2

И нтернет изобилства от всевъзможни конспиративни теории. За част от тях може да се каже, че звучат сравнително правдоподобно, но други са толкова налудничави, че е изумително как е възможно някой да повярва в тях. В следващите редове може да се запознаете с няколко подобни твърдения:

Барак Обама и неговите ескадрони на смъртта

Президентът на САЩ в периода 2009 – 2017 г. Барак Обама е в центъра на редица конспиративни теории. Някои вярват, че той няма американско гражданство, други са убедени, че е сътрудник на китайските власти, а основната цел на управлението му била да съсипе икономиката на САЩ, докато според трети Обама е…извънземен. Съществува и една далеч по-зловеща теория, според която държавният глава имал намерението да остане на власт до края на живота си. За да постигне своята цел, Обама искал да попречи на населението на САЩ да въстане срещу него, отнемайки на американците притежаваните от тях огнестрелни оръжия.

Привържениците на теорията смятат, че президентът ръководел малки отряди от убийци, разпръснати из цялата страната. Тяхната задача била да отстранят някои от най-високопоставените и популярни защитници на Втората поправка на конституцията, която защитава правото да се съхранява и носи оръжие. Сред предполагаемите им мишени били холивудските звезди Клинт Истууд и Арнолд Шварценегер, както и музикантът Тед Нюджънт. Теорията гласи още, че информацията за тези ескадрони на смъртта изтекла в интернет от секретни доклади на руското разузнаване. В тях се отбелязвало, че отрядите, наречени VIPER, били подчинени на Националната администрация по безопасност на транспорта. Според „документите“, те действали в различни части на САЩ от февруари 2013 г., а общият им брой надхвърлял 800.

САЩ и Северна Корея са съюзници

От дълги години обтегнатите отношения между САЩ и Северна Корея са обект на всевъзможни анализи и разпалени дебати. Някои експерти твърдят, че е напълно възможно да се стигне до избухването на война и използването на ядрено оръжие, докато други не споделят тези страхове и са убедени, че няма да се стигне до подобен апокалиптичен сценарий. Според някои привърженици на конспирациите, истината е много по-различна. Те са на мнение, че Вашингтон и Пхенян разиграват театър пред очите на целия свят (с помощта на властите в Южна Корея) и всъщност са тайни съюзници. „Доказателствата“ в подкрепа на това смело твърдение не звучат никак убедително. Сред тях са решението на САЩ да предостави на Северна Корея 240 000 т. храна през 2012 г., както и посещенията на световноизвестния американски баскетболист Денис Родман в азиатската страна и срещите му с нейния лидер Ким Чен-ун.

Почитателите на теорията са убедени, че Пхенян не се притеснява по никакъв начин от т. нар. „империалистическа агресия“ на САЩ. Категоричен отговор на въпроса защо между двете държави има подобно секретно съглашение няма. Едно от най-популярните обяснения гласи, че разузнаването на Северна Корея е разкрило някаква шокираща информация, която американските власти искат да запазят в тайна. По тази причина Вашингтон е принуден да помага за развитието на ядрената програма на Пхенян, в замяна на което режимът в азиатската страна е обещал да не напада САЩ. Други пък смятат, че двете страни са се споразумели да си сътрудничат в борбата с общия им враг – Китай.

Мозъчен контрол

Един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени САЩ, е увеличаващият се брой на масовите стрелби в страната. Статистиката е повече от стряскаща. От началото на настоящата година са регистрирани близо 100 случая, при които са били убити или ранени най-малко четирима души. От 2020 г. насам общият брой на масовите стрелби е почти 2000. Дебатите по въпроса дали контролът върху оръжията трябва да бъде затегнат или не продължават с пълна сила. В същото време, все повече хора в САЩ притежават поне по един пистолет или пушка. Последните данни сочат, че на всеки 100 души се падат по 120,5 огнестрелни оръжия.

В редица случаи, извършителите на масовите стрелби са описвани като тихи и срамежливи хора, за които никой не е подозирал, че могат да извършат подобно ужасяващо деяние. Това кара някои почитатели на конспирациите да твърдят, че зад въпросните престъпления всъщност стоят тайни организации или ЦРУ. Те разполагали със секретни технологии, благодарение на които могат да контролират поведението и психиката на хората. По този начин всеки може да бъде превърнат в безмилостен убиец. А каква е целта? Отговорът едва ли ще ви изненада – да бъде убедена колкото се може по-голяма част от населението на САЩ, че трябва да бъде въведен стриктен контрол върху притежанието на огнестрелни оръжия.

„Истината“ за Челябинския метеорит

Преди броени дни се навършиха 10 години от падането на т. нар. Челябински метеорит в Русия. В ранните часове на 15 февруари 2013 г. той се разпадна и взриви след навлизането си в земната атмосфера, на около 30 км. над гъстонаселения град Челябинск. Минути след експлозията, мощна ударна вълна разтърси населените места в района. По официални данни, ранени били над 1600 души – предимно от изпотрошените стъкла. Самият метеорит бил с диаметър 18 м. и тегло около 9 000 т. Взривът пък бил между 26 и 33 пъти по-мощен от този, предизвикан от атомната бомба, хвърлена над Хирошима по време на Втората световна война.

Не е особено изненадващо, че случилото се и до днес продължава да разпалва въображението на много хора. Някои смятат, че над Челябинск всъщност бил свален извънземен космически кораб, а според други става въпрос за изпитание на ново оръжие. Една от най-абсурдните конспиративни теории гласи, че взрив изобщо не е имало. Поддръжниците ѝ смятат, че експлозията била част от видео игра, използваща виртуална реалност. Програмистите, които я разработвали, допуснали грешка, която довела до „разбиването на върховния компютърен код“ и „изпускането“ на част от него в реалния свят. Като доказателство в подкрепа на това твърдение се посочва факта, че до момента са открити сравнително малко отломки от метеорита.

Още от автора:

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 11 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 15 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 48 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 53 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък