0

С тудената война несъмнено е един от напрегнатите моменти в световната история. В очите на милиони хора, избухването на ядрен конфликт между САЩ и СССР изглеждало като напълно реална опасност. Особено взривоопасна била ситуацията в Германия. След края на Втората световна война, страната била разделена на две – Западна (Федерална Република Германия) и Източна (Германска Демократична Република). „В сърцето на Студената война бил Берлин. Всяка ескалация на напрежението между двете части на столицата можела да доведе до започването на Трета световна война“, отбелязва професорът по история и международни отношения от университета „Джордж Вашингтон“ Хоуп Харисън.

Един от най-интересните аспекти на противопоставянето между Източен и Западен Берлин е свързан с намиращите се там зоологически градини. В продължение на векове, животните и природата заемали важно място в германската култура. Братята Александър и Вилхелм фон Хумболт, например, извършили редица важни изследвания, които оказали огромно влияние върху естествознанието. В края на XVIII и началото на XIX в., представителите на немския Романтизъм на свой ред считали природата като път към опознаването на себе си. „След разделянето на Германия, двете страни искали да си присвоят въпросната история и да я използват за постигането на своите идеологически цели. По това време, единственият зоопарк в Берлин се намирал в западната част. Източна Германия нямало как да се примири с това“, отбелязва проф. Харисън.

„Утопия от тухли“

Зоологическите градини в Берлин се превърнали в своеобразен символ на сблъсъка между двете политически системи в разделения град, обяснява Ян Монхаупт, който е автор на книга, посветена на въпросната тема. Зоопаркът в западната част на града, създаден през 1844 г., бил най-старият в Германия. Той разполагал с впечатляващо разнообразие от животни и растения, но пострадал сериозно по време на Втората световна война. Голяма част от него била разрушена по време на бомбардировките, а едва 91 от общо 2000 животни оцелели. Западногерманците го възстановили след края на войната. Що се отнася до зоопарка в Източен Берлин – или т. нар. „Тиерпарк“, той бил създаден през 1955 г. и представлявал най-големия подобен комплекс в цяла Европа. Построен върху руините на изоставен дворец, той представлявал „утопия от тухли“, подчертава Монхаупт. Загражденията били така построени, че да изглеждат много по-модерни и просторни в сравнение с онези, намиращи се в западната част на германската столица.

През 1963 г. в „Тиерпарк“ била открита изложба на големи котки, която била определена от източногерманската преса като „най-модерното съоръжение за животни в света“. Там били поставени и плакати, на които пишело, че събитието е „крайъгълен камък по пътя към постигането на целите на социализма“. Самото създаване на зоопарка отразявало ценностите на ГДР: поради недостига на работна ръка и строителни материали, жителите на Източен Берлин взели участие в изграждането му. „Те носели тухли, а освен това водели животни и засаждали растения“, отбелязва Монхаупт. Директорът на „Тиерпарк“ Хайнрих Дате на свой ред умело разпалвал притесненията на властите, че ако не получи достатъчно финансови средства, неговата зоологическа градина ще изостане от своя конкурент. „Бих искал да избегна този резултат, тъй като Западът следи развитието ни като ястреб“, написал той в писмо до основателя на ГДР Валтер Улбрихт. Повечето амбициозни планове на Дате, обаче, така и не били осъществени, причината за което била липса на средства.

Изтокът срещу Запада

Съперничеството между Дате и директорът на зоопарка в Западен Берлин Хайнц-Георг Клос се превърнало в един от най-необичайните конфликти в хода на Студената война. „Всеки един от тях защитавал пламенно политиката, водена от властите в неговия град. Те не се вълнували от това какво ще кажат посетителите, много по-важно било мнението на представителите на елита“, смята Монхаупт. Той добавя, че и в двете зоологически градини имало мечки, тъй като тези животни са символ на Берлин. Показателно е, че изложба в „Тиерпарк“, посветена на черните мечки, била финансирана от Щази (Министерството на държавната сигурност в Източна Германия), а виетнамският лидер Хо Ши Мин подарил на зоопарка слон, който се разхождал свободно из територията му.

В очите на САЩ и техните съюзници, Западен Берлин бил „остров в червеното море“ на комунизма. „На практика всички посетители на града се чувствали длъжни да посетят зоологическата градина. По този начин, те демонстрирали своите симпатии към местното население и демокрацията“, отбелязва Монхаупт. През 1962 г. тогавашният главен прокурор на САЩ Робърт Ф. Кенеди, брат на президента Джон Ф. Кенеди, подарил белоглав орел на зоопарка в Западен Берлин. Птицата, обаче, страдала от много заболявания и починала само две години по-късно. Това останало скрито от обществеността, а Клос решил да го замени с по-млад орел. Друга любопитна подробност е свързана с пандата, подарена на Западен Берлин от Китай. Когато тя починала през 1983 г. се появили слухове, че животното било отровено от агенти на КГБ. Фактите сочат, че истината е друга – причина за смъртта на пандата станала вирусна инфекция.

Наследството на Берлинската стена

Фактът, че зоологическите градини се радвали на голяма популярност, не е особено изненадващ. „Жителите на двете части на Берлин били като в капан, те нямали свободата да се движат свободно. Хората се нуждаели от усещането за бягство“, смята Харисън. Монхаупт на свой ред добавя: „Нямало нищо, което да си струва да се гледа по телевизията, имало изключително малко възможности за пътувания, а почти никой не притежавал автомобил…до началото на 80-те години, зоопарковете представлявали най-популярните дестинации за отдих, посещавани от около 16 млн. души годишно“.

Малко след падането на Берлинската стена през 1989 г. започнали дебати по въпроса коя зоологическа градина да бъде запазена. В крайна сметка, нито една от двете не била разрушена. „И до днес много хора споделят мнението, че ако една от тях бъде затворена, Берлин ще изгуби част от своята богата история“, подчертава Харисън. Проучване, проведено през 2014 г., разкри любопитна подробност за посетителите на двата зоопарка. Тези от тях, които живеят в столицата, били помолени да споделят в кой район на града живеят. „Когато получили отговорите, авторите на изследването направили карта. На нея ясно се вижда разделителната линия между Изтока и Запада. Може да се каже, че стената продължава да съществува в умовете на много берлинчани“, заключава Монхаупт.

Още от автора:

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 1 час

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 8 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 9 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 13 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 15 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна