38

Б роени часове остават до церемонията по коронацията на новия британски крал – Чарлз III. Тя ще се състои на 6 май и се очаква с огромен интерес. Какво всъщност предстои да се случи? Кои са някои от най-важните подробности, които трябва да знаем за коронацията? И какво ще се случи в дните след дългоочакваното събитие?

По-скромна церемония

На церемонията ще присъстват над 2200 гости, сред които ще има държавни ръководители, знаменитости, както и представители на различни религиозни и етнически общности. За сравнение, на коронацията на кралица Елизабет II, състояла се преди 70 години, присъствали около 8200 души. „Предстоящата церемония ще бъде по-малка и в известен смисъл по-скромна, за да съответства на настоящите политически и социални обстоятелства. Крал Чарлз III ще има нелеката задача да не демонстрира своето огромно богатство в момент, в който много британци не могат да платят сметките си за ток. На коронацията ще има и по-малко гости, което прави още по-любопитен въпроса кой ще присъства и кой – не“, отбеляза за Vesti.bg проф. Тобайъс Харпър от университета в Аризона, който е автор на редица публикации и научни трудове, посветени на историята на Обединеното кралство.

Официално: Обединеното кралство има нов крал - Чарлз Трети

„Мястото и ролята на Общността на нациите (международна организация, в състава на която влизат 53 независими държави – като Канада, Нова Зеландия, Ямайка и Папуа Нова Гвинея. Всяка една от тях в миналото е била част от Британската империя) ще бъдат особено важни“, смята още проф. Харпър. По думите му, „новият крал ще поеме функциите на държавен глава на част от членовете на Общността, като това се случва в момент, когато все повече хора не крият недоволството си от монархията. В сравнение с 1953 г., когато се състоя коронацията на кралица Елизабет II, централната роля на монарха вероятно ще бъде отслабена. Въпреки това, Чарлз III ще бъде крал на около 60 млн. души, живеещи отвъд границите на Обединеното кралство. Със сигурност ще бъде интересно да видим каква ще е ролята на т. нар. имперско наследство по време на церемонията. Не бива да забравяме, че много хора във Великобритания биха предпочели да забравят за въпросното минало“.

„Бог да пази краля!“

„Важно е да се знае, че има разлика между възкачването на престола, което се случва след смъртта на предшественика на даден монарх и неговата официална коронация“, обясни за Vesti.bg професорът по история Кевин Джеймс от университета в Гуелф, Онтарио. „Чарлз III, например, стана крал веднага след смъртта на Елизабет II, но церемонията по коронацията му ще се състои близо осем месеца след кончината ѝ. По този начин, хората имат време да изкажат своята почит към покойния монарх, преди да отпразнуват началото на управлението на неговия наследник“, добави той.

Събитията, планирани за 6 май, ще започнат с „Кралско шествие“ от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство. Бъдещият крал и неговата съпруга Камила ще пътуват с карета, теглена от шест коня. Чарлз III ще бъде коронясан в 12:00 часа, като службата ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби. Новият крал първо ще бъде представен на паството, което ще отговори с фразата „Бог да пази краля!“ След това монархът ще положи клетва и ще бъде помазан и благословен от архиепископа. Любопитна подробност е, че за целта ще бъде използвана позлатена лъжица от XII в., а помазването ще бъде „единствената част от церемонията, която публиката няма да види“, отбеляза Уелби.

„Коронацията представлява религиозна церемония на Англиканската църква. В същото време, обаче, повечето от поданиците на краля не са практикуващи англиканци. По тази причина ще е интересно да видим дали Чарлз III и организаторите на събитието ще се опитат да го адаптират по начин, който да се хареса на възможно най-голяма част от жителите на Обединеното кралство“, смята проф. Харпър. „Мисля, че хората често подценяват динамиката и гъвкавостта на кралските традиции. По време на коронацията ще бъдат спазени обичаи и използвани предмети с дълга история – някои от тях са на възраст от около 1000 години. Въпреки това, всяка една подобна церемония е съпроводена и от нови практики и променени акценти върху елементи от символиката на короната. В исторически план, монарсите и техните служители винаги са намирали начин, по който да адаптират традициите към онова, което смятат за важно за съвременното общество. Моят съвет към всеки, който наблюдава церемонията, е да внимава именно за новите и различни детайли и да не се фокусира единствено върху старите и до болка познати обичаи“, добавя експертът.

9 правилни начина за отпразнуване на коронацията на крал Чарлз III

Дните след коронацията

След церемонията, новият крал и неговата съпруга, придружени от членове на семейството си, ще се завърнат в Бъкингамския дворец. След това, те ще се покажат на балкона, за да поздравят своите поданици. Историците отбелязват, че в процесията на Елизабет II, състояла се след коронацията ѝ, участвали приблизително 16 000 души. В свое изявление Чарлз III изрази своята надежда, че празничните дни ще дадат възможност на всички британци да се съберат със своите роднини и приятели. В неделя, в парка на замъка Уиндзор ще се състои концерт, в който ще участват звезди от цял свят. Тъй като Чарлз III е категоричен противник на фойерверките, събитието ще приключи със зрелищно светлинно шоу.

За неработния понеделник, който ще бъде третия ден на т. нар. коронационен уикенд, са предвидени голям брой тържества и благотворителни инициативи. Представители на Бъкингамския дворец подчертаха, че всички събития ще бъдат „обърнати към бъдещето“, като същевременно ще бъде запазена връзката с дългогодишните традиции на монархията. Властите на свой ред отбелязват, че са въведени засилени мерки за сигурност и се очакват няколко протеста. Един от тях ще се състои на емблематичния площад Трафалгар, като в него вероятно ще вземат участие около 1200 противници на монархията. Демонстрации в подкрепа на независимостта на Шотландия ще се проведат в Единбург и Глазгоу. През април пък се появиха сведения, че демонстранти могат да се опитат да саботират церемонията, използвайки свирки, с които да стреснат конете, участващи в тържествената процесия.

Още от автора:

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Забравените постижения на науката през Средновековието

Най-абсурдните твърдения за животните, на които хората някога са вярвали

Трагичната история на Хелмут Хюбнер – момчето, което се опълчи на нацистите

Световните лидери и решенията, които взеха с помощта на астрологията

Загадки, феномени и конспирации – непознатото лице на Индия

Как НАСА ще избере астронавтите, които ще се отправят към Луната

Конспиративните теории, за които (не) сте чували​

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 7 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 9 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 9 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 9 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 10 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 10 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 11 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 12 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 12 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден