0

И талия е страна, която колкото и пъти да посетите, никога не може да ви омръзне. В нея има толкова много места, които носят романтичен, приказен дух, който си заслужава да бъде усетен. Което и място на „ботуша“ да изберете, определено няма да съжалявате.

Една от най-красивите местности в Италия определено е Пулия. Именно това е и причината през последните години да става толкова популярна дестинация за туристите. В този район има такива места, от които, повярвайте, няма да ви се тръгва.

Кратка история на район Пулия

Източник: iStock/Getty Images

Пулия, известна още като Апулия на английски, е регион, разположен в югоизточната част на Италия. Има много богата и разнообразна история, която обхваща хиляди години. Ето кратък преглед на историята на региона Пулия:

  • Древни времена: Пулия е била населена от праисторически времена. Районът е бил колонизиран от различни древни народи, включително микенците, гърците и римляните. Регионът е бил важна част от Magna Graecia, група от гръцки колонии в Южна Италия. Град Таранто в Пулия е значителна гръцка колония и се превръща в проспериращ търговски център.
  • Римски период: По време на римската епоха Пулия е била неразделна част от Римската република и по-късно от Римската империя. Регионът се възползва от стратегическото си местоположение като център за морска търговия в Средиземно море. Римляните построяват няколко важни пътища и мостове в Пулия, включително Виа Апия и Виа Траяна, които свързват региона с други части на Италия.
  • Средновековен период: През средновековния период Пулия е преживяла различни нашествия и конфликти. Завладяна е от остготите през 5 век, последвано от византийците, лангобардите и норманите. Норманите, под водачеството на Робърт Гискар, създават Кралство Сицилия и завладяват Пулия през 11 век. Този период бележи културен и архитектурен ренесанс в региона с изграждането на прекрасни църкви и замъци, като известния Кастел дел Монте.
  • Арагонско и испанско управление: През 15-ти век Пулия попада под управлението на Кралство Неапол, което е управлявано от различни династии, включително арагонските и испанските Хабсбурги. През този период са построени многобройни крепости и защитни стени за защита срещу османските нападения. Пулия остава под испански контрол до войната за испанското наследство в началото на 18 век, когато става част от Кралството на двете Сицилии.
  • Италианско обединение: През 19 век Пулия, заедно с останалата част от Южна Италия, играе важна роля в процеса на италианското обединение. Регионът преживява политически и социални промени, тъй като Кралството на двете Сицилии е анексирано от Кралство Сардиния, което по-късно става Кралство Италия през 1861 г.
  • Модерна ера: През 20-ти век Пулия претърпява значително икономическо и социално развитие. Регионът се е превърнал в селскостопанска мощ, известен с производството на зехтин и вино. По време на Втората световна война Пулия е стратегическа база за съюзническите сили и в района са установени много военни съоръжения.

Днес Пулия е популярна туристическа дестинация, известна с красивото си крайбрежие, очарователни градове и богато културно наследство. Регионът е запазил историческите си места и традиции, като същевременно приема модерността и посреща посетители от цял свят.

Кои са най-красивите и интересни градове в Пулия?

Всеки град в района е уникален и трудно може да се каже кои точно са най-красивите, но все пак тези три, които съм подбрала наистина е открояват значително от останалите.

Алберобело

Източник: iStock/Getty Images

Алберобело е една приказка на открито. Тук просто сякаш сте попаднали в някоя страна на чудесата. Но с какво е известен този град в Пулия, разберете от следващите редове:

  • Къщи трули: Най-отличителната черта на Алберобело са къщите трули. Тези традиционни конструкции са направени от местен варовик и се характеризират със своите варосани стени и конични покриви. Покривите са изградени чрез наслояване на варовикови плочи в кръгъл модел без използване на хоросан. Трулите първоначално са били построени през 14-ти век и са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1996 г. Днес много от тези трули са превърнати в магазини, ресторанти и места за настаняване, придавайки на града очарователна и уникална атмосфера.
  • История: Произходът на Алберобело датира от 16 век, когато районът е бил под управлението на Кралство Неапол. Къщите трули са построени в резултат на схема за укриване на данъци от местните селяни. Тогавашните владетели налагат данъци върху постоянните жилища, така че жителите строят къщи от сух камък, които могат бързо да бъдат разглобени, когато данъчните инспектори са в района. Трулите им позволявали да избягват данъци и да поддържат домовете си. С течение на времето трулите стават неразделна част от архитектурата и културното наследство на града.

Алберобело е разделен на два основни района: Рионе Монти и Ая Пикола. Rione Monti е по-големият и по-туристически ориентиран квартал с по-висока концентрация на трули. Той е дом на емблематичния Труло Соврано, който е единственият двуетажен труло в Алберобело. Aia Piccola, от друга страна, е по-тих и по-жилищен район, с по-малко трули. И двата квартала предлагат на посетителите възможност да разгледат тесните улички, да разгледат магазините за сувенири и да изпитат уникалната атмосфера на града.

Матера

Източник: iStock/Getty Images

Няма как да минем без Матера, град който беше столица на културата на Европа за 2019 г., заедно с прекрасният ни Пловдив.

Саси ди Матера са основната атракция на града. Смята се, че тези древни пещерни жилища са едни от най-старите непрекъснато обитавани селища в света, с доказателства за човешко обитаване, датиращи от преди повече от 9000 години. Първоначално Саси са били прости пещери, но с течение на времето те са били разширени и модифицирани в по-сложни структури, включително къщи, църкви и дори манастири. Уникалната архитектура на Саси, характеризираща се с взаимосвързани жилища и тесни улички, придава на Матера отличителен и завладяващ външен вид.

Историческото значение на Матера е признато от ЮНЕСКО, което го определи като обект на световното наследство през 1993 г. Саси на Матера са послужили като фон за няколко филма, включително „Страстите Христови“ на Мел Гибсън и филмът за Джеймс Бонд „Няма време за умиране“.

Матера има дълга и сложна история. Първоначално градът е бил заселен от местните жители на региона и с течение на времето попада под влиянието на различни цивилизации, включително гърци, римляни, византийци, лангобарди и нормани. Градът достига своя връх през Средновековието, когато е бил столица на графство Матера. Въпреки това през 18-ти и 19-ти век Матера страда от бедност и пренебрегване, което води до трудни условия на живот в Саси.

Матера е домакин на няколко културни събития през цялата година. Най-известният сред тях е джаз фестивалът Матера, който събира известни джаз музиканти от цял свят. Освен това градът организира „Infiorata“, фестивал на флорални килими, който се провежда през юни, където улиците са украсени със сложни и цветни аранжировки.

Матера е град, който красиво съчетава древното си наследство със съвременното развитие. Неговите жилища в Саси и богатата история го правят завладяваща дестинация за пътници, които се интересуват от изследване на уникалното културно наследство на Южна Италия.

Остуни

Източник: iStock/Getty Images

Остуни е очарователен град, разположен в регион Пулия в Южна Италия. Често е наричан „Белият град“ поради удивителните си варосани сгради, които блестят на слънчевата светлина.

Остуни има богата история, датираща от древни времена. Първоначално е заселен от месапиите, древно италийско племе, а по-късно попада под влиянието на различни цивилизации, включително гърците, римляните, византийците и норманите. Градът е бил укрепен от древни времена с отбранителни стени и кули, които са го защитавали от нашествия.

Това, което отличава Остуни, е неговият уникален архитектурен стил. По-голямата част от сградите в историческия център са боядисани в бяло, което придава на града отличителен и живописен облик. Варосването на сградите е не само естетически, но и служи за практически цели. Варосът на основата на вар помага за отразяването на слънчевата светлина и поддържа интериора по-хладен през горещите летни месеци.

Сърцето на Остуни е неговият исторически център, разположен на върха на хълм. Тук посетителите могат да се разхождат из тесни, криволичещи улички, да се любуват на варосаните къщи, украсени с пъстри цветя, и да откриват скрити площади и дворове. Централният площад, Piazza della Libertà, е оживено място за събиране с кафенета и ресторанти, идеални за почивка и гледане на хора.

Спиращи дъха обекти в Италия, под егидата на ЮНЕСКО

Доминираща над силуета на Остуни е катедралата на Остуни, известна още като катедралата Санта Мария Асунта. Тази впечатляваща структура съчетава различни архитектурни стилове, включително романски, готически и бароков.

Остуни е завладяваща дестинация, която предлага смесица от история, зашеметяваща архитектура и спокойна атмосфера. Неговите варосани сгради, криволичещи улици и панорамни гледки към околностите го правят популярен избор за посетителите, които изследват района на Пулия.

Още от автора:

"Малкият принц": Как да се научим да гледаме със сърцето

Историята на Нобеловата награда: От първите лауреати до днес

Личности: Нежната поезия на Емили Дикенсън и какво се крие зад нея?

Знаехте ли това за Исак Нютон? Изненадващи факти за изобретателя

Най-красивите фонтани в Европа: 12 от най-величествените

Въпрос на оцеляване: Как водата ни поддържа живи и здрави

Колко е важно да се четат книги

Легенда и традиция: Тайнственият ритуал на нестинарството

Нос Калиакра – история и легенди

История на кафето, любопитни факти и традиции от различни краища по света

„Осъдени души“: По-велика ли е любовта, ако е обречена

10 истини за климатичните промени

Какво знаем за Св. Климент Охридски – патронът на най-старото висше учебно заведение у нас?

Интересни факти за 7-те чудеса на Древния свят

Айфеловата кула отблизо – малко известни факти за „Желязната лейди“ на Париж

Как се променя животът на една двойка след появата на децата?

Детски спомен: Какво ни дадоха книгите на братя Мормареви?

Български велики личности: Хаджи Димитър

Тайните на ДНК веригата 

Първенците на България – кои са най-високите върхове у нас и какво знаем за тях?

История и интересни факти за Несебър

Първият и последен полет на един смел пилот: Димитър Списаревски–един истински герой

Малко известни факти за живота на Айнщайн

Наистина ли подсъзнанието ни може всичко?

20 от най-важните дати в българската история

Най-великите мореплаватели в историята: Христофор Колумб и Фернандо Магелан

Човек или божество: Кой е Александър Македонски?

"Идеалният град" и още 6 изумителни изобретения на Леонардо да Винчи

Кой разкри тайните на подземието на Цербер и други древногръцки легенди

Име, което не трябва да забравяме: Образованият вдъхновител и революционер

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Знаете ли тези 30 факта за най-известните ни писатели?

Мистичният сфинкс в Египет: Каква е скритата му тайна?

Малинче – свободната испанка, която помогна за завладяването на ацтеките

Да опознаем планетата си: 30 изумителни факта за Земята

Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

"Място, където могат да се чуят гласовете на боговете": Обвитите в мистерия градове на маите

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Ако един мъж те носи на ръце, целува те от глава до пети, налива ти шампанско, покрива те с рози, отрупва те с бижута... Събуждай…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 2 минути

Валдай се намира северозападно от Москва и на югоизток от Санкт Петербург

Крал Чарлз III присъди кралска титла на...коза (СНИМКИ)

Крал Чарлз III присъди кралска титла на...коза (СНИМКИ)

Любопитно Преди 4 минути

Породата ще носи специалното звание „Кралска златна коза от Гърнси“

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

България Преди 40 минути

Плавателният съд е трябвало да отплава за Турция

<p>Разкриха какво е правил стрелецът срещу Тръмп преди атаката</p>

Хронология на събитията: Какво знаем за стрелеца срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 46 минути

Разследващите продължават да търсят мотива зад опита за убийство

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

Свят Преди 52 минути

Във вторник вечер "Росатом" съобщи, че той е прекратил работа автоматично поради неизправност в турбинния генератор

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Любопитно Преди 1 час

Българските IT компании имат потенциала да се конкурират успешно на глобалния пазар

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Ежедневните атаки са като "месомелачка" за украинската армия

<p>Каква е сумата, необходима за&nbsp;издръжка на тричленно семейство у нас</p>

КНСБ обяви нужната сума за издръжка на тричленно семейство у нас

Пари Преди 1 час

1453 лева на месец са необходими за сам живеещ човек, за да живее нормално

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Любопитно Преди 2 часа

Иновативните карти са произведени от 100% рециклирана пластмаса

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

България Преди 2 часа

Няма жертви, няма опасност за населените места, отбеляза той

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

Любопитно Преди 2 часа

Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Останалите партии отказаха да водят разговори за съставяне на кабинет

Даниел Митов

Даниел Митов: С декларацията си ПП-ДБ се опитват да се измъкнат от собствения си капан

България Преди 3 часа

"Няма да подкрепим правителство с втори или трети мандат", категоричен е зам. председателят на ГЕРБ

Трамвай предизвиква серия от катастрофи в София, минава на червено и с висока скорост (ВИДЕО)

Трамвай предизвиква серия от катастрофи в София, минава на червено и с висока скорост (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Очевидци твърдят, че нарушенията на ватмана са системни

Снимката е илюстративна

Омбудсманът на Стара Загора с нови разкрития за заключените деца

България Преди 3 часа

Майката, която не ги е пускала да излизат, е с психично заболяване

Костадинов: Или ПП-ДБ приемат предложението ни, или нови избори

Костадинов: Или ПП-ДБ приемат предложението ни, или нови избори

България Преди 3 часа

От "Възраждане" предложиха свой проект на декларация