0

А ляска е най-големият по територия американски щат, който привлича вниманието както на редица изследователи, така и на много туристи, търсещи екстремни преживявания. Неговата история е повече от интересна. По инициатива на държавния секретар Уилям Сюард, на 30 март 1867 г. Сенатът решава да купи Аляска, която по това време е част от Русия, за 7,2 млн. долара (днес въпросната сума се равнява на около 1,67 млрд. долара). Близо век по-късно, президентът Дуайт Айзенхауер подписва указ, с който американското законодателство влиза в сила на тази територия, а официално тя става 49-ия щат на 3 януари 1959 г.

Предполага се, че името „Аляска“ произлиза от алеутска дума за „голяма страна“ или „суша“. В следващите редове може да се запознаете с още интересни факти, свързани с този американски щат:

  • Убежище за евреи

Кристалната нощ е едно от най-мрачните събития, случили се в навечерието на Втората световна война. В късните часове на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в Германия и Австрия били разграбени и опожарени близо 200 синагоги и над 800 магазина. Около 30 000 евреи били арестувани и изпратени в концлагери, а 40 души били убити. Погромът бил организиран от Щурмабтайлунг, паравоенна организация, подчинена на ръководената от Адолф Хитлер Националсоциалистическа работническа партия. Малко по-късно бил създаден план, според който Аляска трябвало да бъде превърната в убежище, където да бъдат настанени всички евреи, бягащи от Европа. Идеята била подкрепена от американския министър на вътрешните работи Харолд Айкс, но срещнала сериозна съпротива, включително от страна на еврейската общност в САЩ. Опасявайки се, че подобен ход би бил крайно непопулярен, президентът Франклин Делано Рузвелт допуснал само няколко хиляди евреи на американска територия, а планът за Аляска така и не бил осъществен.

  • Окупираните острови

Сблъсъкът между САЩ и Япония е един от най-подробно изследваните епизоди от Втората световна война. Едва ли има човек, който да не е чувал за нападението срещу Пърл Харбър, но са малцина онези, които знаят, че в продължение на повече от година са се водели сражения за контрола върху Алеутските острови Ату и Киска, които са част от Аляска. Япония ги атакувала в началото на юни 1942 г. Това трябвало да отвлече вниманието на САЩ от основната цел на Токио – овладяването на атола Мидуей. В операцията участвали около 1200 войници и строителни работници. Местното население не оказало значителна съпротива, тъй като повечето хора били насилствено евакуирани преди десанта и изпратени в лагери в югоизточната част на Аляска. Самите острови нямали голямо стратегическо значение. Американците основали въздушна база на остров Адак едва на 30 август и започнали да бомбардират японските позиции на Ату и Киска. Бойните действия продължили до август 1943 г., когато САЩ окончателно си възвърнали контрола върху островите. Въпреки това, те останали в историята като единствената американска територия, окупирана от Тристранния пакт по време на Втората световна война.

  • Високи планини и дълбоки езера

В Аляска се намира най-високият връх в Северна Америка – 6190-метровият Денали. Името му на езика на местното население атабаски означава „Големия“ или „Високия“. Любопитна подробност е, че до 2015 г. той се казва Маккинли, като решението за прекръстването му е взето от тогавашния американски президент Барак Обама. В Аляска също така са 17 от 20-те най-високи планини в Северна Америка, както и над 100 вулкана, а самият район е сеизмично активен. Именно там на 27 март 1964 г. се случило най-силното земетресение в историята на САЩ. То било с магнитуд 9,2 по скалата на Рихтер. Освен това, над 14 процента от територията на щата е покрита от вода. Там има над 3000 реки, 3 млн. езера, както и около 27 000 глетчери. И още нещо любопитно – в Аляска се намира Бароу, най-северният град на територията на САЩ, който е с население от около 4000 души. По време на т. нар. полярен ден, Слънцето там изгрява на 10 май и не залязва близо три месеца. Полярната нощ, когато няма слънчева светлина, пък започва на 18 ноември и продължава около два месеца.

  • Паркът Аниакчак

Повечето национални паркове в Северна Америка, сред които Йосемити в Калифорния и Йелоустоун в Уайоминг, са популярни туристически дестинации и привличат милиони посетители всяка година. Това не може да се каже за Аниакчак в Аляска – той е толкова отдалечен и опасен, че посещаването му е, меко казано, сложна задача. Едноименната планина, намираща се там, представлява вулканична калдера с диаметър около 10 км. и е на възраст над 3000 години. Единственият начин, по който паркът може да бъде достигнат, е със самолет или кораб. И двете опции крият много рискове, тъй като метеорологичните условия се променят бързо, а силните ветрове и проливните дъждове са напълно обичайни явления за района. Аниакчак се отличава с уникална флора и фауна. Той е дом на голям брой кафяви мечки, някои от които достигат рекордно големи размери.

  • Опасни комари

Всеизвестен факт е, че комарите обитават предимно топли райони, където има застояла вода. Подобно на повечето насекоми, ниските температурни са пагубни за тях. Именно по тази причина някои хора шеговито ги наричат „проклятието на лятото“. Въпреки това, комарите представляват сериозен проблем за населението на Аляска. Каква е причината? По ирония на съдбата, обясняват учените, именно студът е основната причина за появата на летящите кръвопийци. Зимите са съпроводени от много ниски температури, поради което почвата не се размразява в продължение на месеци. В резултат на това, под повърхността ѝ се образува постоянно замръзнал слой, което на свой ред води до натрупването на значителни количества застояла вода. Ентомолози отбелязват, че през лятото на 2013 г. комарите се превърнали в истинско бедствие. Насекомите се придвижвали на огромни рояци, а няколко души пострадали сериозно, след като били ухапани стотици пъти в рамките само на няколко минути.

Още от автора:

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

Непозната и шокираща – какво знаем за историята на стоматологията​

Адренохром – истина или измислица е конспиративната теория за „дрогата на елита“

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 2 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 2 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 5 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 6 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 6 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 7 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 7 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 7 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 7 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 8 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 8 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 8 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 9 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 9 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр