11

О ктомврийската революция, избухнала през 1917 г., е едно от най-значимите събития в световната история. Неин основен двигател била болшевишката партия, начело на която стоял Владимир Ленин. Считан за способен и уважаван лидер от едни и за жесток и безскрупулен диктатор от други, неговата личност продължава да бъде обект на разпалени дебати и до днес. В следващите редове може да научите повече за живота на човека, останал в историята като създателя на СССР:

Братът на Ленин

През март 1887 г. властите арестували по-големия брат на Ленин, Александър, който по това време бил студент по зоология. Срещу него били повдигнати обвинения за участие в заговор за убийството на руския цар Александър III. Някои от неговите съзаклятници се разкаяли за действията си и помолили да бъдат помилвани, но братът на Ленин първоначално отказал да го направи, тъй като смятал подобно поведение за „неискрено“. В крайна сметка, той все пак изпратил писмо до царя, в което написал следното: „Здравето на майка ми беше силно разклатено през последните дни и ако смъртната ми присъда бъде изпълнена, това ще изложи живота ѝ на най-сериозна опасност“. Молбата му, обаче, останала нечута и Александър бил обесен през май.

Участник в студентски протест

Само няколко месеца след смъртта на брат му, 17-годишният Ленин бил приет в Казанския университет, където започнал да следва право. През декември 1887 г., обаче, той бил изключен от учебното заведение, тъй като взел участие в студентски протест. В резултат, Ленин се прехвърлил в университета в Санкт Петербург, където завършил образованието си през 1891 г. и започнал да работи като адвокат. По това време той вече бил силно впечатлен от творбите на германския философ Карл Маркс и острите му критики срещу капитализма.

Заточен в Сибир

Ленин публикувал първото си есе в защита на идеите на Маркс през 1894 г. На следващата година посетил Франция, Германия и Швейцария, където се срещнал с хора, споделящи неговите възгледи. След завръщането си в Русия, Ленин започнал да работи по издаването на вестник, чрез който трябвало да бъдат популяризирани марксистките идеи, но бил арестуван. След като прекарал повече от година в затвор, той бил изпратен на заточение в Сибир, където се оженил. След изтичането на присъдата му през 1900 г., Ленин получил разрешение от властите да напусне страната. В резултат, той прекарал по-голямата част от следващите 17 години в чужбина. Ленин се завърнал за кратко в Русия след избухването на т. нар. Първа революция – поредица от бунтовни действия срещу държавната власт, обхванали периода между януари 1905 и юни 1907 г.

Името на Ленин

Истинското име на Ленин е Владимир Илич Улянов. През годините той използвал различни псевдоними, сред които Петров и К. Тулин, преди да се спре на Ленин през 1902 г. Историците предполагат, че това име вероятно е препратка към река Лена, която преминава през територията на Сибир. Други руски революционери също използвали псевдоними с идеята да объркат властите. Сред тях бил Йосиф Сталин, чието истинско име е Йосиф Джугашвили, както и Лев Троцки, който пък всъщност се казвал Лев Давидович Бронщайн.

Първата световна война

Когато Първата световна война избухнала, почти всички политически формации в Русия били убедени, че страната им ще бъде сред победителите в конфликта. Единственото изключение били болшевиките на Ленин. Те смятали, че тяхната родина ще понесе тежко поражение, което ще доведе до свалянето от власт на царя. Ленин дори получил финансова помощ от Германия – една от страните, срещу които Русия воювала. През март 1917 г. цар Николай II бил принуден да абдикира на фона на задълбочаващата се икономическа криза и тежката ситуация, в която се намирала армията. Няколко седмици по-късно, Ленин се завърнал в Русия, скрит във вагон, осигурен от Германия. Той застанал начело на нова революция, в резултат на която от власт било свалено временното правителство, застанало начело на страната след абдикацията на царя. Новият режим започнал мирни преговори с Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България), довели до подписването на Брест-Литовския мирен договор на 3 март 1918 г. Това сложило край на участието на Русия в Първата световна война. Страната също така претърпяла значителни териториални загуби. Полша, Прибалтика и Финландия били трайно, а Украйна, Беларус и Кавказ – временно откъснати от Русия и преминали за няколко месеца в германската сфера на влияние.

Опит за убийство

Управлението на Ленин било белязано от жестоките репресии, на които подлагал своите опоненти, насилственото изселване на противниците на революцията, както и създаването на първите принудително-трудови лагери, станали известни по-късно като ГУЛАГ. Съвсем естествено, това му създало много врагове. На 30 август 1918 г. срещу него дори бил извършен атентат. Докато напускал завод в Москва, към него се приближила Фани Каплан и го простреляла три пъти. За нея се знае, че членувала в Партията на социалистите-революционери (формацията била един от най-видните противници на болшевиките) и считала Ленин за „предател на революцията“. Каплан била задържана и разпитвана в продължение на няколко дни, но така и не разкрила кои са нейните съучастници. Тя била екзекутирана на 3 септември. Въпреки че бил тежко ранен, Ленин оцелял, но лекарите така и не успели да извадят куршумите, попаднали в тялото му. Предполага се, че именно това била основната причина, поради която през следващите години здравето му започнало да се влошава.

Ленин и Сталин

Заради здравословните си проблеми, в началото на 1922 г. Ленин бил принуден да се оттегли от политическия живот. Той приел предложението на Григорий Зиновиев и Лев Каменев за първи генерален секретар на болшевишката партия да бъде избран един от неговите най-близки съмишленици - Йосиф Сталин. Съвсем скоро, обаче, Ленин започнал да съжалява за решението си. В писма, написани в края на 1922 г. и началото на 1923 г., той описва Сталин като „прекалено груб“ и дори го нарича „провал“. Според Ленин, Сталин трябвало да бъде сменен с някой, който е „по-търпелив, по-лоялен, по-учтив, по-внимателен и по-малко капризен“. Създателят на СССР също така го обвинил, че е „имал наглостта“ да се обади на съпругата му по телефона и „да я тормози“. Въпреки всичко това, Сталин оглавил Съветския съюз след смъртта на Ленин през 1924 г., превръщайки се в един от най-жестоките диктатори в световната история.

Още от автора:

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 10 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 37 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта