0

М илиони хора по цял свят започват всеки свой ден с чаша горещо и ароматно кафе. Популярността на тази напитка е огромна, но какво всъщност знаем за нейната история? Предполага се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво бил открит в района на Йемен и Етиопия, след което то започнало да се отглежда в Арабския свят. Експертите отбелязват, че най-старите достоверни сведения за пиене на кафе са от средата на XV в. и са свързани с провеждането на среднощни церемонии от религиозни общности в Йемен.

Робски труд

Кафето достигнало Европа през XVII в. и почти моментално се превърнало в истинска сензация. Растящата популярност на напитката накарала империите на Стария континент да се замислят какво могат да направят, за да увеличат производството в своите далечни колонии. За представителите на аристокрацията, отговорът бил очевиден – използването на робски труд. До началото на XVIII в., кафето се превърнало в една от най-важните и доходоносни култури, заедно със захарта, памука и тютюна. От Индонезия до Латинска Америка и Карибите, богати земевладелци притежавали обширни плантации с кафеени дървета, в които били принудени да работят десетки хиляди души.

Любопитна подробност е, че в продължение на десетилетия приблизително две трети от кафето в световен мащаб било произвеждано в западната част на остров Испаньола, която по това време била френска колония. Насажденията, обаче, били изгорени, а собствениците на плантациите – избити, по време на т. нар. Хаитянска революция, избухнала през 1791 г. (в резултат на тази революция, колонията провъзгласила независимостта си и станала република Хаити). Португалия на свой ред превърнала своята колония Бразилия в най-големия производител на кафе, изпращайки там внушителен брой роби. Никак не е изненадващо, че популярната по цял свят напитка се утвърдила като двигател на икономиката на южноамериканската страна. Показателен е фактът, че Бразилия е последната страна в Западното полукълбо, забранила робството. Това се случило през 1888 г.

Появата на кафенетата

Първото кафене в света било открито през 1554 г. в Истанбул. То се казвало „Мактаб ал ирфан“ („Кръг от мислители“) и било създадено от двама сирийски търговци. Постепенно, тези заведения се превърнали във важни обществени, политически и културни средища. Там се събирали различни хора, които обсъждали всевъзможни теми, без да се притесняват, че могат да бъдат наказани заради думите си. През XVI в. властите в Османската империя се опитали да затворят всички кафенета, но намеренията им били осуетени, след като в защита на популярните заведения избухнали масови протести.

Любопитни факти за турското кафе

Първото кафене в Италия отворило врати през 1645 г., а във Франция – през 1654 г. Откриването на първото подобно заведение в Австрия пък е свързано с поражението на османците в битката при Виена, състояла се през 1683 г. Тогава, в лагера на османския везир Мустафа, победителите намерили голямо количество кафе. Популярността на кафенетата била особено голяма в Лондон. Само 13 години, след като те направили своя дебют в британската столица през 1662 г., броят им се оказал толкова голям, че крал Чарлз II наредил повечето от тях да бъдат затворени, тъй като се превърнали в „средища на опозицията“. Сред обикновените хора кафенетата били известни с прякора „пени университети“, тъй като на цената на една чаша от освежаващата напитка всеки можел да научи последните новини и да се включи в разгорещени дебати на различни теми.

„Необходимият наркотик на масите“

Индустриалната революция е едно от най-важните събития в световната история. Тя обхваща периода между втората половина на XVIII в. и началото на XIX в. и е свързана не само с масовото използване на машини, но и с промяна на цялостната структура на обществото. Този процес е съпроводен от рязко повишаване на производителността на труда, бърза урбанизация, както и рязко увеличение на жизнения статус на населението. Индустриалната революция започнала във Великобритания, където работниците се трудели неуморно в новооткритите фабрики. Една от основните причини за това бил кофеинът, съдържащ се в кафето. По това време всеки знаел, че напитката предотвратява сънливостта и повишава енергичността. Това, разбира се, било добре дошло за собствениците на фабриките. Кафето на практика се превърнало в средство, благодарение на което хората се събуждали по-рано и работели по-ефективно. „Напитката на аристокрацията се превърнала в необходимия наркотик на масите“, обобщава писателят Марк Пендъргаст.

„Отнема ми само минута да си направя чаша кафе“

Разтворимото кафе било създадено в началото на XX в. от японския учен Сатори Като, който работел и живеел в Чикаго. Предполага се, че то било разработено по поръчка на армията. През 1906 г. американският изобретател Джордж Констант Вашингтон представил първото разтворимо кафе, пригодно за масово производство. Популярността на тази напитка нараснала значително по време на Първата световна война. Ето какво написал един американски войник през 1918 г.: „Щастлив съм, въпреки плъховете, дъжда, калта, болестите, рева на оръдията и писъка на снарядите…тъй като ми отнема само минута да си направя чаша кафе“.

След като САЩ се включили във Втората световна война през 1941 г., американската армия започнала да поръчва по 140 000 чувала с кафе на зърна всеки месец (това било десеторно увеличение спрямо поръчките, направени през предходната година). За да има достатъчно разтворимо кафе за войниците, в продължение на девет месеца цивилните граждани имали право да си закупуват ограничени количества от тези продукти. След края на войната, няколко компании, сред които „Нескафе“ и „Максуел Хаус“, започнали да рекламират масово напитката, фокусирайки се върху ветераните и техните семейства. Съвсем скоро, разтворимото кафе се превърнало в неделима част от ежедневието на милиони домакинства в САЩ и Западна Европа.

Преврати и граждански войни

Крайно обтегнатите отношения между САЩ и СССР по време на Студената война накарали много хора да живеят в постоянен страх, че всеки момент може да избухне глобален конфликт, в хода на който да бъдат използвани ядрени оръжия. По тази причина, растящото влияние на комунизма в страните от Латинска Америка, провокирано от бедността и повсеместната експлоатация на работниците, било нещо неприемливо за Вашингтон. За да защитят своите интереси, САЩ се намесили в няколко държави, подкрепяйки преврати и подклаждайки кървави граждански войни.

Пример в това отношение е Гватемала. През 1954 г. ЦРУ организирало свалянето от власт на демократично избрания президент Хакобо Арбенс Гусман. Това се случило, след като той започнал да предоставя плантации с кафеени дървета на селскостопански кооперативи с подкрепата на комунистите в страната. В резултат на преврата, държавен глава станал Карлос Кастило Армас. Той отменил аграрната реформа и създал тайна полиция, с помощта на която отстранявал всеки, който му се противопоставел. Три години по-късно, Армас бил убит. Последвали десетилетия на кървави сблъсъци, в хода на които загинали десетки хиляди души.

През 70-те и 80-те години на миналия век подобни събития се разиграли и в други латиноамерикански държави. Една от тях е Ел Салвадор. С подкрепата на САЩ, военната хунта в страната се изправила срещу леви бунтовници, които искали да свалят правителството. Голяма част от финансовите средства, с които властите разполагали и които инвестирали в закупуването на оръжия и боеприпаси, идвали от търговията с кафе. В хода на избухналата гражданска война загинали над 50 000 души, а около един милион жители на Ел Салвадор били принудени да напуснат домовете си.

Още от автора:

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 22 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 5 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 5 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят