35

И сторията на Кримския полуостров е изключително богата. Той е бил част от елинската култура, Римската империя, а през XIX век се оказва в центъра на голям конфликт.

Т. нар. Кримска война се води между Русия и коалиция, в състава на която влизат Османската империя, Франция и Англия. Историците отбелязват, че тя е важен епизод от надпреварата между Великите сили за влияние върху териториите на западащата по това време Османска империя.

Желанието на Русия за реванш след претърпяното от нея поражение пък се превърнало в една от основните причини за избухването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Каква е причината за избухването на войната?

Кримската война е един от най-мащабните военни конфликти на XIX век, но конкретният повод за нейното избухване е наглед незначителен религиозен спор.

В продължение на дълги години, православните християни и католиците повдигали въпроса за достъпа до светите места в Йерусалим, намиращи се на територията на Османската империя. Френският император Наполеон III решил да се възползва от ситуацията и поискал от султан Абдул Меджид I да го признае за суверен на светите земи. Русия на свой ред веднага се намесила и оспорила френските искания.

След като през май 1853 г. Османската империя отхвърлила искането на руския посланик княз Александър Меншиков за признаване правата на гръцката църква върху светите места, а и за определени привилегии на православните християни, император Николай I заповядал на руските войски да окупират васалните на султана дунавски княжества Молдова и Влашко.

Тъй като се притеснявали, че Русия ще се възползва от кризата, в която се намирала Османската империя и ще превземе безпроблемно големи части от нея, Франция и Англия решили да подкрепят Абдул Меджид I и обявили война на Николай I през март 1854 г.

Отвъд пределите на Кримския полуостров

Въпреки своето име войната далеч не обхващала единствено Кримския полуостров и всъщност представлявала истински глобален конфликт.

Сражения се водели на Балканите и на територията на съвременна Турция, преди съюзниците да атакуват Крим през септември 1854 г.

Битки имало и в Кавказкия регион и Балтийско море. Освен това, през август 1854 г. френските и британските войски извършили неуспешна атака срещу Петропавловск, пристанищен град на руското тихоокеанско крайбрежие, намиращ се на Камчатския полуостров.

Модерна война

Благодарение на технологични новости като параходите, железниците и телеграфа, Кримската война се превърнала в първия голям конфликт, в който журналисти отразявали събитията, случващи се на бойното поле.

Един от най-известните военни кореспонденти бил Уилям Хауърд Ръсел. Неговите статии се радвали на огромна популярност. Той не спестявал нищо и описвал подробно провалите на британската армия, както и ужасяващите условия в лагерите и полевите болници, поради което си навлякъл омразата на много генерали.

Статиите му убедили британското правителство да позволи на медицински сестри като Флорънс Найтингейл да бъдат изпратени в района на сраженията, за да помагат на ранените. Освен това войната била отразена и от фотографи като Роджър Фентън и Джеймс Робъртсън, които направили стотици снимки.

Обсадата на Севастопол

През септември 1854 г. съюзническите войски дебаркирали в Крим и обсадили Севастопол – база на руския черноморски флот. Те смятали, че градът ще падне за няколко седмици.

Руснаците обаче нямали никакво намерение да се предадат лесно. Те потопили корабите си, за да блокират пристанището и използвали екипажите и оръдията им, за да подсилят отбраната на Севастопол. Обсадата продължила цели 11 месеца. Хиляди загинали по време на ожесточените сражения.

Историците отбелязват, че основната причина за продължителността на военните действия било използването на дълги окопи, които двете страни в конфликта изкопали.

Нещо подобно щяло да се случи отново няколко десетилетия по-късно – на Западния фронт по време на Първата световна война.

С падането на Севастопол на практика бил сложен край на войната, макар че през следващите месеци сраженията в някои райони продължили. Руският император Александър II, който се възкачил на трона след смъртта на баща си Николай I през март 1855 г., се съгласил да започне мирни преговори в началото на 1856 г. Това станало, след като Австрия заплашила да се присъедини към коалицията срещу Русия. В резултат в Париж се състоял конгрес, завършил с подписването на мирен договор на 30 март 1856 г. Най-тежката клауза за Русия била наложената забрана за присъствието на военен флот в Черно море.

Разказите на Лев Толстой

Освен че била повратен момент в хода на Кримската война, обсадата на Севастопол също така белязала началото на творческата кариера на един от най-великите руски писатели – Лев Толстой. Той бил пряк участник в боевете и един от последните, напуснали града.

Любопитна подробност е, че Севастопол паднал на 9 септември 1855 г. – денят, в който Толстой навършил 27 години. По време на ожесточените сражения, той написал три разказа, в които описал ужасите на войната. Въпреки че руските власти ги цензурирали, те се радвали на голяма популярност. Толстой пък използвал преживяното от него по време на Кримската война като вдъхновение за създаването на един от неговите най-големи шедьоври – „Война и мир“.

Кримската война и продажбата на Аляска

Кримската война се превърнала в една от основните причини за прословутата сделка за Аляска, сключена през 1867 г.

След претърпяното поражение Русия имала огромна нужда от свежи приходи, с които да покрие огромните си дългове. Освен това още през 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски отбелязал, че според него раздялата с Аляска е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на тези владения са твърде големи.

В същото време продажбата им би помогнала за засилването на позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие на фона на нарастващото влияние на Британската империя.

САЩ, които били приятелски настроени към Русия по време на Кримската война, се очертали като най-вероятния купувач на Аляска. Американският Конгрес първоначално смятал, че сделката е изключително неизгодна. Въпреки това, на 18 октомври 1867 г. Аляска официално станала част от САЩ. Нейната цена била 7,2 млн. долара.

Инвестицията на американските власти се оказала изключително успешна. Няколко години по-късно, в Аляска се разразила истинска треска за злато, а находищата на нефт и газ в района са оценени прогнозно на 100 – 180 млрд. долара.

Още от автора:

Денят, в който Япония нападна САЩ

Забравените битки, които промениха историята

Биеха се голи и не създадоха държава, но промениха историята

Звездите, участвали във Втората световна война

Непознатата история на Византия

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 3 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 10 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 46 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 2 часа

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 2 часа

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 2 часа

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 2 часа

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 2 часа

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 2 часа

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 2 часа

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 3 часа

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада