4

З оологията невинаги е била точна наука. Преди хиляди години учени като Аристотел и Плиний Стари положили големи усилия, за да съберат всичко, което било известно за животните до този момент, в обемни енциклопедии. Информацията, с която те разполагали, обаче, често била невярна. Малко хора, например, знаели как изглежда слонът. Повечето разчитали на чужди разкази, за да добият някаква представа за външния вид на тези внушителни същества. Въпросните описания често съдържали абсурдни твърдения, които в продължение на векове били считани за неоспорими факти.

Изумителните слонове

Както древните гърци, така и римляните не криели своята възхита от слоновете. Те смятали, че това са най-умните животни на планетата. Въпросното твърдение не е особено изненадващо, тъй като някои слонове били дресирани да изпълняват впечатляващи трикове – като да ходят по въже или да рисуват букви с помощта на четка. Ето какво се твърди в една римска енциклопедия, написана преди близо две хилядолетия: „Когато слон срещне човек в пустинята и осъзнае, че той се е изгубил, тогава слонът му посочва правилния път“. Във въпросното произведение се отбелязва още, че тези животни не могат да бъдат накарани да се качат на борда на кораб, преди да им бъде обещано, че ще се приберат у дома си. Авторът на енциклопедията също така твърди, че те се размножават, хранейки се с магически корени. Благодарение на тях, в утробите на женските се появявали бебета. В Азия пък били разпространени предания, според които слоновете били в постоянен конфликт с…дракони.

Кръвта на пеликаните

Живелият в периода VI – VII в. Св. Исидор Севилски, когото много хора днес считат за покровителя на интернет, имал повече от странно мнение за пеликаните. Според него, кръвта на тези птици можела да възкреси мъртъв човек. Той смятал, че майките убивали собствените си деца, след което скърбели за тях в продължение на три дни. Когато техният „траур“ приключел, те започвали да кълват гърдите си, докато не потече кръв. Тогава, малките оживявали отново, благодарение на капките, които падали върху телата им. В продължение на столетия въпросното твърдение било считано за неоспорим научен факт и се споменавало в редица книги (някои смятали, че птиците всъщност хранели малките си със своята собствена кръв, когато нямало друга храна). Пробождащият се пеликан дори станал официален символ на английската кралица Елизабет I, a подобно изображение имало и на корицата на първото издание на Библията на крал Джеймс.

Огнените саламандри

В продължение на векове, хората били убедени, че саламандрите са същества с магически способности. Древните римляни, например, вярвали, че тези животни могат да загасят пожар с докосването си, тъй като телата им са изключително студени. Живелият през I в. сл. н. е. автор и учен Плиний Стари решил да подложи тази теория на проверка, хвърляйки саламандър в огън. Крайният резултат едва ли ще ви изненада – животното умряло, а пламъците продължили да бушуват. Никой, обаче, не се вслушал в думите на Плиний Стари. Цяло хилядолетие по-късно, равин Раши отбелязал в едно от своите произведения, че човек може да стане „огнеупорен“, ако покрие тялото си с кръв от саламандри. Той също така добавил, че тези земноводни се раждат в пламъци. Раши даже дал следния пример: ако стъклар остави пещта си запалена, на седмия ден от нея ще изпълзи новороден саламандър.

Сблъсък на титани

Саламандрите далеч не били единствените животни, привлекли вниманието на Плиний Стари. Древноримският учен смятал, че носорозите и слоновете се ненавиждат и постоянно водят битки помежду си. Въпросното твърдение, разбира се, няма нищо общо с истината, но това не попречило на много хора да продължат да вярват в него в продължение на векове. През XV в. кралят на Португалия Мануел I дори решил да организира подобен сблъсък. Той наредил в страната му да бъдат докарани слон и носорог, след което двете животни били изправени едно срещу друго. Очакванията за спиращо дъха зрелище, обаче, не се оправдали. Оказало се, че слонът няма никакво намерение да премери сили с носорога и побягнал. Случилото се не променило представите на хората за тези животни. Дори напротив – в Европа продължили да се разпространяват абсурдни твърдения за тях. Известният германски художник и математик Албрехт Дюрер бил така впечатлен от историите за носорози, които достигнали до него, че решил да ги пресъздаде в картина. В резултат, той нарисувал същество с люспести крака и плочки на гърба. Дюрер добавил и бележка, в която отбелязал, че носорозите са „с цвета на петниста костенурка…а телата им са покрити с дебели люспи“.

Пчелите и менструацията

Плиний Стари имал крайно необичайни възгледи не само за животните. Той твърдял, че менструацията превръща погледа на жената в смъртоносно оръжие, което може да избие цял рояк пчели. Въпросната теория може да звучи като нелепа шега, но немалко съвременници на Плиний Стари вярвали, че това е самата истина. Той също така смятал, че умрелите пчели могат да се съживят, ако бъдат покрити с кал и тялото на вол или бик. Живелите няколко века по-късно Св. Августин Блажени и Св. Исидор Севилски на свой ред били убедени, че въпросните насекоми не се възпроизвеждат, а се появяват спонтанно от гниещата плът на умрели крави.

Китове с антени

През XVII в. френският фармацевт Пиер Помет издал книга, посветена на животните, обитаващи нашата планета. Тя била пълна с красиви рисунки на причудливи създания, повечето от които, всъщност, никога не са съществували. Особено странно изглеждали илюстрациите на китовете. Помет твърдял, че мъжките имат ръце с пръсти, метален гръб и бронирани глави, от които стърчали две дълги антени, завършващи с пухкави помпони. Той смятал още, че женските китове също имат антени, но те са по-къси и твърди. Изображенията, създадени от Помет, се радвали на завидна популярност и дори били включени в няколко географски карти.

Още от автора:

Трагичната история на Хелмут Хюбнер – момчето, което се опълчи на нацистите

Световните лидери и решенията, които взеха с помощта на астрологията

Загадки, феномени и конспирации – непознатото лице на Индия

Как НАСА ще избере астронавтите, които ще се отправят към Луната

Конспиративните теории, за които (не) сте чували​

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 32 минути

Вдигат заплатите в армията

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 3 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 3 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища