4

М ашина за убиване. Така полицейски детектив нарича чаровния дългокос и нагъл сваляч Родни Алкала. Роденият в Сан Антонио Тексас хубавец става известен като участник в телевизионното шоу „Игри на запознанства”, което по-късно се превръща и в негов престъпен прякор. Той печели предаването в пика на „кариерата” си на сериен убиец.

Алкала е един от най-продуктивните серийни убийци на Америка. Често е сравняван с най-смъртоносния килър на всички времена - Тед Бънди. Според събрани сведения, той е ликвидирал над 130 души. Представяйки се с фалшива самоличност, той омайвал красиви и млади момичета, след което ги изнасилвал и убивал. Сред жертвите му са медицински сестри, стюардеси, музикантки.  

Кой е Родни Алкала

Родни Джеймс Алкала е роден в Сан Антонио Тексас на 23 август 1943 година. Имал много тежко детство. Когато бил на 12, баща му напуска семейството си и Родни заживява с майка си и сестрите си в предградията на Лос Анджелс.  Коефициентът му на интелигентност е 160. На 17 години се записва в армията, но получава нервен срив и е диагностициран с антисоциално разстройство.

Първата жертва

Първото си престъпление Родни извършва през 60-те години на миналия век. През 1968 г. чаровникът води 8-годишната Тали Шапиро в апартамента си с намерение да я изнасили и убие. Плановете му се провалят, след като случаен минувач забелязва как мъжът примамва детето в колата си на булевард „Сънсет”. Свидетелят проследява Алкала до дома му и подава сигнал в полицията. Униформените успяват да се намесят. За съжаление момичето е намерено изнасилено и с разбит от метална тръба череп, заобиколено от фотографско оборудване. Родни Алкала успява да избяга през задния вход на жилището си.

Полицията тръгва по петите на Родни, затова той решава да смени своята самоличност. Започва да се представя с името Джон Бергер и заминава за Ню Йорк и се записва в университета. Интересна подробност е, че там посещава курса по филмово изкуство Роман Полански, който по-късно също получава обвинения като сексуален насилник.

Следващото известно престъпление

Следващото известно престъпление на Родни Алкала е извършено на 12 юни  1971 г. Тогава той брутално изнасилва и убива 23-годишна стюардеса на име Корнелия Мишел Крили. Младата жена е намерена задушена със собствения си чорапогащник в апартамента си в Манхатън. Престъплението е разкрито едва през 2011 година.

Скоро след това убийство Родни Алкала става един от „Десетте най-издирвани бегълци на Федералното бюро за разследване (ФБР)”.

Арестуван е, но му се разминава

Докато плакати на чаровника са разлепени из Америка, Алкала работи като съветник в детски арт лагер за театрално майсторство край езерото Сънапий в Ню Хемпшир. Там той продължава да се представя за Джак Бръгър. За негов лош късмет двама от малчуганите в лагера го разпознават и съобщават в полицията. Родни е арестуван и екстрадиран в Калифорния. Обвинен е в изнасилване и опит за убийство на малката Тали. Семейството на момичето обаче не позволява тя да свидетелства в процеса заради травмата, която това може да ѝ причини това. Затова Алкала получава присъда само за нападение. Освободен е предсрочно само след 17 месеца по програма за превъзпитаване на сексуалните насилници.

Скоро след като е пуснат на свобода Родни отново попада зад решетките заради нападение над 13-годишната Джули. Момичето успява да се обади на спешния номер 911 и да съобщи, че е отвлечена от мъж на име Хънтингтън Бийч, докато чака училищния автобус. Детето разказва, че непознатият предложил да я закара, но вместо към училището, той потеглил към плажа на окръг Ориндж. Щом достигнали до мястото, той я задърпал към скалите , принудил я да пуши марихуана и я целувал насила.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Izzy & Rocka (@deadairdudes)

Джули, за разлика от Тили, свидетелства срещу Родни Алкала в съда, но единственото престъпление, в което той е обвинен е нарушаване на условията на пробацията си и даване на марихуана на непълнолетно лице. Родни прекарва 2 години зад решетките, след което отново е условно освободен.

Още едно ловко измъкване

На 15 юли Родни Алкала набелязва нова жертва. Това е 23-годишната Елън Хоувър, дъщеря на собственика на известния нощен клуб „Сирос”. Момичето е кръщелница на Дийн Мартин и Сами Дейвис-младши. Елън изчезва безследно. Единствената следа, която полицията има ,е, че във фаталния ден, в който е видяна за последно, тя е отбелязала в тефтерчето си, че има среща с някой си Джон Бъргър. Разследващите са в задънена улица.

Алкала пак успява ловко да се измъкне от полицията. Той се връща в Лос Анджелис и там започва работа в „Лос Анджелис Таймс”.

Никой не успява да свърже Джон Бъргър с Родни Алкала, докато от ФБР не получават сигнал, че преди няколко години възпитател в младежки арт лагер в Ню Хепшир на име Джон Бъргър, е бил арестуван. Федералното бюро за разследване откриват и разпитват Алкала. Пред униформените той признава, че познава Елън, но тъй като тялото ѝ все още не било открито, той е освободен без обвинения.

Трупът на момичето е намерен почти година по-късно край историческата къща музей на Рокфелер, където Родни често правел „фотосесии” на своите жертви.

Кървавата поредица продължава

Неразкритите престъпления продължавали да се трупат по бюрата на полицейските детективи. В града върлувал свиреп престъпник, а криминалистите били в задънена улица.

През ноември 1977 г.  започва разследването на нов случай - убийството на 18-годишната Джил Барком в Лос Анджелис. Момичето от Бруклин било високо едва метър и половина и тежало само 45 килограма. Похитителят ѝ я отвлича от булевард „Сънсет”. Тялото на Джил е намерено край „Мълхоланд Драйв”, в близост до къщата на актьора Марлон Брандо. Съдебните медици установяват, че тя е удушена цели три пъти - с колан, с чорапогащника ѝ, а накрая и с крачола на панталона ѝ. Черепът ѝ бил разбит. Откриването на трупа на Джил създава суматоха и прекъсва снимките на филм, по който се работело в района по това време.

Не след дълго полицията започва разследване и по случай с изнасилването на 15-годишно момиче, изпаднало в безсъзнание след фотосесия.

Кървавата поредица продължава, след като е открита мъртва 27-годишната медицинска сестра Джорджия Уикстед през декември 1977 година в апартамента ѝ в Малибу. Трупът на младата жена е намерен само месец след убийството на Джил и само няколко дни, след като ФБР разпитва Алкала за изчезването на Елън Хоувър в Ню Йорк.

Междувременно Алкала излежава и кратка присъда за притежание на марихуана. Излиза от затвора през юни 1978 година.

„Игри на запознанства”

Същата година Родни се записва за участие в телевизионното предаване за сватовници „Игри на запознанства”. Продуцентите виждат у него идеалният състезател с небрежен костюм, златна верижка, дълга коса и нагъл чар. Представят го като фотограф, който обича да кара мотор и да скача с парашут. Той трябва да се състезава за сърцето на учителката от Аризона Шерил Брадшоу с още двама конкуренти. Тримата ергени били скрити зад параван. Шерил кара състезателите да се опишат, все едно са нейната вечеря. Родни дава остроумен отговор:

„Аз съм банан и изглеждам много вкусен. Обели ме!”, казва той.

Отговорът му явно впечатлява Шерил и той печели. Наградата е среща с Шерил Брадшоу. Тя обаче го намира за зловещ. След шоуто двамата разговарят зад кулисите и Шерил решава, че той не само е нагъл женкар, но има нещо плашещо у него. Жената се доверява на интуицията си и отказва да излезе на среща с Родни, което вероятно спасява живота ѝ.

Кървавото отмъщение на Родни Алкала

След отказа на Шерил Алкала е съсипан и разярен. За отмъщение убива още две жени. Едната от жертвите му е Робин Самосо. Тялото ѝ е намерено 12 дни след съобщението за нейното изчезване от Хънтингтън Бийч, пише laurenzuniga.com. Приятели на Робин разказват пред детективите за съмнителен фотограф, който се навъртал край нея, преди да изчезне. Те дори описват предполагаемия престъпник и с тяхна помощ е направен портрет на външността му.

Скицата е разпозната от служителя по условното освобождаване на Алкала. Той е задържан и арестуван през 1979 година. Чаровникът пак се оказва галеник на съдбата. Въпреки предишните наказания Върховният съд на Калифорния решава, че има дезинформация за предишните му сексуални престъпления.

Осъден на смърт

Започва поредица от дела. След няколко присъди „виновен” Апелативният съд от девети окръг изненадващо отменя наказанието му. Железни доказателства срещу него са намерени, след като ДНК от спермата му е сравнена със следи от четири неразрешени случая с мъртви момичета. Съвпадение е открито в случаите с убийствата на Джорджия Уикстед, Шарлот Ламб, Джил Паренто и Джил Баркомб.

През 2003 година Родни Алкала се изправя на подсъдимата скамейка за трети път за смъртта на четирите жени. По време на процеса Родни се опитва да се направи на луд. Представя се за свой адвокат, който едновременно разпитва себе си и отговаря на собствените си въпроси.

В крайна сметка е признат за виновен за едва пет убийства. Осъден е на смърт през 2010 година.

По време на обиска в дома на Алкала са открити стотици фотографии с голи момичета. За да разберат къде са моделите и дали не са станали жертва на серийния убиец, полицията публикува 120 от снимките. 21 момичета се разпознават и се обаждат на детективите. Няколко семейства със съжаление откриват на кадрите свои близки, изчезнали безследно преди години. Още 900 снимки полицията не публикува заради твърде еротичното им съдържание.

При четенето на смъртната присъда на Родни Алкала съдията по процеса Бони Джи Витнер се разплаква, говорейки за ужасяващите брутални неща, които смъртоносният чаровник е причинил на своите жертви.

 „Той е изключителен актьор. Серийните убийци са хищници и се държат като животни, преследващи плячката си, а през останалото време се опитват да се слеят с тълпата, така че да станат невидими”, казва за Родни Алкала криминалния профайлър Пат Браун.

Не дочаква изпълнението на смъртната присъда

Родни Алкала обжалва повече от десетилетие своята смъртна присъда. Тя така и не е изпълнена. Серийният убиец издъхва от естествена смърт на 77 години. Обявен е за мъртъв в 1:43 часа на 24 юли т.г. в болница, близо край щатския затвор Коркоран в Централна Калифорния, съобщават лекарите, цитирани от weeks2020.com.

Още от автора:

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, от какво е това палто? - От полиестер. - Изроди! Колко ли полиестера са убили, за да го направят...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

,

Станка Желева с подписка за национален музей в центъра на София

България Преди 5 часа

Според нея трябва да бъде представена древната история на България по разбираем начин

х

От първо лице: Как функционира японската мафия Якудза

Любопитно Преди 7 часа

„Тук е очарователно. Имаш чувството, че си в друг свят”

,

Белград пуска филм за "българските зверства и българизирането на сърбите"

България Преди 9 часа

Проектът е подкрепен лично от авторитарния сръбски президент Александър Вучич

"Хамас" е готова за цялостно споразумение за примирие с Израел

"Хамас" е готова за цялостно споразумение за примирие с Израел

Свят Преди 9 часа

Това заяви лидерът на групировката Исмаил Хания

Ще спре ли вносът на стари коли в България

Ще спре ли вносът на стари коли в България

България Преди 9 часа

Мярката е подложена на обществено обсъждане като част от Интегрирания план за енергетика и климат

д

Психическият стрес e истинско бедствие за здравето на сърцето

Любопитно Преди 9 часа

Как се отразява стреса на сърцето ни четете в следващите редове

Германската полиция простреля мъж с брадва в Хамбург

Германската полиция простреля мъж с брадва в Хамбург

Свят Преди 9 часа

Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със сълзотворен спрей

д

Водач на автобус причини катастрофа на АМ "Тракия", отне предимството на моторист

България Преди 10 часа

Мотористът и неговата спътничка са откарани за преглед

,

Министър Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум

България Преди 10 часа

Научете повече за Българо-китайския бизнес форум в следващите редове

Натиск върху Русия: Усилия за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Натиск върху Русия: Усилия за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Свят Преди 10 часа

В черновата се призовава да бъде зачитана териториалната цялост на Украйна

д

Десетки коне загинаха при пожар в Нормандия

Свят Преди 11 часа

В конезавода се отглеждат състезателни коне

Тежка катастрофа в Гърция, има загинали

Тежка катастрофа в Гърция, има загинали

Свят Преди 11 часа

Ранени са шестима от пътниците

<p>Путин не изключва възможността за преговори с Украйна</p>

Кремъл: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна

Свят Преди 11 часа

Говорителят на Кремъл каза, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

"Толкова е болезнено, че имам чувството, че отново съм в плен”, казва украинският морски пехотинец Олександър Дидур

<p>ТЕЦ &quot;Бобов дол&quot; отново спря работа, ето защо</p>

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа

България Преди 12 часа

Последните месеци централата спираше няколко пъти през почивните дни

<p>Класически шик от 50-те:&nbsp;Dolce &amp; Gabbana представи новата си колекция (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Класически шик от 50-те: Новата колекция на Dolce & Gabbana отдава почит на занаятчийството

Любопитно Преди 13 часа

Материите в колекцията са благородни, като се набляга на лена и ръчната изработка