47

Т айван и Украйна са държави, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Те са на хиляди километри една от друга и имат коренно различни език, култура и история. Въпреки това, двете страни все пак имат и една прилика – намират се до големи държави с авторитарно управление, имащи претенции към техните територии. Миналата година Русия нахлу в Украйна, давайки началото на война, продължаваща и до днес. По тази причина редица експерти задават въпроса дали Китай няма да предприеме сходни действия, използвайки руската офанзива като „оправдание“ за започването на военна операция, целяща превземането на Тайван.

Обтегнати отношения

1949 г. е повратен момент в историята на Китай. Именно тогава гражданската война в страната приключила с победа на комунистите, начело на които стоял Мао Цзедун. Националистите, които претърпели поражение, на свой ред се оттеглили на остров Тайван. Оттогава страната се управлява независимо, но Пекин я счита за отцепническа провинция и не крие своите амбиции да си върне контрола върху нея. По тази причина не е особено изненадващо, че Китай оказва натиск върху всички държави по света да застанат на същата позиция и да прекъснат отношенията си с Тайпе. Официално, към настоящия момент едва 14 страни поддържат дипломатически връзки с Тайван.

Откакто през 2016 г. президент на страната стана Цай Ингвен, отношенията между двете държави непрекъснато се влошават. Тя открито оспорва политическото решение, постигнато от представители на Пекин и Тайпе през 1992 г., според което съществува само „един Китай“. Освен това, военните разходи на Тайван непрекъснато нарастват. Това е повод за сериозни критики от страна на китайските власти. Показателни са думите на говорителя на външното министерство Чжао Лицзян, според когото „опитът на Тайван да се изправи на пътя на Китай с военни средства прилича на богомолка, опитваща се да спре бойна колесница“. Тук трябва да се отбележи, че Пекин непрекъснато извършва мащабни военни учения около Тайван. При две от тях, проведени през 2022 г., китайските военни симулираха нанасянето на удари по различни цели, както и блокирането на достъпа до острова.

Китай и войната в Украйна

Наскоро във вестник „Ню Йорк Таймс“ беше публикуван анализ, според който Китай наблюдава внимателно случващото се в Украйна, за да използва направените изводи по време на евентуален конфликт с Тайван. В статията се отбелязва, че китайските медии многократно са коментирали начина, по който руският президент Владимир Путин изнудва Запада да се откаже от подкрепата си за Киев, заплашвайки да използва ядрено оръжие. Според проф. Мън Сянцин от Университета за национална отбрана в Пекин, именно тази тактика спира НАТО и САЩ от директно включване във войната. Редица експерти се опасяват, че това би насърчило ядрената политика на Китай.

Преди време властите в азиатската страна отбелязаха, че планират да разширят своя арсенал. Според Пентагона, до 2030 г. Пекин може да се сдобие с 1000 ядрени ракети (смята се, че в момента броят им е около 400). Като цяло, Китай ревизира военната си доктрина и включва всичко, което „научава“ от конфликта в Украйна в програмите си за обучение на военни, единодушни са анализаторите. Освен това, експертите в Пекин са много по-ангажирани в тази война в сравнение с други конфликти – като тези в Ирак и Афганистан, например.

„Смятам, че опасността от избухването на конфликт е много малка“, заяви за Vesti.bg Розмари Фут, която е професор по международни отношения от Оксфордския университет. „Китай отлично осъзнава, че подобен ход би имал крайно непредсказуеми последици. Разбира се, ако Тайван реши да обяви своят независимост, Пекин няма да стои безучастно и ще предприеме някакви действия. По мое мнение, дори и при този сценарий няма да се стигне до военна офанзива, по-скоро Китай ще наложи блокада на острова“, смята още тя. Подобно е мнението и на проф. Рана Митър, който е автор на редица изследвания и публикации, свързани с историята и политиката на азиатската държава. „Китайската икономика е под голямо напрежение. В момента стабилизирането ѝ е основен приоритет за Пекин, така че започването на военна операция изобщо не стои на дневен ред“, подчерта той за Vesti.bg.

Ролята на САЩ

След идването на власт на комунистите в континентален Китай, Вашингтон в продължение на три десетилетия признаваше легитимността единствено на правителството в Тайпе. Това се промени през 1979 г., когато САЩ прекъсна дипломатическите си отношения с Тайван и пое курс по сближаване с Китай. Въпреки това, неофициалните връзки с Тайпе не са преустановени. Нещо повече – САЩ продължават да продават оръжия на Тайван, а американски военни кораби редовно патрулират в района на острова. Президентът Джо Байдън на свой ред нееднократно подчерта, че в случай на китайска агресия, страната му ще окаже помощ на Тайпе.

През април тази година Цай Ингвен посети Калифорния и се срещна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Така, той стана най-високопоставения представител на САЩ, разговарял с тайвански лидер на американска територия от 1979 г. насам. „Приятелството между народите на Тайван и Америка е от огромно значение за свободния свят. Изключително важно е да съхраним икономическата свобода, мира и регионалната стабилност“, заяви Маккарти. Очаквано, Китай разкритикува срещата, а американският държавен секретар Антъни Блинкън уточни, че Цай е преминала „транзитно“ през страната и визитата ѝ не е бива да се тълкува като сигнал за промяна в политиката на Вашингтон.

Въпреки това, преди около два месеца САЩ обявиха, че отпускат пакет от военна помощ за Тайван в размер на 345 млн. долара. Той включва както оборудване за разузнаване, така и боеприпаси и оръжия. От Пентагона подчертават, че това са „възможности, които Тайван ще може да използва за засилване на възпирането сега и в бъдеще“. Интересен детайл е фактът, че Конгресът упълномощи президента Байдън да изтегли оръжията и боеприпасите от американските военни запаси – по същия начин, по който Вашингтон предостави на Украйна помощ след началото на руската офанзива през февруари миналата година. Според повечето експерти, целта на САЩ е ясна – да направи цената на евентуална китайска инвазия „твърде висока“.

Още от автора:

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

Непозната и шокираща – какво знаем за историята на стоматологията​

Адренохром – истина или измислица е конспиративната теория за „дрогата на елита“

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 16 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 17 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“