16

Ш естнайсетгодишният Хелмут Хюбнер не можел да повярва какво чува. Докато тайно слушал радиото на брат си, говорителят на британската медия BBC описвал нацистка Германия по начин, който шокирал младежа. Думите му нямали нищо общо с онова, което Хюбнер приемал за неоспорима истина. Когато Адолф Хитлер или други представители на неговия режим говорели за Втората световна война, те прогнозирали, че нищо не може да попречи на Берлин да спечели конфликта.

Гласът от радиото, обаче, говорел за зверствата, извършени от нацистите, както и за все по-тежката криза, в която изпада Германия. Докато слушал това забранено в неговата родина радиопредаване, Хюбнер решил, че е длъжен да разкрие истината на своите сънародници. Само няколко месеца по-късно, той щял да бъде убит, превръщайки се в най-младия човек, екзекутиран от нацистките власти.

Кристалната нощ

Възходът на нацистите през 20-те и 30-те години на миналия век напълно променил живота на милиони германци. Сред тях бил и Хюбнер. През 1935 г. той се присъединил към Хитрелюгенд („Хитлерова младеж“) – младежката организация на Националсоциалистическата работническа партия, която просъществувала от 1922 до 1945 г. В нея имали право да членуват единствено момчета на възраст между 14 и 18 години. Дейността на организацията, обаче, възмутила Хюбнер и той започнал да крои планове как да напусне редиците ѝ.

Повратен момент се оказала нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. Тогава нацистите извършили антиеврейски погром в Германия и Австрия, останал в историята с името Кристалната нощ. Разграбени и унищожени били близо 200 синагоги, както и над 800 магазина, принадлежали на евреи. 30 000 души били арестувани и впоследствие изпратени в концентрационни лагери. Предполага се, че най-малко 40 евреи били убити по време на Кристалната нощ. Случилото се убедило Хюбнер, че той няма бъдеще в Хитлерюгенд и окончателно напуснал организацията.

Младежът също така редовно посещавал мормонска църква в родния му град Хамбург. Постепенно, у него се зародило чувството, че се случва нещо наглед необяснимо. Ръководителят на църквата изведнъж започнал да подкрепя Третия райх. В интерес на истината, през 30-те години на миналия век лидерите на редица религиозни общности в Германия направили същото с надеждата, че ще се спасят от репресиите на нацисткия режим.

В търсене на истината

След като завършил гимназия, Хюбнер започнал работа като стажант в администрацията на Социалните власти в Хамбург. Там той се срещнал с няколко души, споделящи неговите възгледи и започнал да слуша вражески радиопредавания – нещо, което било напълно забранено в нацистка Германия. Според законите в страната, подобно действие представлява държавна измяна. Това, обаче, не спряло Хюбнер и скоро той се убедил, че режимът на Хитлер не просто манипулира общественото мнение, но и лъже за хода на военните действия. Младежът осъзнал, че Германия няма как да спечели Втората световна война.

Хюбнер демонстрирал завидна смелост, престрашавайки се да слуша какво съобщават враговете на Третия райх. Радиото било едно от основните средства за разпространяване на нацистката пропаганда. Властите не спирали да излъчват съобщения за героични победи на германската армия и ужасяващи деяния, извършени от противниците на Хитлер. Въпреки че слушането на радиостанции като BBC било считано за престъпление, много хора пренебрегвали тази забрана. За тях, това бил единственият начин, по който можели да се информират какво се случва по света.

Хюбнер взел смелото решение да започне да разпространява тези факти сред хората, които нямали възможност да слушат забранените радиостанции. С помощта на трима свои приятели, той се заел със задачата да пише, отпечатва и разпространява брошури, в които призовавал германците да въстанат срещу Хитлер. Той също така искал да изобличи лъжите на нацистите. Властите, например, твърдели, че атаката срещу американската военноморска база Пърл Харбър на практика заличила възможността САЩ да се намесят във военните действия в Европа. Хюбнер представил подробни доказателства, които категорично оборвали това твърдение. Той също така разкрил, че официалните съобщения за постигнатите убедителни победи на Източния фронт са абсолютна лъжа, тъй като сраженията продължавали с пълна сила.

Екзекуцията на Хюбнер

В продължение на месеци Хюбнер неуморно разпространявал своите брошури. Той правел всичко по силите си, за да покаже на германците какво е истинското лице на нацисткия режим. „Фюрерът ви обеща, че 1942 г. ще бъде решаваща и този път няма да се спре пред нищо, за да спази обещанието си…той ще изпрати хиляди от вас в огъня, за да довърши престъплението, започнато от самия него. Хиляди жени и деца ще останат вдовици и сираци. И то за нищо“, се казвало в една от брошурите на Хюбнер.

През февруари 1942 г., обаче, негов колега разкрил с какво се занимава младежът и го предал на властите. Хюбнер и неговите приятели били арестувани и отведени в затвор в Берлин. Междувременно, той бил отлъчен от мормонската църква, която посещавал. В продължение на близо три месеца момчетата ежедневно били подлагани на физически и психически тормоз, докато чакали съдебния процес срещу тях да започне. Когато това най-после се случило, Хюбнер бил съден като възрастен. Вместо да моли за своето освобождаване, той започнал да спори със съдиите. Когато го попитали дали действително смята, че Германия ще загуби войната, младежът отвърнал: „Нима не сте съгласни?“

Неговите приятели по-късно споделили на близките си, че Хюбнер нарочно провокирал съдиите, за да могат другите подсъдими да получат по-леки присъди. Точно това се и случило. Останалите момчета, които помагали на Хюбнер, били изпратени в трудови лагери, но той бил признат за виновен за извършването на държавна измяна и получил смъртна присъда. Преди да бъде обезглавен на 27 октомври 1942 г., той бил попитан дали има някакви последни думи. Тогава той казал следното: „Сега трябва да умра за несъществуващо престъпление. Но ще дойде и вашият ред!“ След изпълнението на екзекуцията станало ясно, че самият Хитлер отказал да смекчи присъдата. Така Хюбнер се превърнал в най-младия човек, екзекутиран от Третия райх. В същото време, той се превърнал в символ на борбата срещу пропагандата и лъжите, разпространявани от нацисткия режим.

Още от автора:

Световните лидери и решенията, които взеха с помощта на астрологията

Загадки, феномени и конспирации – непознатото лице на Индия

Как НАСА ще избере астронавтите, които ще се отправят към Луната

Конспиративните теории, за които (не) сте чували​

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 4 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 4 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 7 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 9 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 11 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 12 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 14 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 15 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 15 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 16 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън