0

П о време на Студената война, правителството на САЩ решило да използва едно крайно необичайно „оръжие“ в съперничеството си със СССР – хора, които твърдели, че са надарени с телепатични способности. В рамките на строго секретен проект, стартирал в изследователска лаборатория в Калифорния през 70-те години на миналия век, властите започнали да набират мъже и жени, за които се смятало, че имат т. нар. екстрасензорни възприятия. Тяхната основна задача била една – разкриването на съветски тайни. През 2017 г. ЦРУ разсекрети огромно количество документи, съдържащи неизвестни до този момент подробности относно въпросния проект, получил името „Старгейт“. От тях станало ясно, че той приключил през 1995 г. В него били включени предполагаеми екстрасенси, които взели участие в редица операции – като откриване на заложници, отвлечени от терористични групировки и проследяването на престъпници, намиращи се на американска територия. В интерес на истината, началото на проекта „Старгейт“ било дадено след публикуването на доклад, в който се отбелязвало, че СССР отделя значителни средства за изследвания, свързани с екстрасензорните възприятия и телекинезата (предполагаемата способност да се движат предмети със силата на ума).

Феноменът Ури Гелер

През 1973 г. учени от Станфордския изследователски институт се свързали с човек, за когото се смятало, че притежава паранормални способности. Неговото име е Ури Гелер – бивш военен от израелски произход, който твърдял, че може да огъва метални прибори за хранене със силата на ума си. Той привлякъл вниманието на ЦРУ, което искало да разбере дали мистериозният мъж може да чете мислите на други хора и да ги контролира посредством телепатичните си умения. Нещо повече – с Гелер били проведени тестове, като целта им била да се установи дали той притежава екстрасензорни възприятия, чрез които може да наблюдава обекти, намиращи се на голямо разстояние от него.

Според разсекретените документи, по време на тестовете Гелер бил настанен в затворена стая. В друго помещение, човек рисувал значението на дума, взета на случаен принцип от речник. Задачата на Гелер била да възпроизведе това, което било скицирано на листа. Въпросният експеримент бил проведен многократно. Резултатите се оказали впечатляващи – Гелер успял да възпроизведе голяма част от изображенията. Някои от рисунките му, обаче, били само частично правилни. Това накарало учените да предположат, че той всъщност не „вижда“ скицираното от другите участници в експериментите, а онова, което те си представяли, когато прочетат думата. По време на един от опитите Гелер успял да възпроизведе частично картина, нарисувана от човек, намиращ се на хиляди километри от него. Заключението на ЦРУ гласяло, че той демонстрира паранормални способности по „убедителен и недвусмислен начин“.

През зимата на 1975 г. Гелер участвал в други експерименти, проведени в лаборатория в Ливърмор, Калифорния. По това време там се разработвали ядрени бойни глави, лазерни системи и други модерни оръжия. В края на 70-те години, обаче, ЦРУ прекратило участието си в изследването на екстрасензорните възприятия. Така, с тях се захванала Агенцията за военно разузнаване, а програмата се прехвърлила във Форт Мийд, Мериленд. През следващите две десетилетия, Конгресът продължил да отпуска средства за проекта. „Изглежда ми като дяволски евтина радарна система“, заявил конгресменът от Северна Каролина Чарли Роуз по време на среща на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, състояла се през 1979 г. „Ако руснаците я имат, а ние – не, това би било сериозен проблем“, добавил той.

Заключенията на ЦРУ

Един от екстрасенсите, работили като сътрудници на американските военни, е ветеранът Джоузеф Макмонигъл. Пред вестник „Вашингтон пост“ той споделил, че е участвал в около 450 мисии, проведени в периода 1978 – 1984 г. По време на една от тях Мамонигъл помогнал за откриването на заложници в Иран. Освен това, той разкрил самоличността на агент на КГБ, който носел в себе си малък радиопредавател, скрит в калкулатор. През 1989 г. Анджела Форд пък помогнала на властите да заловят избягал престъпник. По думите ѝ, благодарение на екстрасензорните си възприятия, тя установила, че беглецът се намира в „Лоуел, Уайоминг“. Впоследствие полицията задържала мъжа на около 150 км. западно от намиращия се в щата Уайоминг град Ловел.

Пентагонът продължил да отхвърля твърденията, че финансира проучвания, свързани с екстрасенси, въпреки че още през 80-те години започнали да изтичат секретни документи с подробности за подобни експерименти. През 1995 г. ЦРУ публикува доклад, в който се признава, че американското правителство проучвало въпроса за използването на предполагаемите екстрасензорни възприятия като средство за разузнаване. В документа също така се отбелязва, че проектът „Старгейт“ се оказал провал, тъй като „все още няма яснота дали е демонстрирано паранормалното явление, известно като дистанционно наблюдение“. Авторите му добавят, че някои тестове са били успешни и са получени „крайно необичайни данни“, но като цяло резултатите са твърде „неясни и двусмислени“ и не съдържат съществена разузнавателна информация.

Шесто чувство

Въпреки че проектът „Старгейт“ бил официално прекратен през 1995 г., интересът на американското правителство към екстрасензорните възприятия продължил. През 2014 г. бил даден старт на програма на стойност 3,85 млн. долара, посветена на интуицията или т. нар. „шесто чувство“ сред морските пехотинци. С провеждането на експериментите се захванал д-р Едуин Мей, един от бившите ръководители на „Старгейт“. През 2015 г. той дори дал интервю за списание „Нюзуик“, в което споделя, че в момента се занимава с „изключително интригуващи тестове“.

Дали екстрасенси могат да бъдат използвани като източници на достоверна информация е въпрос, който не спира да е обект на разпалени дебати. Въпреки това, едно нещо изглежда безспорно – повечето жители на САЩ вярват в подобни феномени. Според проучване на „Галъп“, проведено през 2005 г., 73 процента от американците споделят мнението, че поне малка част от съобщенията за паранормални явления са напълно достоверни. 41 на сто от анкетираните добавили, че със сигурност има хора, притежаващи телепатични способности, за които науката не може да даде обяснение.

Още от автора:

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

Непозната и шокираща – какво знаем за историята на стоматологията​

Адренохром – истина или измислица е конспиративната теория за „дрогата на елита“

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 32 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 2 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 3 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока