21

Е дна от най-странните и шокиращи конспиративни теории, която от години се радва на голяма популярност, гласи, че съществува тайна организация, занимаваща се с трафик на деца. В нея членуват някои от най-богатите хора в света – включително държавни ръководители, политици, бизнесмени, актьори, музиканти и т.н. Сред тях се открояват имената на известни личности като Том Ханкс, Опра Уинфри, Джордж Сорос, Барак Обама и Хилъри Клинтън. Според поддръжниците на тази теория, всички те са сатанисти, източващи кръвта на отвлечени деца, като целта им е да се сдобият с веществото адренохром, известно и като „дрогата на елита“. Твърди се, че то предизвиква уникално чувство на еуфория, а освен това има способността да подмладява всеки, който го приема редовно. Има ли основания да се смята, че въпросните твърдения са нещо повече от поредната безпочвена измислица, циркулираща в интернет? И какво всъщност представлява въпросният адренохром?

Корените на конспиративната теория

Повечето експерти са на мнение, че теорията за адренохрома е пряко свързана с разпространяваните в продължение на векове предания, според които евреите използват кръвта на деца в своите ритуали. Подобни твърдения били част от нацистката пропаганда по време на Втората световна война. През 1954 г. известният английски писател Олдъс Хъксли споменава за адренохрома в есето си „Дверите на възприятието“. В него той обсъжда дали въпросното вещество представлява съединение с ефект, наподобяващ този на психеделичните кактуси. За „дренохром“ пък се говори в романа на Антъни Бърджес „Портокал с часовников механизъм“, издаден през 1962 г. Най-често цитирана употреба на мистериозното вещество е тази в произведението на Хънтър Томпсън „Страх и омраза в Лас Вегас“ (през 1998 г. романът е екранизиран, а във филма участват звезди като Джони Деп, Бенисио дел Торо и Тоби Магуайър). В него адренохромът е описан като изключително мощен наркотик, в сравнение с който „мескалинът е джиндифилова бира“.

Що се отнася до твърденията за съществуването на тайна организация, която осигурява големи количества от веществото на своите членове, тя се появява за пръв път през 2013 г. в сайта 4chan. Няколко години по-късно, отново там се заражда и конспиративната теория QAnon, според която въпросната мрежа крои заговор срещу тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Някои дори твърдят, че анимационният филм от 2001 г. „Таласъми ООД“ (в него чудовища извличат енергия от детските писъци) е алегория на начина, по който се добива адренохром. Скандалната теория отново набра популярност около състоялата се по-рано тази година премиера на филма „Звукът на свободата“. В него се разказва за агент от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, опитващ се да разбие мрежа за трафик на деца. Джим Кавийзъл – актьорът, на когото е поверена главната роля, на свой ред предизвика скандал, след като заяви, че според него адренохром се добива чрез „измъчването на малки деца“.

Между фактите и измислиците

Какво всъщност представлява адренохромът? Учените обясняват, че той е съединение, образуващо се в тялото ни при окисляването на адреналин. С негова помощ може да се забави загубата на кръв и се улеснява нейното съсирване. Веществото е известно от 40-те години на миналия век, а в резултат на последвалите тестове някои експерти започнали да смятат, че е възможно то да предизвиква психични разстройства и еуфория. През 50-те години канадските учени Ейбрам Хофър и Хъмфри Озмънд предположили, че натрупването на адренохром причинява шизофрения. Твърдението им, обаче, така и не било потвърдено от проведените по-късно изследвания от техни колеги.

Повечето учени не причисляват адренохрома към групата на психеделичните вещества. Сред тях е Александър Шулгин – световноизвестен американски химик и фармаколог от руски произход, синтезирал над 230 психоактивни съставки и популяризирал веществото MDMA, по-известно като „екстази“. Споровете дали мистериозната субстанция може да бъде категоризирана като психотропно вещество продължават и до днес. Според редица експерти, адренохромът не причинява нищо повече от лека еуфория. Показателен е фактът, че никъде по света той не фигурира в списъците на наркотичните и забранените вещества. Купуването, притежаването и разпространението му се счита за законно в САЩ. Адренохромът се продава в специализирани сайтове за търговия с препарати, използвани за биохимични изследвания. Цената на един грам е около 2000 долара – нещо, което е в разрез с конспиративните теории, свързани с веществото. Според тях, един килограм струва около милиард и половина долара – твърдение, което очевидно няма нищо общо с истината.

Шокиращи твърдения

Адренохромът не спира да е популярна тема сред хората, вярващи в конспиративни теории. Много от тях да убедени, че световният елит стои зад отвличания на деца, измъчвани по време на сатанински ритуали, включващи пиене на кръв и извършване на сърдечни операции. Някои предполагат, че адренохоромът се извлича от епифизата – жлеза, разположена в междинния мозък. Тя синтезира серотонин, превръщащ се след това в мелатонин, който е основен двигател на биологичния ритъм. Достига пълното си развитие към седмата година от живота на човек, а след 14-годишна възраст започва обратен процес. Според конспиративните теории, именно това е причината, поради която сатанистите извличат адренохром единствено от деца.

Никак не е изненадващо, че доказателства в подкрепа на тези твърдения липсват. Нещо повече – макар и в основата им да стоят някои научни факти, те са силно изопачени и по тази причина нямат почти нищо общо с действителността. Въпреки това, популярността на конспиративните теории за „дрогата на елита“ не спира да расте. Наскоро дори се появиха твърдения, че по нареждане на руския президент Владимир Путин в Украйна били разрушени заводи, в които се произвеждал адренохром, предназначен за САЩ. Впоследствие се оказа, че първоизточникът на информацията е сатиричен сайт за фалшиви новини. Това, обаче, не попречи на хиляди души да споделят „разкритието“ в социалните мрежи, без да осъзнават, че става въпрос за откровена измислица.

Още от автора:

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 14 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 37 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 3 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока