14

П рез последните години броят на конспиративните теории, циркулиращи в интернет, се увеличи значително. Някои от тях звучат толкова абсурдно, че е трудно да си представим как някой може да повярва в тях. Въпреки това, те се радват на завидна популярност. Въпросните теории се опитват да опровергаят някои от най-очевидните научни факти, използвайки смехотворни твърдения и крайно неубедителни „доказателства“ в своя подкрепа. Ето какво гласят част от тях:

Антарктида е огромна ледена стена

Повечето привърженици на теорията за плоската Земя смятат, че светът е диск, в центъра на който се намира Северният полюс. Според тях, Антарктида пък представлява гигантска ледена стена, която не позволява на водата в океаните да изтече извън пределите на нашата планета. Какво има отвъд тази стена е въпрос, на който е трудно да се даде отговор. Някои смятат, че ледът е безкраен, докато други подозират, че там има огромен океан, където се намира „забраненият континент Антихтон“. Няма как да се отрече, че всички тези предположения звучат впечатляващо и свидетелстват за богатото въображение на техните създатели. Все пак, не бива да се забравя, че редица изследователи са прекосили Антарктида и днес Южният полюс представлява своеобразна туристическа дестинация. До момента нито един от хората, посетили този район, не е изпаднал от ръба на Земята. Изненадващо или не, дори и наличието на неоспорими факти не е способно да промени мнението на онези, които вярват в налудничавата теория за ледената стена, заобикаляща нашата плоска планета.

Гравитацията не съществува

Ако попитате някой учен какво представлява гравитацията, той най-вероятно ще ви обясни, че тя е природно явление, в резултат на което всички обекти, притежаващи маса или енергия, се привличат едни към други. Доказателствата за съществуването ѝ са навсякъде около нас. Тя ни държи здраво стъпили на земята, а освен това е и причината, поради която планетата ни обикаля около Слънцето. Благодарение на лунната гравитация пък има приливи и отливи. Не всички хора, обаче, са съгласни с тези очевидни научни факти. Привържениците на теорията за плоската Земя са на мнение, че гравитацията е измислица и изобщо не съществува. Според тях, вместо нея съществува т. нар. универсално ускорение. Какво представлява то? Обяснението е просто – тъй като планетата ни е плоска, тя непрекъснато се движи нагоре. В резултат, ако подскочите, вие всъщност няма да паднете обратно на земната повърхност, а тя ще се издигне. Ако това ви се струва смехотворно, ето каква е причината за универсалното ускорение – наличието на облак от тъмна материя под планетата ни, който непрекъснато я „избутва“ нагоре. Истината е, че да се даде логично обяснение на тази теория е невъзможна задача. Сред въпросите, на които нейните привърженици не могат да дадат отговор, е как птиците и самолетите летят. Очевидно е, че те не се издигат непрекъснато, опитвайки се избегнат сблъсъка със задаващата се към тях плоска Земя.

Къде е Слънцето?

Какво се намира в центъра на нашата Слънчева система? Отговорът на този въпрос е пределно ясен – звезда, която ние наричаме Слънце. Астрономите уточняват, че то представлява почти идеална сфера, съставена от гореща плазма и магнитни полета. Намира се на около 150 млн. км. от нас и съставлява приблизително 99,86 процента от общата маса на Слънчевата система. Ако, обаче, вярвате, че Земята е плоска, то е много вероятно да не сте съгласен с тези данни. Според някои, Слънцето всъщност се намира на едва 4800 км. от нашата планета (за сравнение, разстоянието между София и индийската столица Ню Делхи е около 5000 км.) и е с диаметър 51 км. Те добавят, че нашата звезда представлява нещо като гигантска електрическа крушка, която се движи в кръг и периодично осветява различни части от земната повърхност. Всичко това звучи като лоша шега, но истината е, че някои хора наистина смятат въпросното твърдение за истина – независимо от факта, че то не може да обясни процеси като смяната на сезоните и полярните дни и нощи (те настъпват в най-северните и най-южните райони на Земята и продължават по повече от 24 часа).

Всички ние живеем под похлупак

Това със сигурност е една от най-налудничавите конспиративни теории, създавани някога. Според нейните привърженици, небето, което всички ние виждаме, представлява огромен похлупак, който ни пречи да разберем какво всъщност има отвъд пределите на нашата планета. Според някои, там се крият представители на извънземни цивилизации. Други пък са убедени, че зад похлупака е самият Бог. Според експерти, занимаващи се с изследване на конспиративни теории, произходът на въпросното твърдение е пряко свързан с тълкувания на библейски текстове, в които се говори за създаването на света и „небесната твърд“. Повечето привърженици на идеята за похлупака споделят и мнението, че всички небесни тела – включително Слънцето и Луната, са холограмни изображения (в интернет могат да бъдат открити редица видеа, които уж показват как естественият ни спътник примигва или дори се разтапя. Повечето от тях са съпроводени от анализи на „експерти“, които потвърждават тези абсурдни твърдения). Отговорът на въпроса кой е поставил този похлупак в повечето случай е свързан със смехотворни конспирации, в които са замесени извънземни и представители на всевъзможни тайни общества.

Съществува втора Луна

Едни от явленията, на които почитателите на теорията за плоската Земя не могат да дадат обяснение, са лунните затъмнения. По тази причина, някои от тях смятат, че съществува мистериозно тяло, което наричат Сенчестия обект или Нега Луна. Всяко дете знае, че лунните затъмнения се получават тогава, когато Земята застане между нашия естествен спътник и Слънцето. Според някои хора, обаче, истината е друга. Те вярват, че споменатият мистериозен обект обикаля около Луната и от време на време хвърля сянката си върху нея – разбира се, ако приемем, че тя действително съществува, а не е холограма. А защо не можем да видим Нега Луната? Обяснението е колкото просто, толкова и абсурдно – слънчевите лъчи са много ярки и я скриват от нашите очи.

Най-странните неща, в които хората вярват

Още от автора:

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 31 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 41 минути

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 1 час

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни