2

П риключилото преди по-малко от месец Световно първенство в Катар предложи много емоции на всички почитатели на футбола. Освен спиращия дъха финал, който изиграха тимовете на Франция и Аржентина, представянето на един друг отбор също привлече голямо внимание. Става въпрос за Хърватия. Страната зае престижното трето място, след като по пътя си към бронзовите медали успя да отстрани не кого да е, а Бразилия.

Впечатляващото представяне на Лука Модрич и компания накара редица анализатори да направят паралел между спортните и политическите успехи на Хърватия, която от началото на настоящата година се присъедини едновременно към Еврозоната и Шенген. Как една държава, която извоюва своята независимост преди едва три десетилетия, успя да се превърне в своеобразен модел за подражание? И с кои предизвикателства Загреб все още не може да се справи?

„А ти къде беше през 1991 г.?“

Хърватия обяви своята независимост от Югославия през 1991 г. Това доведе до избухването на война, която продължи близо четири години. Миналото няма как да бъде забравено, отбеляза пред Vesti.bg Тибор Агич – 26-годишен студент по етнология, антропология и южнославянски езици, който работи и живее в Загреб. „Да, войната несъмнено ни е повлияла, а последиците от нея вероятно ще се усещат още дълго време. Днес те не са толкова икономически, колкото са вградени в човешките ценности и в общественото мнение. Става въпрос за неща като фалшива обич към родината, нездравословен национализъм, нетърпимост към по-различните, разкол в обществото между „истинските хървати“ и „нехърватите“. И винаги се стига до въпроса: А ти къде беше през 1991 г.?“, смята той.

„Преди избухването на войната, Хърватия беше втората най-богата република в състава на Югославия. На първо място в тази класация беше Словения“, подчерта пред Vesti.bg проф. Уейлс Браун от университета „Корнел“. Той е автор на голям брой изследвания, посветени на историята и културата на страните от Източна Европа. „В конфликта, който избухна след разпадането на Югославия, бяха замесени няколко страни. Словения например пострада относително леко от него. Щетите, които Хърватия понесе, бяха по-сериозни, но тя успя да се възстанови сравнително бързо. Значително по-тежко пострада Босна и Херцеговина, която и до ден днешен не може да превъзмогне последиците от войната“, добавя проф. Браун.

Успехи и провали

Постиженията на Хърватия от последните години няма как да променят факта, че страната е изправена пред някои сериозни проблеми, подчерта Агич. „Мога да изброя три несъмнени повода за гордост – приемането ни в ЕС, влизането в Еврозоната и присъединяването ни към Шенген. Веднага обаче в ума ми изникват и три примера за провали:

Две години след земетресението в Петриня, все още не е възстановена почти нито една къща, хората живеят във фургони, на които им казваме фургонски селища.

Вуковар, който определяме като „Града на героите“ заради всичко, което се е случило там по време на войната, днес има около 23 хиляди жители, от които поне 2/3 живеят на ръба на бедността. Веднъж годишно политиците използват Вуковар като възможност за позиране пред обективите на камерите, а през останалото време изглежда никой не се интересува от него.

Невъзможността ни да се изправим срещу миналото очи в очи и да се примирим с него, като започнем от Втората световна война и стигнем до неразчистените сметки от конфликта през 90-те години на миналия век“, отбеляза още Агич.

Криза след криза

„Ако сравним Хърватия с останалите страни от региона, които не са били част от Югославия, няма как да не ни направи впечатление следното: югославската икономическа система за „самоуправление“ несъмнено имаше много недостатъци. Въпреки това, тя превърна Хърватия в страна, която е много по-добре подготвена да търгува с останалия свят в сравнение с България, Румъния и Албания, например. Много хървати отидоха да работят в държави като Швеция и Западна Германия още през 60-те години на миналия век. След това те се завърнаха в родината си, натрупали или пари, или ценни умения, а в някои случаи и двете“, смята проф. Браун.

„Откакто съм се родил, в Хърватия непрестанно се говори за някаква криза. Ние не познаваме друг живот. Първо беше кризата и възстановяването след войната, после т.нар. преход. След това дойде икономическа криза от 2008 г. Тъкмо когато започна да се усеща, че ситуацията се подобрява и избухна пандемията от COVID-19, след това имаше две разрушителни земетресения в рамките на половин година, от които Хърватия все още не се е възстановила, а сега светът е във война и икономическите последствия и инфлацията ни се отразяват особено тежко. И пак сме в неизвестност. Въпреки всичко това смятам, че днес живеем по-добре и хората стават все по-големи оптимисти. Откакто влязохме в ЕС, някои от моите най-добри приятели и техните семейства отидоха да живеят на Запад. Те ми липсват, но и се радвам за тях, тъй като постигат големи успехи в кариерно отношение“, споделя на свой ред Агич.

Най-добрите посланици на Хърватия

Вече стана въпрос за отличното представяне на Хърватия на Световното първенство по футбол в Катар. Експертите припомнят, че на Мондиала през 2018 г. тимът достигна финал, който загуби от Франция, а през 1998 г. отново спечели бронзовите медали. Тези успехи несъмнено са впечатляващи – особено като се има предвид, че става въпрос за страна с население от едва 4 млн. души. „В Хърватия има слоган, който гласи, че нашите най-добри посланици са спортистите. Фразата произлиза от времето на войната в периода 1991-1995 г. Тогава Хърватия се стреми да бъде възможно най-видима за международната общност – и то точно чрез спорта, като по този начин фокусира вниманието върху въоръжения конфликт“ разказва Агич.

По думите му, показателен е следният факт: „Ако попитате някой чужденец дали е чувал за Хърватия, той ще ви каже – да, Давор Шукер, Мирко „CroCop“ Филипович и Лука Модрич. Никой, обаче, няма да спомене Никола Тесла, който е роден на територията на днешна Хърватия или Лавослав Рижичка, носител на Нобелова награда за химия, роден във Вуковар. Националната гордост и до ден днешен е характерна за хърватските спортисти и има сериозна заслуга за големите им постижения. Трябва, разбира се, да споменем и още нещо – става въпрос за наистина изключителни спортисти, но и за ентусиасти, постигнали успехи посредством огромни лишения и усилия. Струва ми се, че това, което винаги е липсвало на хърватския спорт, са инвестиции от страна на държавата“.

Още от автора:

"Той харчеше 2500 долара на месец за ластици за пачки": Непознатият Пабло Ескобар

От враг в приятел: Как САЩ и Япония станаха партньори

Да продадеш душата си: Мостовете, построени от дявола

Най-шокиращите археологически открития за 2022 г.

Три мистерии, които никога няма да бъдат разгадани

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 минути

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 23 минути

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 1 час

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 4 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 4 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 4 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 4 часа

Той се очаква на пазара това лято