8

П рез 1984 г. се състояла премиерата на един от най-популярните и обичани научнофантастични филми на всички времена – „Терминаторът“. В него се разказва за робот, изпратен от бъдещето със задачата да убие млада жена. Той е създаден от изкуствен интелект, превзел нашата планета и опитващ се да заличи човечеството. През последните години все повече хора започват да се притесняват, че събитията във филма някой ден могат да се превърнат в реалност. Развитието на технологиите разкрива много нови възможности пред нас, но какви всъщност са рисковете, съпътстващи този процес?

Загуба на работни места

Повечето експерти са единодушни, че ако не бъдат взети мерки, изкуственият интелект ще остави милиони хора без работа. Развитието на технологиите несъмнено ще доведе до автоматизирането на редица дейности. Сред секторите, в които се очакват най-сериозни промени, са производството, транспорта и обслужването на клиенти. Способността на ИИ да имитира човешката креативност, създавайки изображения, текстове и музика, предизвиква притеснения дори и сред хората, занимаващи се с подобни професии. Означава ли това, че ни очаква рязък скок на безработицата и невиждани икономически сътресения?

„Ако миналото е добър индикатор за бъдещето – а обикновено е така – изкуственият интелект ще промени, но няма да замени работните места. Основното предизвикателство е да подготвим хората за тях“, отбеляза за Vesti.bg проф. Маура Гросман от университета във Ватерло, която е автор на редица изследвания, свързани с разработването на ИИ.

По думите ѝ, „от началото на настоящата година се забелязва засилено търсене на инженери, способни да работят с големи езикови модели като ClatGPT. Тяхната задача е да получават максимално точни и полезни отговори“. Несъмнено, ИИ отваря много възможности за иновации. Вместо просто да замени хората, той може да увеличи техните способности, позволявайки им да се фокусират върху по-сложни и креативни задачи.

„Не очаквам незабавна и мащабна загуба на работни места в близко бъдеще, тъй като изкуственият интелект в момента далеч не е безгрешен и няма как да ни замени напълно. Въпреки това, онези от нас, които са запознати с ИИ и могат да работят с него, ще имат сериозно предимство пред всички останали“, смята проф. Гросман. На същото мнение е и проф. Ричард Лахман от университета „Риерсън“ в Торонто, който е експерт по въпросите, свързани с изкуствения интелект. Ето какво заяви той за Vesti.bg: „В близко бъдеще ще се изправим пред едно основно предизвикателство – ще се наложи да проявяваме по-голяма гъвкавост, да усвояваме нови умения, за да се научим как да работим заедно с ИИ“.

Необходимост от регулации

Друга често споменавана тема е нуждата от по-стриктни регулации. В своя труд „Етика на изкуствения интелект и роботиката“ известният изследовател Винсент Мюлер пише, че става все по-трудно да се контролира скоростта, с която ИИ се развива и научава нови неща. Тъй като технологията става все по-сложна, нейното потенциално въздействие върху обществото ни повдига редица въпроси, свързани с нашите права и безопасност. Без достатъчен контрол, съществува голям риск от извършването на измами и злоупотреби със системи, използващи изкуствен интелект. Възникват и притеснения за поверителността на личните ни данни.

„Ако искате да използвате ИИ, за да изготвите някакъв формуляр, да създадете лого или да монтирате видео, това е страхотно и не представлява никакъв проблем. Ако, обаче, изкуственият интелект започне да взема сложни решения – като дали да бъде отпуснат даден заем или не, да препоръчва лечения или да влезе в ролята на психотерапевт, тогава трябва да кажем „не“. Смятам, че създаването на „по-добър“ ИИ, работещ с по-голяма база данни, обучен да извършва сложни операции в кратки срокове, е нещо положително. Въпреки това, той не бива да бъде използван навсякъде и по всяко време“, подчертава проф. Лахман.

„Съществуват няколко начина, по които ИИ може да излезе извън контрол. Единият от тях е да се свърже към постоянен източник на енергия, което ще означава, че няма как да бъде изключен. Освен това, изкуственият интелект може да получи достъп до големи финансови средства, което потенциално също би се превърнало в проблем“, отбелязва проф. Гросман. Всичко това кара редица експерти да смятат, че е необходим стриктен контрол. Според тях, само така може да се гарантира, че ще успеем да се извлечем максималните ползи от ИИ, минимизирайки потенциалните опасности и защитавайки правата и интересите на всеки човек.

Anchor Изкуственият интелект като оръжие

През последните години стана пределно ясно, че ИИ може да бъде използван като опасно оръжие. Способността му да генерира изключително реалистично видео и аудио съдържание е средство за дезинформация и манипулиране на общественото мнение, което няма как да бъде пренебрегнато. Подобни материали, които вече циркулират в интернет, могат да доведат както до подкопаване на доверието в определени политици или институции, така и до избухването на размирици. Това подчертава необходимостта да бъдат взети спешни мерки на международно ниво, с помощта на които да бъдат ограничени тези опасности. „Съвременният изкуствен интелект не може да мисли самостоятелно. Това, което ме притеснява най-много, е неговият потенциал за разпространение на подвеждаща или невярна информация. В резултат, ние все по-трудно ще успяваме да различим фактите от лъжите“, подчертава проф. Гросман.

Все повече учени също така предупреждават, че разработването на оръжия, използващи ИИ, крие много рискове. Според тях, способността на изкуствения интелект да избира и атакува цели без човешка намеса повдига твърде много въпроси. Веднъж активирани, подобни системи могат да работят напълно автономно, вземайки решения, които могат да доведат до смъртта на голям брой хора.

В няколко отворени писма, публикувани през последните години, видни експерти от цял свят призоваха за международно сътрудничество и приемането на стриктни закони, свързани с използването на ИИ и роботизирани технологии в хода на военни действия. Те предупреждават, че ако не бъдат взети мерки, ще станем свидетели на непредсказуема надпревара във въоръжаването, в резултат на която ще се стигне до „ерозия“ на човешкия контрол върху случващото се по време на въоръжени конфликти.

Междувременно все повече хора се чудят какво би се случило, ако по някаква причина изкуственият интелект се обърне срещу нас, неговите създатели. От днешна гледна точка това може и да звучи като сценарий на научнофантастичен филм, но въпреки това рисковете, свързани с ИИ, са напълно реални и не бива да бъдат подценявани.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 18 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 16 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна