Войните, които приключиха без нито една жертва
Снимката е илюстративна   
Източник: iStock/Getty Images
0

В ойните представляват едни от най-мрачните моменти в световната история. Причинените от тях страдания и разрушения са неописуеми, а броят на загиналите – неизмерим.

Съществуват обаче примери за конфликти, приключили без нито една жертва. В следващите редове може да научите любопитни подробности за някои от тях:

„Уиски войната“

В основата на този необичаен конфликт между Канада и Дания стои малкият остров Ханс, намиращ се на около 1000 км от Северния полюс. Той е безлюден и няма нито растителност, нито някакви природни ресурси. Разположен е точно в средата на протока Нерс, който разделя Канада от Гренландия (автономна територия на Дания). Освен това Ханс се намира на еднакво разстояние от Гренландия и канадския остров Елсмир.

Войната за него избухнала през 1973 г., макар че до сражения така и не се стигнало. За сметка на това, служители на канадска петролна компания решили да забият на острова знамето на своята родина. За датчаните пък оставили „утешителен подарък“ – бутилка уиски.

Отговорът на Копенхаген не закъснял. Датският министър по въпросите на Гренландия посетил Ханс. Заедно с хората, които го придружавали, той свалил канадския флаг и на негово място поставил датското знаме. Министърът също така оставил бутилка аквавит (традиционен датски алкохол).

През следващите години канадски и датски войници започнали да се редуват да посещават острова, за да сменят знамената и да оставят след себе си бутилки алкохол. Консенсус бил постигнат чак през 2022 г., когато двете страни сключиха споразумение за подялбата на Ханс.

„Организираното пиратство“ на Канада

Канада е замесена в още един странен конфликт, приключил без жертви. Той избухнал през 1995 г., след като властите в страната обвинили Испания, че превишава квотите си за риболов на калкани край бреговете на остров Нюфаундленд. Стигнало се дотам, че на 9 март канадската брегова охрана дори открила огън по испански траулер и задържала екипажа – действия, които представители на ЕС определили като „организирано пиратство“. Напрежението продължило да расте и през следващите седмици. Канадските власти наредили да бъдат прерязани рибарските мрежи на няколко испански и португалски плавателни съда. В отговор, Мадрид изпратил военен кораб в района. За щастие, до по-сериозни инциденти не се стигнало. На 16 април ЕС, Канада и Испания успели да постигнат споразумение по отношение на риболовните квоти и по този начин бил сложен край на конфликта.

335-годишната война

Историците определят този конфликт като издънка на Английската гражданска война, бушувала в периода 1642 – 1651 г. Роялистките сили, верни на крал Чарлз I, първоначално имали надмощие, но това постепенно се променило и парламентаристите под ръководството на Оливър Кромуел започнали да постигат победа след победа. В крайна сметка Холандия също влязла във войната, съюзявайки се с парламентаристите. В началото на 1651 г. вече било ясно, че поражението на роялистите е неизбежно. Те били изтласкани в района на Корнуол, в югозападната част на Англия. Остатъците от флота им пък се оттеглили на островите Сили. Холандия решила да се възползва от ситуацията, изпращайки там 12 бойни кораба. Целта била роялистите да бъдат принудени да изплатят на страната репарации.

Ръководителите на флота отхвърлили искането, в резултат на което холандците обявили война на островите Сили. Започнала блокада, по време на която така и не се стигнало до сражения. Три месеца по-късно парламентаристите на Кромуел триумфирали над своите опоненти и гражданската война приключила. Роялистите, намиращи се на островите Сили, капитулирали, а холандските кораби вдигнали блокадата. Мирен договор обаче така и не бил подписан. Конфликтът бил забравен, докато през 1986 г. историкът Рой Дънкан не установил, че той все още не е официално разрешен. В резултат холандският посланик във Великобритания Рейн Хюдекопер посетил Сили, където подписал мирен договор на 17 април 1986 г. По този начин официално бил сложен край на войната, продължила цели 335 години.

Три отсечени дървета

През 1839 г. между американските щати Мисури и Айова избухнал конфликт за граничната зона, която ги разделяла (въпросната ивица била широка едва 15 км.). Той ескалирал, след като шерифът от Мисури Юрая Грегъри бил арестуван от властите в Айова. Причината била, че той се опитал да събере данъци от хората, живеещи в оспорвания район. Впоследствие двата щата изпратили там военни, но до сблъсъци така и не се стигнало. Според някои историци единствените „жертви“ били три дървета с пчелни кошери, отсечени в хода на конфликта. През въпросната 1839 г. с въпроса за границата между Мисури и Айова се заел Върховният съд на САЩ, а окончателно споразумение било постигнато десет години по-късно.

Мостът над Ред Ривър

През 1931 г. други два американски щата се оказали въвлечени в една крайно необичайна „война“. Става въпрос за Тексас и Оклахома. Причина за избухването на конфликта станало построяването на мост над Ред Ривър (река в южната част на САЩ, която е приток на Мисисипи). Собствениците на друг мост над реката, за преминаването на който се плащало такса, представили съдебно решение, което забранявало използването на новото съоръжение. Това накарало губернатора на Тексас Рос Стърлинг да нареди поставянето на ограждения, които да осуетят всеки опит за прекосяването му.

Отговорът на властите в Оклахома не закъснял. Губернаторът на щата Уилям Мъри на свой ред наредил новият мост да бъде отворен. Той дори изпратил военни, които да премахнат огражденията. Малко по-късно, те били издигнати отново от тексаски рейнджъри, изпратени от Стърлинг. Напрежението започнало да ескалира, а Мъри дори обявил военно положение. Самият той посетил моста, въоръжен със старинен револвер. Споразумение било постигнато на 6 август, когато съдебното решение, забраняващо преминаването по новия мост, било отменено. Въпросните събития се превърнали в своеобразна медийна сензация. Според някои историци, новините за „войната“ привлекли вниманието на Адолф Хитлер. В резултат, той започнал да гледа на САЩ като на страна, която е раздирана от вътрешни конфликти и не представлява реална заплаха за Германия.

Още от автора:

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Забравената република, за която умряха 2 милиона души

Кой е „Генерал Мраз“ и къде е била най-голямата танкова битка в историята

Чеченските войни и конфликтът в Украйна – уроците на историята

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 4 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 21 минути

Horizon OS ще може да се използва от още производители

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 53 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 56 минути

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 час

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 1 час

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност