2

П риключилото преди по-малко от месец Световно първенство в Катар предложи много емоции на всички почитатели на футбола. Освен спиращия дъха финал, който изиграха тимовете на Франция и Аржентина, представянето на един друг отбор също привлече голямо внимание. Става въпрос за Хърватия. Страната зае престижното трето място, след като по пътя си към бронзовите медали успя да отстрани не кого да е, а Бразилия.

Впечатляващото представяне на Лука Модрич и компания накара редица анализатори да направят паралел между спортните и политическите успехи на Хърватия, която от началото на настоящата година се присъедини едновременно към Еврозоната и Шенген. Как една държава, която извоюва своята независимост преди едва три десетилетия, успя да се превърне в своеобразен модел за подражание? И с кои предизвикателства Загреб все още не може да се справи?

„А ти къде беше през 1991 г.?“

Хърватия обяви своята независимост от Югославия през 1991 г. Това доведе до избухването на война, която продължи близо четири години. Миналото няма как да бъде забравено, отбеляза пред Vesti.bg Тибор Агич – 26-годишен студент по етнология, антропология и южнославянски езици, който работи и живее в Загреб. „Да, войната несъмнено ни е повлияла, а последиците от нея вероятно ще се усещат още дълго време. Днес те не са толкова икономически, колкото са вградени в човешките ценности и в общественото мнение. Става въпрос за неща като фалшива обич към родината, нездравословен национализъм, нетърпимост към по-различните, разкол в обществото между „истинските хървати“ и „нехърватите“. И винаги се стига до въпроса: А ти къде беше през 1991 г.?“, смята той.

„Преди избухването на войната, Хърватия беше втората най-богата република в състава на Югославия. На първо място в тази класация беше Словения“, подчерта пред Vesti.bg проф. Уейлс Браун от университета „Корнел“. Той е автор на голям брой изследвания, посветени на историята и културата на страните от Източна Европа. „В конфликта, който избухна след разпадането на Югославия, бяха замесени няколко страни. Словения например пострада относително леко от него. Щетите, които Хърватия понесе, бяха по-сериозни, но тя успя да се възстанови сравнително бързо. Значително по-тежко пострада Босна и Херцеговина, която и до ден днешен не може да превъзмогне последиците от войната“, добавя проф. Браун.

Успехи и провали

Постиженията на Хърватия от последните години няма как да променят факта, че страната е изправена пред някои сериозни проблеми, подчерта Агич. „Мога да изброя три несъмнени повода за гордост – приемането ни в ЕС, влизането в Еврозоната и присъединяването ни към Шенген. Веднага обаче в ума ми изникват и три примера за провали:

Две години след земетресението в Петриня, все още не е възстановена почти нито една къща, хората живеят във фургони, на които им казваме фургонски селища.

Вуковар, който определяме като „Града на героите“ заради всичко, което се е случило там по време на войната, днес има около 23 хиляди жители, от които поне 2/3 живеят на ръба на бедността. Веднъж годишно политиците използват Вуковар като възможност за позиране пред обективите на камерите, а през останалото време изглежда никой не се интересува от него.

Невъзможността ни да се изправим срещу миналото очи в очи и да се примирим с него, като започнем от Втората световна война и стигнем до неразчистените сметки от конфликта през 90-те години на миналия век“, отбеляза още Агич.

Криза след криза

„Ако сравним Хърватия с останалите страни от региона, които не са били част от Югославия, няма как да не ни направи впечатление следното: югославската икономическа система за „самоуправление“ несъмнено имаше много недостатъци. Въпреки това, тя превърна Хърватия в страна, която е много по-добре подготвена да търгува с останалия свят в сравнение с България, Румъния и Албания, например. Много хървати отидоха да работят в държави като Швеция и Западна Германия още през 60-те години на миналия век. След това те се завърнаха в родината си, натрупали или пари, или ценни умения, а в някои случаи и двете“, смята проф. Браун.

„Откакто съм се родил, в Хърватия непрестанно се говори за някаква криза. Ние не познаваме друг живот. Първо беше кризата и възстановяването след войната, после т.нар. преход. След това дойде икономическа криза от 2008 г. Тъкмо когато започна да се усеща, че ситуацията се подобрява и избухна пандемията от COVID-19, след това имаше две разрушителни земетресения в рамките на половин година, от които Хърватия все още не се е възстановила, а сега светът е във война и икономическите последствия и инфлацията ни се отразяват особено тежко. И пак сме в неизвестност. Въпреки всичко това смятам, че днес живеем по-добре и хората стават все по-големи оптимисти. Откакто влязохме в ЕС, някои от моите най-добри приятели и техните семейства отидоха да живеят на Запад. Те ми липсват, но и се радвам за тях, тъй като постигат големи успехи в кариерно отношение“, споделя на свой ред Агич.

Най-добрите посланици на Хърватия

Вече стана въпрос за отличното представяне на Хърватия на Световното първенство по футбол в Катар. Експертите припомнят, че на Мондиала през 2018 г. тимът достигна финал, който загуби от Франция, а през 1998 г. отново спечели бронзовите медали. Тези успехи несъмнено са впечатляващи – особено като се има предвид, че става въпрос за страна с население от едва 4 млн. души. „В Хърватия има слоган, който гласи, че нашите най-добри посланици са спортистите. Фразата произлиза от времето на войната в периода 1991-1995 г. Тогава Хърватия се стреми да бъде възможно най-видима за международната общност – и то точно чрез спорта, като по този начин фокусира вниманието върху въоръжения конфликт“ разказва Агич.

По думите му, показателен е следният факт: „Ако попитате някой чужденец дали е чувал за Хърватия, той ще ви каже – да, Давор Шукер, Мирко „CroCop“ Филипович и Лука Модрич. Никой, обаче, няма да спомене Никола Тесла, който е роден на територията на днешна Хърватия или Лавослав Рижичка, носител на Нобелова награда за химия, роден във Вуковар. Националната гордост и до ден днешен е характерна за хърватските спортисти и има сериозна заслуга за големите им постижения. Трябва, разбира се, да споменем и още нещо – става въпрос за наистина изключителни спортисти, но и за ентусиасти, постигнали успехи посредством огромни лишения и усилия. Струва ми се, че това, което винаги е липсвало на хърватския спорт, са инвестиции от страна на държавата“.

Още от автора:

"Той харчеше 2500 долара на месец за ластици за пачки": Непознатият Пабло Ескобар

От враг в приятел: Как САЩ и Япония станаха партньори

Да продадеш душата си: Мостовете, построени от дявола

Най-шокиращите археологически открития за 2022 г.

Три мистерии, които никога няма да бъдат разгадани

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 9 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 9 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 11 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 12 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 12 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 12 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 13 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 13 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 13 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

<p>Срина се системата на градския транспорт в София</p>

Внимание! Временно е спряно зареждането на превозни документи за столичния транспорт

България Преди 14 часа

От ЦГМ информират, че работят за отстраняването на проблема

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 14 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

България Преди 14 часа

Два екипа на БЧК са се отзовали на терен след избухването на първия взрив в складовете за фойерверки