132

В ойната в Украйна, започнала преди близо седем месеца, продължава с пълна сила и по всичко личи, че краят ѝ все още е далечен мираж.

Експертите са единодушни, че към настоящия момент сключването на примирие между Москва и Киев изглежда на практика невъзможно.

Решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация, както и намекът му, че е готов да използва ядрено оръжие, станаха обект на всевъзможни коментари. Това накара много хора да си зададат въпроса дали съществува опасност конфликтът да се разрасне и да обхване други страни, намиращи се в Източна Европа.

Имперските амбиции на Путин

Всеизвестен факт е, че Путин счита разпадането на СССР за „най-голямата геополитическа катастрофа на XX век“ – нещо, което самият той е заявявал нееднократно. Според редица експерти държавният глава всъщност не желае да възстанови Съветския съюз, а да възкреси величието на Руската империя. Путин не крие, че се възхищава на Петър Велики – владетелят, чиято кауза била да направи Русия велика европейска сила, способна да се сравнява с Франция, Англия, Прусия и Австрия както по военна мощ, така и икономически.

„Имперските амбиции на Путин не са тайна за никого. По тази причина е напълно естествено той да се стреми да разширява границите на Русия“, отбелязва за Vesti.bg проф. Джон Коларусо от университета „Макмастър“ в Хамилтън, Онтарио. Той е автор на голям брой публикации, посветени на историята и външната политика на Русия. “Идеологията на Кремъл несъмнено представлява заплаха за Източна Европа. В същото време обаче неуспехите на руската армия в Украйна нагледно показват, че тя просто не разполага с необходимия капацитет, за да осъществи амбициите на Путин“, добавя проф. Коларусо.

На сходно мнение е и професорът по международни отношения от университета в Южна Калифорния Робърт Инглиш: „Според мен Русия е изцяло фокусирана върху Украйна. Към настоящия момент, Кремъл не застрашава териториалната цялост на другите страни в Източна Европа. Това не е особено изненадващо, като се има предвид какви затруднения изпитва руската армия в Украйна. Казано по друг начин – дори и да иска, Русия не може да се превърне в реална заплаха за друга държава“.

Ще бъдат ли използвани ядрени оръжия?

„При заплаха за териториалната цялост на нашата страна ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф“. Тези думи на Путин предизвикаха вълна от коментари по цял свят. Анализаторите определят изказването му като ясен намек за готовността на руския президент да използва ядрени оръжия. Големият въпрос, който вълнува всички, е дали неговото изказване представлява празна заплаха или действително би предприел подобен ход.

„Истината е, че никой не знае дали Путин би прибягнал до използването на ядрено оръжие. В момента всички експерти, коментиращи тази тема, спекулират – включително и онези, които смятат, че НАТО може да продължи да снабдява Украйна с модерни оръжия и разузнавателни данни, без да се притеснява от евентуалния отговор на Кремъл. Аз лично се опасявам, че ако ситуацията се влоши, Путин може да използва ядрени оръжия. Той би предприел подобно действие, за да предпази своя режим от тотален крах“, смята проф. Инглиш.

„Очевидно е, че Путин смята Украйна за нещо много повече от заплаха за сигурността на Русия. За него тази страна се е превърнала в политическа фикс-идея. Смятам, че той би взел решение да нападне други държави в района само в един случай – ако те бъдат използвани като база за извършването на атаки срещу руската армия. Путин вече заплаши, че е готов да отвърне на подобен удар. Все пак ми се струва, че засега той няма териториални амбиции извън Украйна“, добавя проф. Инглиш.

Непредвидими последици

„Путин е в капан. Решението му да обяви частична мобилизация беше посрещнато с голямо недоволство в самата Русия. Референдумите, които провежда, не са нищо повече от пропаганден ход, а резултатите от тях няма да бъдат признати от никого отвъд стените на Кремъл. Вместо да започне преговори, Путин може да реши да използва тактически ядрени оръжия срещу украинската армия или дори да атакува някои градове. Това би имало две важни последици, които ще нанесат тежък удар по амбициите на Русия. От една страна, отговорът на НАТО ще бъде жесток. Много е вероятно силите на Алианса не просто да се намесят, но и на практика да унищожат напълно това, което е останало от руската армия. От друга страна, Русия ще бъде напълно изолирана в международен план, дори Китай ще бъде принуден да прекъсне взаимоотношенията си с Кремъл. Всичко това най-вероятно ще доведе до падането на Путин от власт“, подчертава проф. Коларусо.

Експертът припомня и една важна подробност: през 1994 г. е подписан т. нар. Будапещенски меморандум. По силата на това споразумение Украйна се превръща в зона без ядрени оръжия. Русия, САЩ и Великобритания на свой ред се ангажират да гарантират сигурността на източноевропейската държава и да се въздържат от използването на сила срещу нейната териториална цялост и политическата ѝ независимост. Путин наруши споразумението два пъти, първо през 2014 г. с анексирането на Крим, а след това през февруари тази година, когато започна инвазията в Украйна.

„С ратифицирането на въпросния меморандум Украйна се отказа от ядрения си арсенал, който остана на нейна територия след разпадането на СССР. В замяна, страната получи гаранции за своя суверенитет. И до днес, обаче, има хора, които твърдят, че украинските власти са запазили част от въпросния арсенал като предпазна мярка в случай на война с Русия. Няма как да знаем дали това е истина или не. Едно нещо е безспорно – евентуален развой на събитията, при който Русия и Украйна се нападат взаимно с ядрени оръжия, би представлявал истински кошмар“, предупреждава проф. Коларусо.

Още от автора:

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

 

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 132
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

132 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 26 минути

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 36 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 3 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 3 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 3 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 4 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 4 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС