24

П реди няколко седмици руското министерство на културата забрани излъчването на документален филм, разказващ за глада в Поволжието в периода 1921 – 1922 г. Според Москва той е „провокативен и шокиращ“ и може да предизвика вълна от възмущение в страната.

Противоречивото решение на министерството накара много хора да си зададат въпроса какво всъщност се знае за въпросния масов глад. Експертите са единодушни, че това е едно от най-трагичните и ужасяващи събития в цялата руска история.

Причините за масовия глад

Участието на Руската империя в Първата световна война е повратен момент в историята на страната. То довело до избухването на Февруарската и Октомврийската революции и последвалата ги гражданска война. В резултат на тези събития, през 1922 г. бил създаден СССР. Историците и до днес спорят по въпроса за броя на хората, загинали в хода на гражданската война. Повечето експерти смятат, че жертвите са между 7 и 12 млн. души.

„Конфликтът бил брутален, а болшевиките, дошли на власт след Октомврийската революция, започнали да водят драконовска икономическа политика. Те решили да реквизират зърното на огромен брой хора. На всичкото отгоре сушата, която засегнала голяма част от страната, довела до слаби реколти през 1920 и 1921 г. Повечето изследвания сочат, че около 25 млн. души били засегнати от глад и болести“, отбеляза за Vesti.bg проф. Бертран Патено, който е преподавател по история и международни отношения в Станфордския университет. Той е и автор на книга, посветена на глада в Поволжието.

„Гробовно сънна пустота“

Някои изследователи смятат, че масовият глад започнал още през есента на 1920 г., но ситуацията се влошила драстично в края на 1921 г. и началото на 1922 г. Най-тежко засегнати били районите, намиращи се между Южен Урал и средното и долното течение на река Волга. Загинали около 5 млн. души, макар че точният брой на жертвите продължава да е обект на противоречия. Съществуват сведения, че той всъщност е около два пъти по-голям, но категорични доказателства в подкрепа на тези твърдения няма.

В резултат на масовия глад, населението на Петроград намаляло наполовина. Много хора прибегнали до канибализъм, за да оцелеят. Социологът Питирим Сорокин, който през зимата на 1921 г. посетил села в провинциите Саратов и Самара, написал следното: „Къщите бяха изоставени… сламените покриви бяха отдавна свалени и изядени. Животни, разбира се, нямаше – нито крави, нито коне, ни овце, кози, кучета, котки, дори гарвани нямаше. Всички вече бяха изядени. Мъртвешка тишина висеше над покритите от сняг улици“. Американският историк Ричард Пайпс на свой ред отбелязва, че „гладът в Русия в периода 1921 – 1922 г. е най-голямата невоенна катастрофа в европейската история след катаклизмите през Средновековието“.

Темата за масовия глад присъства и в българската литература. Ето как описва трагедията поетът Христо Смирненски в стихотворението си „В Поволжието“:

А вред – ни шум, ни лай, ни вик човешки –
гробовно сънна пустота
и само сред нощта със стъпки тежки
спокойно броди там Смъртта.

Чуждестранна помощ

През лятото на 1921 г. Владимир Ленин и писателят Максим Горки изпратили отворено писмо до няколко европейски държави и САЩ, в което призовали да бъдат отпуснати „хляб и лекарства“ за справяне с тежката криза. Съществуват сведения, че Ленин първоначално бил противник на тази идея, тъй като се опасявал, че това ще позволи на Запада да се намеси във вътрешните работи на неговата родина. Непрекъснато влошаващата се ситуация, обаче, го накарала да промени мнението си. На молбата за помощ откликнали редица организации. Сред тях била Американската помощна администрация (АПА), ръководена от бъдещия президент на САЩ Хърбърт Хувър. Тя била създадена през 1919 г. и имала за цел да помага на хората, пострадали по време на Първата световна война.

„АПА започнала мащабна хуманитарна операция, продължила две години, в хода на която били предоставени големи количества храна и лекарства на руснаците“, подчертава проф. Патено и добавя: „Първоначалният план, изготвен през август 1921 г., предвиждал оказването на помощ на един милион деца. Ситуацията, обаче, била изключително тежка и се оказало, че броят на нуждаещите се е три пъти по-голям. През зимата било взето решение да се предоставя храна не само на децата, но и на възрастните.

През лятото на 1922 г. АПА вече се грижела за около 10,5 млн. души. Те се хранели в американски кухни и ежедневно получавали дажби царевица или царевичен грис (освен това били осигурени и значителни количества мляко, брашно, захар, ориз и свинско месо). АПА също така стартирала мащабна програма за оказване на медицинска помощ, в рамките на която били извършени масови ваксинации срещу болести като холера, тиф и едра шарка. Много руснаци, намиращи се в чужбина, пък започнали да изпращат храни на своите роднини и близки“.

„Гигантско дело, достойно за велика слава“

Преди да започне хуманитарната операция, АПА поставила няколко условия. На първо място, организацията настояла храната да бъде раздавана безпристрастно на всички нуждаещи се. Хувър също така поискал част от необходимите средства да бъдат осигурени от режима на Ленин.

В резултат той си осигурил финансиране в размер на 18 млн. долара от Москва, 20 млн. долара от американския Конгрес, 8 млн. долара от армията на САЩ, както и над 30 млн. долара от благотворителни организации. За извършването на доставките, АПА използвала 237 кораба, а около 125 000 руснаци помагали за разпределянето на помощта. В кампанията се включил и известният арктически изследовател и общественик Фритьоф Нансен. Неговите усилия за справянето с масовия глад се превърнали в една от основните причини, поради които той спечелил Нобелова награда за мир през 1922 г.

Благодарение на АПА, милиони руснаци, които живеели в крайна бедност и не можели да отопляват домовете си, се сдобили и с дрехи и одеяла. По официални данни, между 1921 и 1922 г. само в Башкирия били доставени над 30 000 тона помощи. Усилията на АПА спасили живота на милиони хора. Ето какво пише по този повод Максим Горки в края на 1922 г.: „Щедростта на американския народ възкреси мечтата за братство между хората. Това се случи в момент, когато човечеството отчаяно се нуждае от подкрепа и състрадание. Вашата помощ ще бъде записана в историята като уникално, гигантско дело, достойно за велика слава и завинаги ще остане в паметта на милиони руски деца, които вие спасихте от смърт“.

Търговия с хуманитарна помощ

През 1922 и 1923 г., докато много хора все още гладували, съветските власти започнали да изнасят в чужбина по-голямата част от зърното, предоставяно от АПА.

Целта на Москва била да се съберат достатъчно средства за съживяването на индустрията. Режимът също така се опитал да получи международен заем в размер на 10 млн. долара, но това така и не се случило. „Спокойно може да се каже, че мисията на АПА помогнала на Ленин и неговото правителство да останат на власт. Хувър предполагал, че тежката ситуация ще доведе до падането на съветския режим, но прогнозата му не се сбъднала. Освен това, АПА можела да съдейства за установяването на стабилни дипломатически и търговски отношения между САЩ и СССР, но този шанс бил пропилян“, отбелязва проф. Патено.

Отпускането на хуманитарна помощ за СССР приключило през юни 1923 г. Това станало в разгара на пропагандна кампания, зад която стоели съветските власти, целяща да злепостави както САЩ, така и останалите западни държави, помогнали за справянето с масовия глад. Москва определила за недопустим факта, че американски компании получили концесии за добив на природни богатства, намиращи се на територията на Съветския съюз. Алфред Розенберг, който е един от основните идеолози на нацизма, на свой ред обвинил американските власти (които, според него, били под контрола на Уолстрийт), че стоят зад всички сътресения, случили се в Руската империя в началото на XX век.

Още от автора:

Невероятната история на космическата надпревара: СССР и САЩ планирали да взривят атомна бомба на Луната

Как борбата с едрата шарка помогна на САЩ да извоюват своята независимост

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Как Сталин забрани уикендите

Сталин вярваше, че това е една от най-големите заплахи за СССР

Ужасяващото наследство на Сталин

Той е един от най-жестоките диктатори в историята на Европа

Забравени от историята – жестоките диктатори, за които вероятно не сте и чували

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 5 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 9 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 10 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона