3

А ко политиката бъде сравнена със спортно състезание, то спокойно можем да заявим, че почти винаги участниците в него са едни и същи. И докато основните фаворити са ясни, понякога се появяват необичайни претенденти, които по една или друга причина привличат вниманието на публиката. В следващите редове може да се запознаете с няколко крайно нетрадиционни политически партии, успели да съберат далеч по-голяма подкрепа, отколкото някой е очаквал. 

Пиратската партия

Тази формация, за която най-вероятно сте чували поне веднъж, възниква в началото на настоящия век в Швеция. Днес, тя се радва на завидна популярност и присъства в редица държави, включително и в България. От 2006 г. съществува т. нар. Пиратски интернационал – главната организация на движението, обединяващо партиите. Тя е основана през 2006 г. и регистрирана в Белгия през 2009 г. Какви всъщност са целите, които „пиратите“ си поставят? На първо място, те са свързани с дигиталните права и свободата в интернет. Представителите на въпросното движение настояват за реформиране на авторските права, премахване на лицензите, свободен достъп до източници на информация, както и ограничаването на правомощията на властите в глобалната мрежа. Пиратската партия комбинира някои сериозни теми с непринуденото си отношение към политиката, което се оказва успешна стратегия. Тя се представи забележително добре на редица избори, а в някои страни дори се превърна в парламентарно представена формация. У нас, Пиратска партия е учредена на 11 април 2010 г. в София, като нейните членове се делят на „модератори“, „пиъри“ и „администратори“. 

Партията на обективизма

Обективизмът представлява философия, създадена от световноизвестната писателка Айн Ранд. Една от нейните основни идеи гласи, че единствената морална цел на човек е преследването на собственото му щастие и неговия рационален интерес. Именно тази концепция стои в основата на Партията на обективизма, уредена в САЩ на 2 февруари 2008 г. (на 2 февруари е родена Айн Ранд) от Томас Робърт Стивънс. Членовете на формацията смятат, че всеки трябва да разполага с абсолютната свобода да прави това, което пожелае, а ролята на правителството трябва да бъде силно ограничена. Те също така отхвърлят всяка форма на алтруизъм и считат личния интерес за основна ценност, защитавайки идеята, че оцеляват само най-силните. Не е особено изненадващо, че техните опоненти ги смятат за самовлюбени егоисти, които са откъснати от реалността. Въпреки това, броят на поддръжниците на формацията нарасна осезаемо през последните няколко години. 

Американската вегетарианска партия

Създадена през 1947 г., тази партия си поставя една основна задача – насърчаването на консумирането на растителни продукти. Нейните членове се стремят да намерят решения на проблеми като климатичните промени, недостигът на стоки от първа необходимост в някои части на света, както и прекомерното консумиране на вредни храни. В периода между 1948 и 1964 г. формацията на няколко пъти издига свои кандидати за президент и вицепрезидент на САЩ. Те не получават почти никаква подкрепа, но въпреки това вегетарианците постепенно започват да привличат все повече поддръжници. Те, разбира се, няма как да се конкурират с двете основни политически формации в страната – Демократическата и Републиканската. Някои анализатори отбелязват, че идеите им са „изпреварили времето си“ и не бива да бъдат отхвърляни с лека ръка. Други, обаче, са на мнение, че в много отношения те са твърде крайни и просто няма как да бъдат приети от по-голямата част от американското общество. 

Партията на любителите на бира

В началото на 90-те години на миналия век, на политическата сцена в Полша се появява една крайно необичайна формация – Партията на любителите на бира. Неин основател е сатирикът Януш Ревински, а основната ѝ цел е да „рекламира“ пиенето на бира вместо водка, за да се намали броя на хората, страдащи от алкохолизъм в страната. Изненадващо или не, на изборите през 1991 г. партията печели близо 3 процента от гласовете, което ѝ осигурява 16 депутатски места в парламента. Използвайки хумора и сатирата, те отправят остри критики срещу политическия елит в Полша, акцентирайки върху някои от най-сериозните проблеми, пред които е изправена държавата. Техните опоненти на свой ред ги обвиняват в популизъм и ги считат за „любители на чашката, които нямат никаква представа как да управляват страната“. Съвсем скоро, партията се разпада на няколко фракции, въпреки призивите на Ревински нейното единство да бъде запазено. „Бирата не е светла или тъмна, тя е вкусна“ отбелязва той. Въпреки това, формацията окончателно приключва своето съществуване през 1993 г.  

Младежката интернационална партия

През 60-те години на миналия век в САЩ се заражда прословутото хипи движение, представителите на което се самоопределят като пацифисти и защитници на гражданските права. Те се противопоставят на бюрокрацията, тоталитаризма и потискането на индивидуалността. Желанието им да променят политическата ситуация в страната води до създаването на т. нар. Младежка интернационална партия. Нейната единствена задача е да разбие статуквото и да демонстрира, че има алтернатива на политиката, водена от републиканците и демократите. Начело с харизматични лидери като Аби Хофман и Джери Рубин, привържениците на формацията организират редица протести. По време на част от тях, демонстрантите пушат марихуана, хвърлят конфети по сградата на Нюйоркската фондова борса и използват звънчета и свирки, за да отбележат обявения от тях „Международен ден на младежта“. Повечето хора гледат с насмешка на партията, но това не променя факта, че с въпросните прояви нейните поддръжници привличат вниманието на обществото върху някои изключително важни теми – като правата на малцинствата и цветнокожите, продължилата цели две десетилетия война във Виетнам, както и необходимостта от вземането на мерки за опазването на околната среда. 

Още от автора:

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

Непозната и шокираща – какво знаем за историята на стоматологията​

Адренохром – истина или измислица е конспиративната теория за „дрогата на елита“

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 24 минути

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 41 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 2 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 3 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 4 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 5 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 5 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена