1

Н езависимо дали вярвате в астрологията или не, много хора споделят мнението, че подредбата на небесните тела може да ни помогне при вземането на важни решения. Сред тях са някои от най-известните и влиятелни владетели, военачалници и политици в световната история. Те вярвали, че именно астрологията е ключът към успеха, тъй като тя може да им разкрие какви изненади крие бъдещото. Ето и няколко примера:

Александър Велики

Спокойно може да се каже, че астрологията, която познаваме днес, била създадена в резултат на забележителните военни успехи на Александър Велики. След като завладял Вавилон през 331 г. пр. н. е., той решил да извърши нещо революционно, комбинирайки някои източни методи за правене на предсказания с трудовете на гръцките математици. Преди това персийците наблюдавали нощното небе, за да предсказват какво е бъдещето на техния владетел или империята като цяло, но не и на останалите хора. Любопитна подробност е, че когато първите гръцки астролози се захванали със задачата да изготвят хороскоп на Александър Велики, те предрекли, че той ще умре във Вавилон – нещо, което действително се случило. Новината за сбъдналото се пророчество достигнала до Европа малко след неговата смърт през 323 г. пр. н. е. и на практика дала началото на традицията владетели да се допитват до астролози с надеждата, че направените предсказания ще им помогнат при вземането на важни решения.

Елизабет I

Всеизвестен факт е, че английската кралица Елизабет I постоянно търсела съветите на астролога Джон Дий. Едно от своите предсказания той направил преди началото на управлението ѝ, в момент, когато изглеждало, че тя може да бъде екзекутирана от нейната сестра – тогавашната кралица Мария I Тюдор (по-известна с прякора си Кървавата Мери). Дий предрекъл, че всъщност Мария ще загине внезапно, а Елизабет ще заеме нейното място и ще се възкачи на престола. Пророчеството му се сбъднало, а кралицата останала силно впечатлена от неговите способности. В резултат, Дий се превърнал в един от най-доверените съветници на Елизабет I. В очите на повечето нейни съвременници, това било нещо напълно разбираемо. В края на XVI в. астрологията вече се била утвърдила като метод, използван редовно от представителите на аристокрацията при вземането на всевъзможни решения. Самият Дий се отличавал със забележителен интелект и дори помогнал на Галилео Галилей при създаването на първия телескоп. В същото време, той не криел интересите си в сферата на окултното и дори твърдял, че може да общува с ангели.

Индира Ганди

Останала в историята като Желязната лейди на Индия, Индира Ганди е първата жена, заемала поста министър-председател на азиатската страна. Когато била млада, тя заявила, че не вярва в хороскопи. Това, обаче, се променило през 1980 г., когато астролози предрекли, че синът ѝ ще загине. След като пророчеството им се сбъднало, възгледите на Индира Ганди претърпели коренна метаморфоза. Тя започнала да се консултира с астролози всеки път, когато ѝ предстояло да вземе някакво важно решение. Предполага се, че дори отложила церемонията по встъпването си в длъжност, тъй като първоначалната дата вещаела проблеми. През 1981 г. в един от популярните вестници в Индия била публикувана статия, в която се предсказвало, че Ганди ще бъде убита. Неин автор бил астрологът Ратнананд Шастри. Той бил разпитан от властите, а вътрешният министър заявил, че пророчеството е „политически мотивирано“ и представлява опит да се „навреди на министър-председателя и нейното семейство“. Предсказанието на Шастри не просто предизвикало политически скандал, но и се сбъднало, след като Ганди била застреляна от собствените си телохранители през 1984 г.

Роналд и Нанси Рейгън

По време на престоя си в Белия дом, американският президент Роналд Рейгън и неговата съпруга Нанси не криели, че се интересуват от астрология. Въпреки това, държавният глава на няколко пъти отбелязал, че тази негова страст нямала никакво влияние върху политическите решения, които вземал. Докато бил губернатор на Калифорния, обаче, Рейгън посещавал астролога Карол Райтър. С негова помощ, той планирал провеждането на някои официални събития според разположението на планетите. Известен е и един още по-любопитен случай. Астролог, с когото Нанси Рейгън се срещнала, предсказал, че през 1981 г. ще се случи „нещо зловещо“ със съпруга ѝ. През въпросната година Джон Хинкли прострелял Роналд Рейгън и още трима души пред хотел „Хилтън“ във Вашингтон. Държавният глава бил ранен в левия бял дроб и прекарал 12 дни в болница, но успял да се възстанови сравнително бързо. Нападението убедило първата дама в достоверността на подобни предсказания и тя продължила да се консултира с астролози до края на управлението на Рейгън през 1989 г.

Франсоа Митеран

През 60-те години на миналия век тогавашният президент на Франция Шарл дьо Гол нееднократно се консултирал с астролози, които го съветвали какви решения да вземе. Той, обаче, не е единственият държавен глава в историята на страната, който споделял тези вярвания. Всеизвестен факт е, че Франсоа Митеран нееднократно се допитвал до гадателката Елизабет Тейсие. Той дори я потърсил за помощ след избухването на войната в Персийския залив през 1990 г. Твърди се, че тя се обадила на Митеран преди срещата му с външния министър на Ирак, за да му съобщи, че избраната дата е благоприятна. След края на преговорите френският президент отбелязал, че дипломатът бил по-словоохотлив от обичайното. Митеран видял в това добър знак за участието на страната му в конфликта. Президентът също така попитал Тейсие кога трябва да произнесе реч за хода на военните действия. Тя му отвърнала, че най-подходящите за целта дни са неделя, понеделник или вторник. Митеран на свой ред се вслушал в нейния съвет.

Още от автора:

Загадки, феномени и конспирации – непознатото лице на Индия

Как НАСА ще избере астронавтите, които ще се отправят към Луната

Конспиративните теории, за които (не) сте чували​

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 минути

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 52 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 3 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.