7

Н яма нищо странно в това да похапвате пържола, докато гледате трилогията „Властелинът на пръстените”. Необичайното в случая е, че такова е предсмъртното желание на един от най-бруталните убийци на Америка, изпълнено малко преди да бъде екзекутиран.

Според вярванията причината да се изпълнява последното желание на осъдения на смърт е да се подкупи духът му, така че да не преследва палачите, полицията или съдията.

За какво мечтаят най-жестоките килъри преди смъртта си? Ето и някои от най-странните желания:   

 • Рони Лий Гарднър

На 9 октомври 1984 година Рони Лий Гарднър застрелва бармана Мелвин Джон Отерсторм по време на грабеж на пъб в Солт Лейк Сити. Полицията бързо разкрива престъплението. Само три седмици по-късно Гарднър е арестуван и обвинен в убийство. На 2 април 1985 година, в деня на процеса срещу него, Гарднър успява да вкара тайно пистолет в съдебната зала. Намерението му било просто да избяга, но случайно застрелва адвоката Майкъл Бърдел. Служители на съдебната охрана отвръщат на огъня и го раняват в гърдите. Гарднър оцелява. След като се възстановява е осъден на смърт. Преди екзекуцията през 2010 година той си поръчва свинска пържола, омар, ябълков пай, ванилов сладолед и безалкохолно. Докато похапвал, той пожелал да гледа филмовата трилогия „Властелинът на пръстените”. 

 •     Виктор Фегер

През лятото на 1960 година Виктор Фегер пристига в Дъбюк, Айова, наемайки стая в мизерен пансион. Скоро след настаняването си, той започнал да звъни на лекарите в указателя по азбучен ред. На всички казвал, че жена му има нужда от помощ. На молбата му откликва д-р Едуард Бартелс. Лекарят е отвлечен и убит. Трупът му е открит в царевична нива с изстрел в главата. Няколко дни по-късно Фегер е арестуван в Бирмингам, Алабама. Освен за убийството, срещу него са повдигнато и обвинение за федерално престъпление, тъй като е транспортирал заложника си през границите на два щата. 

През 1963 година е осъден на смърт чрез обесване. За своето предсмъртно хранене той пожелал само една маслина с костилка. Пред пазачите обяснил странната си молба с това, че се надява от нея да поникне дърво, след като го погребат в „знак на мир”.  

 •   Мишел Ней

През 1815 година, когато Наполеон Бонапарт е победен, 18 от неговите маршали са арестувани. Един от тях е херцогът на Елхинген Мишел Ней. Той е осъден на смърт за държавна измяна. Ней трябвало да бъде екзекутиран чрез разстрел на 6 декември 1815 година. Предсмъртното му желание било самият той да даде команда за стрелба на войниците, които трябвало да изпълнят присъдата.

„Войници, когато дам команда за стрелба, стреляйте право в сърцето ми. Протестирам срещу моето осъждане. Водил съм стотици битки за Франция и нито една срещу нея... Войници, огън!”, били последните думи на херцога. 

 •   Джон Уейн Гейси

Джон Уейн Гейси е американски сериен убиец и сексуален престъпник. Той е изнасилил, измъчил и убил 33 момчета. Гейси редовно участвал в благотворителни събития и ходел да забавлява децата в болниците, преоблечен като клоун. Наричал себе си „Пого” или „Патчс”. Той подмамвал своите жертви като им слагал белезници, залъгвайки ги, че ще им покаже фокус. Така той отвличал момчетата, измъчвал ги, след което ги задушавал. Осъден е на смърт на 13 март 1980 г. Екзекутиран е чрез смъртоносна инжекция на 10 май 1994 г. 

Предсмъртното му желание било да хапне пържено пиле, картофки и ягоди. Вероятно, защото е работил като мениджър в три ресторанта от известна верига за бързо хранене. 

 •     Джеймс Едуард Смит

Джеймс Едуард Смит е осъден на смърт за убийството на Лари Дон Рохъс по време на обир на застрахователна компания в Международния търговски център в Хюстън. 

Майка му опитва да го защити, настоявайки че Джеймс е с промит мозък заради практикуваните от него черна магия и вудуизъм. По време на ареста си той признал, че е участвал в шест ритуални убийства, при които е принесъл в жертва, обезглавил и хвърлил едногодишно дете от мост, пише Vocal Media.

Последната му воля преди екзекуцията била да получи шепа пръст за да извърши вуду ритуал. Той трябвало да маркира тялото си, така че душата му продължи напред, а не да остане на Земята като призрак. Властите обаче отказали на Смит с мотива, че пръстта не била сред одобрения списък с храни. Така на 25 юни 1990 година като последно хранене той получил йогурт. На следващия ден Смит е екзекутиран чрез инжекция в щатския затвор в Тексас. Преди смъртта си той заплашил служителите, че призракът му ще броди из затвора през следващите 300 години. 

 • Уилям Бонин

Уилям Бонин е известен като Магистралният убиец от Калифорния. Той е първият екзекутиран в щата и наречен от губернатор Пийт Уилсън „рекламно лице на смъртното наказание”. Наказан е заради изнасилването и убийството на 21 момчета. 

Предсмъртното желание на Уилям Бонин било да умре от диабет преди екзекуцията. Затова той поискал 18 бутилки Кока Кола и Пепси и три шоколадови сладоледа. Опитът му се оказал неуспешен и той издъхнал от смъртоносна инжекция. 

Последните му думи били: „Съветвам хората, които се замислят да извършат нещо сериозно против закона, да отидат на някое тихо и спокойно място и сериозно да помислят, преди да го направят”.     

 • Джон Уилям Елиът.

Джон Уилям Елиът е осъден на смърт заради изнасилване и убийството на Джойс Мангуя, станало на 13 юни 1986 г. Елиът я пребива до смърт с колана си, направен от верига от мотор. 

Преди смъртта си той пожелал да похапне 6 бисквити и чай.      

 • Дананджой Чатърджи 

През 1987 година семейство Парех се премества в нов апартамент. Портиер на сградата бил 22-годишният Дананджой Чатърджи. Три години по-късно дъщерята на семейството Хетал Парех е отрита изнасилена и убита в дома си. Основният заподозрян бил Чатърджи. След едномесечно издирване той е арестуван. Осъден е на смърт чрез обесване за убийство, изнасилване и кражба. В деня на екзекуцията си той поискал да му свирят религиозни песни. Последното му желание било да докосне краката на лекаря на затвора Басудеб Мукерджи. Молбата му била изпълнена.

 •     Филип Рей Уъркман 

Филип Рей Уъркман е осъден на смърт заради убийството на полицай по време на обир на ресторант в Мемфис.
На 30 март 2001 г., само 37 минути преди да бъде екзекутиран, Върховният съд на Тенеси отменя решението на съдия Джон П. Колтън-младши от наказателния съд на окръг Шелби. 

След 6-годишна съдебна сага, той все пак е екзекутиран на 9 май 2007 г. За последното си хранене той поискал голяма вегетарианска пица, която да бъде дадена на бездомник. Служителите в затвора отхвърлили молбата му. В крайна сметка в деня на екзекуцията му приютите за бездомни в Тенеси получили огромен брой вегетариански пици  от хора от цялата страна в чест на последното желание на Уъркман.    

 • Джонатан Ноубълс 

На 13 септември 1986 година Джонатан Ноубълс намушква до смърт двете млади жени Мици Нали и Кели Фаркуар, ранява тежко техния приятел Рон Рос, който се опитал да ги защити. Пронизан бил 19 пъти, но той оцелява, изгубва едното си око след атаката, пише Murderpedia. 

Ноубълс е осъден на смърт чрез инжекция. Преди екзекуцията поискал менюто му да бъде като от Тайната вечеря - парче хляб и чаша вино, тъй като в затвора се превърнал в ревностен християнин. Той поискал и последно причастие. Докато го инжектирали Ноубълс пеел коледния химн „Тиха нощ, свята нощ”. 

 • Одел Барнс

На 29 ноември 1989 година Одел Барнс се промъква в дома на Хелън Бас, напада я, след като тя се връща от работа. Жената е изнасилена, след което намушкана и застреляна. Барнс е осъден на смърт на 2 март 2000 година. Предсмъртното му желание било „Справедливост, равенство и световен мир”.

 •     Лорън Ръсел Брюър 

Лорън Ръсел Брюър е осъден на смърт заради убийството на чернокож мъж на 7 юни 1998 година. Заедно с още двама души, той измъчва и убива по особено жесток начин 49-годишен мъж с увреждания. Брюър и съучастниците му закарват жертвата си на безлюдно място. Завързват го с верига и го влачат с пикапа си. Обезглавеното и разчленено тяло на чернокожия мъж е открито на следващия ден. Брюър е осъден на смърт заради убийство на расова основа.  Преди да бъде екзекутиран той поръчал над 10 различни ястия. В менюто му имало троен чизбургер с бекон, 2 пилешки пържоли, омлет, телешко, домати, голяма пица, чушки, бамя, половин килограм мешана скара, половин хляб, 3 фахитас, 3 бири, сладолед и фъдж с фъстъчено масло.   

 • Тед Бънди

Тиодор Робърт „Тед” Бънди е известен американски сериен килър, изнасилвач и некрофил. Той е образован и добре изглеждащ мъж. Негови жертви са млади жени през 70-те години на миналия век. Тед Бънди е изпратен на електрическия стол за над 35 убийства. Оказва се, че той няма предсмъртно желание преди екзекуцията си. Вечерта преди да бъде умъртвен на електрическия стол той е хапнал стандартното меню от пържола, яйца, печени картофи и хляб. 

 •     Ейлин Уорнъс

Първата жена сериен убиец на Америка е екзекутирана на 9 октомври 2002 година чрез инжекция във Флорида. Тя е обвинена и осъдена за смъртта на 7 мъже. Телата им са открити между декември 1989 г.- септември 1990 г. край магистралите на Северна и Централна Флорида. Само две седмици, след като Ейлин Уорнъс е арестувана, тя и адвокатът ѝ продават правата върху нейната история. Така се раждат редица книги, пиеси и холивудският филм „Чудовище”, с Чарлийз Терон в главната роля. 

Уронъс отказва вечерята, която ѝ се полага. Преди екзекуцията си тя изпива само чаша кафе. 

 •     Джералд Лий Мичъл

На 14 юни 1985 година чернокожият младеж Джералд Лий Мичъл застрелва и ограбва двама души, представяйки се за дилър на марихуана в квартален парк в Хюстън. Единият е тежко ранен в бедрото, но оцелява. В същия ден Мичъл застрелва и убива друг мъж, докато се опитва да го обере”, пише Texecutions.org 

При ареста си той признава пред полицаите „аз застрелях белите момчета”. 

Преди екзекуцията пазачите сложили в чантата на Мичъл бонбони с вкус на диня. След като я отворил, той се развикал: „А точно си мислех, че няма как денят ми да стане по-лош”.

Още от автора:

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Международният съд отговори на заплахите на Русия</p>

Международният наказателен съд отговори на заплахите на Русия

Свят Преди 8 часа

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предложил насочване към Хага на хиперзвукова ракета

САЩ: Китай не е преминал границата

САЩ: Китай не е преминал границата

Свят Преди 9 часа

Според Антъни Блинкен Съединените щати ще насърчат други държави да екстрадират руския президент Владимир Путин

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

България Преди 11 часа

Същевременно българският износ за САЩ е нараснал до 1,2 млрд. долара

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Свят Преди 11 часа

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че този ход е част от по-широкообхватното укрепване на руската отбрана

Ученици предотвратиха влакова катастрофа в Горна Оряховица

Ученици предотвратиха влакова катастрофа в Горна Оряховица

България Преди 12 часа

Те всеки ден пътуват до училище именно с този влак

Румъния удължи задържането на инфлуенсъра Андрю Тейт

Румъния удължи задържането на инфлуенсъра Андрю Тейт

Свят Преди 12 часа

Според румънската правна система, предварителното задържане може да бъде удължено до максимум 180 дни

Почина журналистката Нина Селвелиева

Почина журналистката Нина Селвелиева

България Преди 13 часа

Тя ръководеше пресцентъра на МВР по времето на министър Емануил Йорданов

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Свят Преди 13 часа

По време на протеста на участниците в него, настояващи за увеличаване на заплатите, влязоха в сблъсък със силите за сигурност

<p>Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара</p>

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Свят Преди 14 часа

Оценката е направена съвместно с украинското правителство, Европейската комисия и ООН

Мистерията с картината на Джаксън Полък в България се заплита

Мистерията с картината на Джаксън Полък в България се заплита

България Преди 14 часа

Подарък за Чаушеско с посвещение на американска филмова звезда

Христина бе най-тежката жена в България

Почина най-тежката българка

България Преди 14 часа

300-килограмовата Христина издъхна на 33 г.

Сергей Лавров

Лавров доставката на боеприпаси с обеднен уран за Украйна: Това е "стъпка към сериозна ескалация"

Свят Преди 15 часа

Русия ще вземе предвид доставките на боеприпаси с обеднен уран при планирането на по-нататъшните си действия

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Свят Преди 15 часа

Рябков: Предупреждаваме ги да не се опитват да ни лазят по нервите, да не изпитват нашето търпение

<p>С два забити ножа в главата: Откриха мъртва жена, синът&nbsp;ѝ е задържан</p>

В София е убита жена, синът ѝ е задържан от полицията

България Преди 17 часа

69-годишната жена е намерена мъртва в жилището си в кв. "Христо Ботев" в столицата

<p>Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в &quot;Св. Александър Невски&quot;</p>

Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в катедралата "Св. Александър Невски"

България Преди 17 часа

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления

<p>За първи път откриха &quot;призрачни частици&quot;</p>

"Призрачни частици": Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици

Любопитно Преди 17 часа

Изследователите казват, че тази работа представлява първото пряко наблюдение на неутрино в колайдера