0

П реди около 66 млн. години, животът на Земята се изправил пред едно от най-големите предизвикателства в своята история. Астероид с диаметър от близо 10 км. паднал в района на Мексиканския залив, образувайки огромен кратер, който днес наричаме Чиксулуб. Последиците от сблъсъка били апокалиптични. Учените смятат, че въпросното събитие довело до измирането на приблизително две трети от всички видове, които обитавали нашата планета до този момент, включително и динозаврите. Какво всъщност знаем за тази глобална катастрофа и космическото тяло, което я причинило?

Земетресение, което продължило половин година

Изследване, проведено през 2014 г. на остров Горгона, намиращ се близо до бреговете на Колумбия, разкри нещо изненадващо за катаклизма, довел до изчезването на динозаврите. Става въпрос за специфични сферични отлагания, състоящи се от слоеве пясък, пълни с парчета стъкло. Те се образували, след като астероидът се врязал в земната кора с огромна скорост, при което голямо количество почва и скали се разтопили и разпръснали в атмосферата. По-късно те паднали обратно на земята под формата на нещо, което учените описват като „стъклен дъжд“. Това разкрива една важна подробност – астероидът предизвикал мега-земетресение, което продължило няколко месеца. Изследователите дори допускат, че продължителността му била близо половин година. Доказателства за това били открити в Мексико и в няколко района на САЩ. Експертите допълват, че трусът бил приблизително 50 000 пъти по-мощен от унищожителното земетресение през 2004 г., чийто епицентър беше близо до остров Суматра.

Най-катастрофалното цунами

Споменатото вече земетресение в Индийския океан предизвика огромни вълни цунами, които отнеха живота на близо 228 000 души. Въпреки че това е едно от най-катастрофалните природни бедствия в съвременната история, то бледнее пред онова, което се случило след падането на астероида. Изчисленията сочат, че образувалите се вълни били около 30 000 пъти по-мощни от тези през 2004 г. Приблизително десет минути след сблъсъка, те били с височина от над километър и половина. Помитайки всичко по пътя си, около час по-късно те излезли извън пределите на Мексиканския залив и навлезли в Северния Атлантически океан. На четвъртия час след сблъсъка, вълните цунами достигнали Тихия океан, а в рамките на едно денонощие преминали през по-голямата част от Световния океан. Два дни по-късно, на практика всеки един бряг на нашата планета вече бил наводнен.

Какво се случило с птиците?

Повечето палеонтолози са единодушни, че съвременните птици са произлезли от динозаври, които успели да оцелеят след глобалния катаклизъм. Въпреки това, темата не спира да бъде обект на разпалени дебати. Изследване, проведено през 2018 г., разкри нещо изненадващо. Според неговите автори, всички видове птици, съществували по времето на динозаврите, изчезнали в резултат на падането на астероида. Ударът довел до избухването на огромни пожари, които унищожили голяма част от горите. Това на свой ред довело до измирането на огромен брой животни и растения. Проучването установило още, че съвременните птици произлизат от няколко вида динозаври, които се отличавали със скромните си размери (някои от тях били с големината на пъдпъдъци). Далеч не всички учени са съгласни с тази теория. Според някои, последиците от сблъсъка с астероида били катастрофални в районите, намиращи се в Северното полукълбо, но това не довело до изчезването на всички птици, тъй като поне малка част от тях успели да мигрират на юг.

Киселинни дъждове

Всеизвестен факт е, че падането на астероида довело до значително повишаване на киселинността на океаните. Доскоро се смяташе, че това било постепенен процес, но проучване от 2019 г. промени тази представа. Сблъсъкът с космическото тяло довел до отделянето на значителни количества сяра в атмосферата, което на свой ред причинило продължителни киселинни дъждове. В резултат, киселинността на водните басейни нараснала рязко. Учените сочат като доказателство за своето твърдение открито от тях голямо находище на фосилизирани черупки, натрупани в пласт глина малко след катаклизма. Във въпросните фосили били открити значителни количества от елемента бор. Това означава, че киселинността се увеличила за кратък период от време, което довело до измирането на приблизително половината видове, обитаващи океаните.

Не един, а два астероида

През 2020 г. едно откритие, направено край бреговете на Западна Африка, разкри нещо повече от любопитно. Става въпрос за кратер, който най-вероятно бил образуван след сблъсък с астероид. Това се случило по същото време, когато в Мексиканския залив паднало космическото тяло, за което се смята, че причинило измирането на динозаврите. Откритият наскоро кратер, наречен Надир, се намира на около 400 км. от бреговете на Гвинея. Учените отбелязват, че астероидът, който го образувал, бил сравнително малък – диаметърът му бил приблизително половин километър. В резултат на сблъсъка се образувало огромно огнено кълбо, както и вълни цунами с височина от близо един километър. Последвали и земетресения, някои от които с магнитуд между 6 и 7 по скалата на Рихтер. Един от най-важните въпроси е дали този астероид е свързан с онзи, паднал в района на Мексиканския залив. За да бъде даден задоволителен отговор, скали от кратера Надир трябва да бъдат извадени на повърхността и подложени на подробен анализ. В интерес на истината, предположението, че изчезването на динозаврите е резултат от сблъсъка на няколко астероида с нашата планета, не е ново. Някои изследователи допускат, че обектът, образувал кратера Болтиш в Украйна, също е свързан с това катастрофално събитие. Други дори смятат, че всички тези астероиди са паднали на Земята в рамките на един ден. Съществува и още една теория, според която астероидът-убиец се е разпаднал на няколко части при навлизането си в атмосферата.

Образуването на Амазонската джунгла

Амазонската джунгла е най-голямата екваториална гора в света, която се простира от Андите на запад до Атлантическия океан на изток и между Гвианската планинска земя на север до Бразилското плато на юг. Учените отбелязват, че една от основните причини за нейното образуване е сблъсъкът с астероида, който причинил измирането на динозаврите. Изследване, продължило цели 12 години, разкри изненадващи подробности за този процес. Падането на космическото тяло довело до изчезването на цели екосистеми. Преди глобалната катастрофа, в района на Амазония имало предимно иглолистни дървета и папрати. Сблъсъкът заличил почти половината от растителните видове в Южна Америка. Възстановяването на горите било бавен процес, продължил близо 6 млн. години. Постепенно, там се появили бобови растения, които обогатили почвата с азот. Това се оказало важна стъпка по пътя към създаването на една напълно нова екосистема, която днес познаваме като Амазонската джунгла.

Още от автора:

Забравените постижения на науката през Средновековието

Най-абсурдните твърдения за животните, на които хората някога са вярвали

Трагичната история на Хелмут Хюбнер – момчето, което се опълчи на нацистите

Световните лидери и решенията, които взеха с помощта на астрологията

Загадки, феномени и конспирации – непознатото лице на Индия

Как НАСА ще избере астронавтите, които ще се отправят към Луната

Конспиративните теории, за които (не) сте чували​

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 53 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия