45

Й осиф Сталин е един от най-бруталните диктатори в световната история. Всеизвестен факт е, че той се отнасял изключително жестоко с всеки, осмелил се да му се противопостави. Освен лидер на СССР, той бил и баща на три деца – Яков, Василий и Светлана. Какво знаем за тяхната съдба?

„Дори това не успя да направиш както трябва“

Годината била 1907-ма. Сталин, който по това време вече бил запленен от идеите на марксизма, ограбил банка в Тбилиси. Голямата сума, която предоставил на болшевиките, го превърнала в един от най-близките съмишленици на Владимир Ленин. През същата година неговата съпруга Екатерина Сванидзе родила първия му син, Яков. Няколко месеца по-късно, обаче, тя се разболяла от тиф и починала. Сталин бил съкрушен от мъка. По време на погребението на Екатерина, той скочил в нейния гроб, прегръщайки тялото ѝ. Според някои свидетелства, след смъртта ѝ Сталин заявил следното: „Това създание размекваше каменното ми сърце. Тя умря и с нея умряха и последните ми топли чувства към човечеството“. Бъдещият диктатор се отдал напълно на революционните си задължения, изпращайки Яков в Тбилиси, където момчето било отгледан от семейството на покойната си майка.

През 1921 г. синът на Сталин се завърнал при баща си. Отношенията между двамата били крайно обтегнати. Яков най-често е описван като чувствителен и затворен млад мъж – нещо, което изобщо не допадало на избухливия и агресивен Сталин. През 1930 г. синът на диктатора дори се опитал да се самоубие. Той се прострелял в гърдите с пистолет, опитвайки се да улучи сърцето си. След като бил откаран в болница, лекарите спасили живота му. Според някои свидетели на случилото се, единственото нещо, което Сталин казал на сина си, било: „Дори това не успя да направиш както трябва“.

Самоубийството на Надежда Алилуева

След смъртта на Екатерина, Сталин се оженил повторно. Новата му съпруга се казвала Надежда Алилуева. От нея диктаторът имал две деца – Василий и Светлана. Семейният им живот далеч не бил идиличен. Сталин непрекъснато я тормозел и ѝ изневерявал – нещо, с което Надежда не можела да се примири. Така, по време на празненство в Кремъл по случай 15-тата годишнина от Октомврийската революция, тя отказала да се включи в поздравленията към съпруга си. „Хей, ти! Отпий от чашата си“, казал ѝ Сталин, а съпругата му отвърнала: „Не смей да ми говориш!“ Тя излязла от залата и се прибрала в дома си. Там, Надежда написала писмо, в което описала Сталин като жесток тиранин, измъчващ както руския народ, така и собственото си семейство. След това взела един пистолет и се простреляла, отнемайки сама живота си. Ръководителят на СССР положил големи усилия, за да прикрие случилото се. В продължение на цели десет години дъщеря му Светлана нямала никаква представа, че майка ѝ се самоубила. В деня на погребението на Надежда Сталин заявил, че тя се оказала негов враг. Той също така нито веднъж не посетил нейния гроб.

Пленен от нацистите

Яков се оженил за момиче от еврейски произход, което се казвало Юлия. Сталин първоначално бил категорично против брака им, но впоследствие започнал да харесва избраницата на сина си. През 1941 г. Яков се присъединил към Червената армия по настояване на своя баща и бил назначен за командир на артилерийска батарея. Това се случило само месец преди германците да нападнат СССР. След като инвазията започнала, Яков бил изпратен да се сражава срещу нацистките войски. Престоят му на бойното поле, обаче, бил краткотраен, тъй като в началото на юли 1941 г. бил пленен от германците. Яков се опитал да избяга, но безуспешно. Междувременно, Сталин издал заповед, по силата на която всеки, попаднал в плен на вражеските войски, бивал обявен за дезертьор, а семейството му – арестувано. Така, Юлия била изпратена в трудов лагер, където прекарала следващите две години.

Съдбата на Яков също не била лека. След като разкрили неговата самоличност, нацистите първоначално се опитали да го привлекат на своя страна. Използвайки мощната си пропагандна машина, те искали да покажат как сина на Сталин го е предал. Според историци, съветският лидер направил няколко опита да спаси сина си, но те се оказали безуспешни. Приблизително по това време Адолф Хитлер предложил да освободи Яков в замяна на пленения от руснаците фелдмаршал Фридрих Паулус. Сталин отказал, заявявайки следното: „Няма да разменя фелдмаршал за лейтенант“. Самият Яков така и не склонил да сътрудничи на нацистите, в резултат на което те загубили интерес към него. На 14 април 1943 г. синът на Сталин отнел живота си, хвърляйки се върху ограда, по която течал ток. Според друга версия на случилото се, той бил убит от нацистки войник, след като се опитал да избяга от концлагера в Заксенхаузен.

Принцът на Сталин

По думите на Светлана, дъщерята на Сталин, другият му син – Василий, бил неговият принц. Той бил разглезен, високомерен, лишен от нормално семейство и на практика възпитаван от охраната на съветския лидер. Освен това, Василий страдал от алкохолизъм. Показателен е следният инцидент, случил се през 1943 г.: синът на Сталин и група негови приятели се качили на самолет и под въздействието на алкохола решили да отидат на риболов. Те започнали да хвърлят бомби в едно езеро, при което по невнимание убили високопоставен военен.

Въпреки безотговорното поведение на Василий, през 1948 г. той заел поста командващ военновъздушните сили на Московския окръг, а на следващата година станал генерал-лейтенант. Всичко се променило след смъртта на Сталин. Василий бил арестуван на 28 април 1953 г., когато посетил ресторант, в който се срещнал с чуждестранни дипломати. Срещу него били повдигнати обвинения за оклеветяване на лидерите на СССР, антисъветска пропаганда и престъпна небрежност. Василий получил присъда от осем години затвор, но бил освободен предсрочно, в началото на 1960 г. След това бил изпратен в Казан, където починал през 1962 г. По това време той имал сериозни здравословни проблеми, причинени от пристрастеността му към алкохола.

„Кой би те поискал, глупачко?“

Сталин бил ненавиждан от своята дъщеря Светлана, която го смятала за „морално и духовно чудовище“. Докато брат ѝ Яков бил в плен на нацистите, тя започнала да се среща с известния съветски режисьор, сценарист и актьор Алексей Каплер. По това време тя била 17-годишна, а той – близо 40-годишен. Каплер започнал да утешава Светлана, която наскоро разбрала за смъртта на майка си и дори ѝ подарявал книги, забранени по нареждане на нейния баща. Когато разбрал за техните срещи, Сталин се вбесил. По негова заповед, Каплер бил арестуван и изпратен в трудов лагер. Когато Светлана се срещнала с баща си и му споделила, че е влюбена в Каплер, Сталин ѝ ударил силен шамар и казал: „Погледни се. Кой би те поискал, глупачко?“

От Иосеб Джугашвил до Йосиф Сталин: животът на съветския лидер в снимки

Животът в СССР бил истински кошмар за Светлана. Така, през 1967 г. тя успяла да напусне страната и заминала за САЩ. Децата ѝ, обаче, останали в Съветския съюз. Тя се завърнала в родината си през 1984 г., за да ги види, но след това отново се завърнала в САЩ, където останала до смъртта си през 2011 г. „Щастлива съм тук“, споделила тя пред репортер в едно от последните си интервюта. Светлана добавила, че се чувства свободна – нещо, което ѝ липсвало ужасно много, докато живеела в СССР.

Още от автора:

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 40 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 2 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар