10

О т момента, в който целунал Иисус по бузата в Гетсиманската градина, Юда Искариотски се превърнал в един от най-големите злодеи, познати на човечеството. Неговото решение да предаде своя учител дало началото на събития, които стоят в основата на християнството – залавянето на Иисус, процесът срещу него, разпъването му на кръст и възкресението на Спасителя. Изследователите на Библията отбелязват, че Юда е един от най-важните персонажи в Новия завет, но въпреки това за него не се знае почти нищо.

Кой е Юда Искариотски? 

Въпросът за произхода на Юда е обект на разгорещени дебати. Според повечето експерти, името Искариотски не е фамилно, а показва, че той е роден в Кариот – град, намиращ се в Юдея, на юг от Йерусалим. „Едно от нещата, което отличава Юда от останалите апостоли, е това, че той най-вероятно не е от Галилея“, отбелязва професорът по религиозни изследвания от университета в Айова Робърт Каргил. „Иисус и останалите апостоли са от северната част на Израел, а името Искариотски на свой ред може да е доказателство, че Юда е от южната част, което би го превърнало в нещо като аутсайдер“, добавя той.

Други учени не са съгласни с тази теория. Според тях, името Искариотски свързва Юда с т. нар. сикарии. Това еврейско движение се зародило в Юдея в навечерието на Първата юдейско-римска война (поредица от въстания на евреите срещу римската власт в Юдея, избухнали в периода 66 – 73 г.). Представителите му се противопоставяли на римското присъствие в Светите земи и извършвали нападения с нож на обществени места срещу римляни и техните поддръжници. В Библията, обаче, не се споменава нищо за евентуална връзка между Юда и сикариите. Има и още важна подробност – историците смятат, че групировката била създадена след смъртта на Иисус. 

Мотивите за предателството

Според Евангелието от Йоан, Иисус съобщил на своите ученици по време на Тайната вечеря, че един от тях ще го предаде. Когато бил попитан кой ще направи това, Спасителят отвърнал, че предателят е този, на когото ще даде парче хляб. След като Юда получил въпросното парче, „Сатаната влезе в него“, се казва в евангелието. Всеизвестен факт е, че той предал Иисус за 30 сребърника – нещо, което е описано в Евангелието от Матей. В интерес на истината, като обяснение за действията на Юда се посочва влиянието на Сатаната, а не неговата алчност. Евангелието от Йоан, обаче, описва предателя на Иисус като неморален човек, който редовно крадял от даренията, събирани от апостолите. 

„Винаги е имало хора, които искат да обвържат предателството на Юда единствено с неговата алчност“, посочва Каргил. Други, обаче, виждат политически мотиви, криещи се зад постъпката му. Според тях, той бил разочарован от нежеланието на своя учител да поведе въстание срещу римляните. Има и трета теория, добавя Каргил. Според нея, Юда всъщност се опасявал, че евентуалното избухване на бунт ще има катастрофални последици за еврейския народ. „Може би е решил да предаде Иисус, вярвайки, че по този начин ще предотврати големи кръвопролития“, отбелязва експертът. 

Смъртта на Юда

Каквито и да били мотивите му, след като предал Иисус, Юда незабавно се разкаял за стореното от него. Той върнал 30-те сребърника, отбелязвайки, че е съгрешил, предавайки „невинна кръв“. След като властите го изгонили, отказвайки да се вслушат в думите му, той се обесил на едно смокиново дърво. В библейската книга Деяния на светите апостоли, обаче, е описана друга версия: „със заплатата за своята неправда той придоби нива и, като се строполи ничком, пръсна се през средата и всичката му вътрешност се изсипа“. 

Действията на Юда довели до смъртта и възкресението на Иисус – събития, които, според християнската традиция, донесли спасение на човечеството. Името му на свой ред се превърнало в синоним на предателството и фалшивото приятелство. В своята „Божествена комедия“, Данте Алигиери го поставя в деветия и последен кръг на ада, а художници като Джото и Караваджо увековечават „целувката на Юда“ в едни от своите най-известни произведения. 

„Най-важният факт за Юда, освен извършеното от него предателство, е връзката му с антисемитизма“, отбелязва на свой ред журналистът Джоан Акочела в своя статия, публикувана в списание „Ню Йоркър“ през 2006 г. Според нея, в продължение на векове в очите на повечето християни той бил библейски персонаж, обединяващ в себе си почти всички стереотипи, свързани с евреите. След края на Втората световна война започнал своеобразен процес по реабилитирането му. Изследователят Уилям Класен, който е автор на книга, посветена на Юда, отбелязва, че разказите за неговото предателство изобилстват от неточности или откровени лъжи.

Евангелието от Юда 

През 1978 г. в Египет бил открит древен текст, който може да промени напълно представите ни за Юда. Става въпрос за апокрифно евангелие, преведено от гръцки на коптски език най-вероятно в средата на II в. Текстът е написан от неизвестен автор от името на Юда Искариотски (някои учени смятат, че автор на евангелието е Ириней Лионски). В него той е представен като най-достойния сред апостолите и се намеква, че самият Иисус го помолил да извърши предателството, за да може да се освободи от оковите на физическото си тяло и да изпълни своята съдба – да спаси човечеството.  

Фактът, че Евангелието от Юда е обект на много противоречия, не е особено изненадващ. Някои учени смятат, че са допуснати значителен брой неточности при превода на оригиналния текст на коптски език. Именно по тази причина читателят остава с погрешната представа за „благородството“ на Юда. „Истината е, че не знаем защо е предал своя учител“, отбелязва Каргил. „Ироничното в случая е, че без тази постъпка на Юда, Иисус нямаше да бъде заловен от римляните и разпънат на кръст. Казано по друг начин, без Юда нямаше да съществува централният компонент на християнството - Възкресението“, заключава експертът. 

Още от автора:

"Сакро Боско": Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Забравените постижения на науката през Средновековието

Най-абсурдните твърдения за животните, на които хората някога са вярвали

Трагичната история на Хелмут Хюбнер – момчето, което се опълчи на нацистите

Световните лидери и решенията, които взеха с помощта на астрологията

Загадки, феномени и конспирации – непознатото лице на Индия

Как НАСА ще избере астронавтите, които ще се отправят към Луната

Конспиративните теории, за които (не) сте чували​

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 минута

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 11 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза