18

В ранните часове на 16 юли 1945 г. 13-годишната Барбара Кент била събудена от силна експлозия. По това време тя била на екскурзия в района на малкото градче Руидосо, намиращо се в американския щат Ню Мексико, заедно със своята учителка по танци и още 11 момичета. По-късно през деня те станали свидетели на нещо невероятно – от небето сякаш започнал да пада сняг.

„Не можехме да повярваме на очите си, все пак беше много топло…зарадвахме се и започнахме да си играем, опитвахме се да хващаме снежинките и да ги разтриваме по лицата си“, спомня си Кент.

Години по-късно, тя разбрала зловещата истина за случилото се. Оказало се, че „снежинките“ всъщност представлявали пепел, образувала се след първото изпитание на ядрено оръжие в историята, носещо кодовото име „Тринити“. От 12-те момичета, станали неволни свидетели на събитието, само Кент оцеляла. Останалите починали в резултат на различни ракови заболявания. Същото се случило и с тяхната учителка.

Началото на атомната ера

Опитът „Тринити“ бил проведен близо до Аламогордо – град в Ню Мексико, където живеят над 30 000 души. На мястото на експлозията днес се намира ракетният полигон „Уайт Сендс“. Взривеното устройство било плутониево, подобно на бомбата „Дебелака“, пусната по-късно над Нагасаки. То било сглобено на върха на стоманена кула, висока 20 м. Самата експлозия била с мощност от приблизително 21 килотона тротилов еквивалент. Историците отбелязват, че в момента на взрива в радиус от около 240 км. около него живеели над половин милион души. Много от тях видели ярката светлина, като някои дори били повалени на земята от ударната вълна.

Според резултатите от извършено през 2010 г. изследване, нивата на радиация в някои райони на Ню Мексико след експлозията били 10 000 по-високи от тези, считани за безопасни. Частиците, изхвърлени във въздуха в резултат на изпитанието, впоследствие се просмукали в подпочвените води и засегнали както посевите, така и много животни. Въпреки това, местното население не било предупредено за планирания тест, нито били взети мерки за гарантирането на безопасността на хората. Тук трябва да се отбележи, че няколко години по-рано учените започнали да алармират за опасностите, които крие излагането на радиация в резултат на избухването на атомна бомба. Показателни са думите на Алвин Уайнбърг, директор на лабораторията „Оук Ридж“ по време на опита „Тринити“, който отбелязал следното в своите мемоари: „Единствен приоритет беше националната сигурност…всичко останало, включително безопасността на хората, се считаше за нещо второстепенно“.

Реакцията на американските власти

Освен че се стремели да не разкрият никакви данни, свързани с изпитанието, американските власти искали и да предотвратят избухването на масова паника. По тази причина те първоначално заявили, че става въпрос за експлозия на боеприпаси и пиротехнически материали. Дори след като САЩ хвърлили атомните бомби над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г., отнели живота на около 200 000 души, с което на практика бил сложен край на Втората световна война, информационното затъмнение продължило. Официалната позиция на властите гласяла, че няма риск за здравето на хората.

Фактите, обаче, сочели нещо напълно различно. От използваните близо 6 кг. плутоний, малко над 1 кг. експлодирал. Останалото количество се разнесло в атмосферата под формата на облак, съдържащ радиоактивни частици. Редица изследователи отбелязват, че падането им на земята замърсило обширен район, включително няколко населени места. По това време там бил отчетен ръст на детската смъртност (броят на тези случаи нараснал с 56% през 1945 г. в сравнение с предходните години). Дали причината била извършеното изпитание? Именно този въпрос задала Катрин Бенке през 1947 г. в писмото си до Стафърд Уорън, един участниците в проекта „Манхатън“. „Доколкото си спомням, през август 1945 г., месец след изпитанието, тук имаше 35 смъртни случая на бебета…разбрах, че ситуацията в Аламогордо е още по-тежка“, отбелязала тя.

В интерес на истината, само пет дни преди извършването на опита „Тринити“, Уорън се срещнал с ръководителя на проекта „Манхатън“ генерал Лесли Гроувс. Тогава той заявил, че частиците, изхвърлени в резултат на ядрена експлозия, представляват „много сериозна опасност“ за хората, живеещи в района около мястото на изпитанието. Въпреки това, асистентът на Уорън изпратил отговор на Бенке, в който се твърдяло, че няма данни за ръст на детската смъртност. В писмото също така се подчертавало, че „безопасността и здравето на хората не са застрашени по никакъв начин“.

В търсене на справедливост

Тъй като опитът „Тринити“ бил строго секретен, на учените не било разрешено да извършат почти никакви измервания в района на ядрената експлозия. По тази причина липсват категорични данни за нивата на радиация, на които били изложени местните жители. Това не променя факта, че през следващите десетилетия много от тях започнали да страдат от различни здравословни проблеми, включително ракови заболявания. Освен това, през 50-те години на миналия век започнали да се провеждат изпитания и в Невада, което допълнително влошило ситуацията.

Близо 80 години след историческото изпитание в Ню Мексико, хората, пострадали в резултат на „Тринити“, продължават да са в центъра на разгорещен дебат. Повод за това е решението на властите да не ги включат в списъка на американските граждани, имащи право на обезщетения заради излагане на радиация (изплащането на въпросните компенсации е гарантирано със закон, приет през 1990 г. от Конгреса). Редица правозащитници се опитват да променят това, но засега безуспешно. Сред тях е Тина Кордова, която е родена през 1959 г. в малко градче близо до Аламогордо.

„С приетия през 1990 г. закон правителството призна, че е навредило на някои хора. Въпреки това, в програмата за компенсации все още не са включени първите американци, пострадали в резултат на изпитанията – жителите на Ню Мексико. Това е огромна несправедливост, срещу която няма да спрем да се борим“, отбелязва тя.

Още от автора:

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Руско влияние или конспирация: Задълбочава ли се проблемът с проявите на антисемитизъм в България

Непозната и шокираща – какво знаем за историята на стоматологията​

Адренохром – истина или измислица е конспиративната теория за „дрогата на елита“

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Теориите, които се опитват да променят представите ни за Античността

Как изкуственият интелект променя бъдещето на медицината

Ядрен взрив или метеорит: Какво се крие зад инцидента „Вела“

На ръба на масова истерия: НЛО и Студената война

Земята е плоска, а гравитацията не съществува – войната между науката и конспиративните теории

Трагичната история на децата на Сталин

Отнета свобода – мрачната история на робството в Древен Рим

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

Зоологическите градини, превърнали се в символ на Студената война

Ужасите на Първата световна война: Как химическото оръжие промени историята

Тайните на московското метро и подземните убежища на съветската власт

Индустриалната революция: Краят на една епоха и началото на друга

Между фактите и легендите – как викингите изчезнаха от Гренландия

Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 18 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 49 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София