказват неточни или непълни), както и тяхното непрекъснато увеличаване. Разработването на лекарства е свързано с проучването на милиони съединения и инструментите за машинно обучение не винаги са в състояние да се справят с тази задача. Въпреки това, потенциалът на ИИ е неоспорим и той може да се превърне в ценен помощник на фармацевтичните компании.

На операционната маса

Извършването на хирургически операции е отговорна и сложна задача, която е свързана с голям брой потенциални рискове. Изкуственият интелект, който има достъп до голямо количество медицински данни, може да помогне на хирурзите, улеснявайки процеса по вземането на решения. Подобни системи за подпомагане могат да правят препоръки, но не и да вземат решения, така че ролята на хирурзите ще остане водеща. Предполага се, че в бъдеще ще бъдат създадени роботи, способни да извършват самостоятелни действия, но това винаги ще се случва под човешки надзор. Възможностите за развитие пред ИИ са безбройни, но това не означава, че той не е изправен пред някои сериозни предизвикателства. Редица експерти отбелязват, че най-голямото от тях е способността му да реагира на евентуални непредвидени ситуации, които биха възникнали в хода на дадена операция. 

В помощ на лекарите

Работата на лекарите е не само изключително отговорна, но и много изтощителна и стресираща. Специалистите често са принудени да правят по няколко неща едновременно, опитвайки се да помогнат на своите пациенти. Изкуственият интелект може да се превърне в надежден помощник, който да намали натоварването на лекарите. От една страна, с негова помощ се автоматизира попълването на отнемащата много време документация, а освен това, както вече стана ясно, той може да влезе и в ролята на „асистент“ по време на операция.
Възможно ли е някой ден ИИ да измести лекарите? Отговорът е пределно ясен – не. Ползите от него, обаче, са безспорни. Той позволява на специалистите да се съсредоточат върху грижите за пациентите и намалява ежедневния стрес, на който са подложени. Всичко това прави бъдещето на здравеопазването изключително вълнуващо. Всяка промяна може да бъде плашеща, но експертите са единодушни, че изкуственият интелект в медицината не бива да бъде възприеман като някаква заплаха, а като ценен помощник на лекарите, който може да спаси живота на много хора.

Още от автора:

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 2 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия